perjantai 2. lokakuuta 2009

Mistä Liettua tunnetaan maailmalla?

Nyt kun Suomikin miettii omaa identiteettiään Ollilajohtoisesti, ja koittaa rakentaa maalle imagoa (kun se muka voidaan rakentaa kuin leegolinna tai muumitalo), on meidän hyvä katsoa mihin muiden maiden imagot perustuvat. Ruotsi on Ikeaa ja vaaleita naisia, Norja taasen vuonoja ja viikinkejä, Saksa bratwurstia ja olutta. Entäs sitten Liettua?

Täälläkin äskettäin herättiin siihen, että kukaan ei oikein tiennyt mistä tämä maa voi tai voisi olla ylpeä. Aikanaan, maan imagoa rakensi Sabonis -niminen henkilö, ja hän on ehkä vieläkin tunnetuin liettualainen maailmalla. Niin, siis kuka Sabonis? Suomalaiset tietänevät kaiken jääkiekosta, ja meidän lempiliigojamme on NHL. Nuo muut Kansalliset Järjestöt vaan ovat hieman suositumpia, ja eräs niistä on NBA, jota Liettua on pelaajineen koittanut täyttää. Pieni maa, pienet puitteet, mutta silti muutama tähti täältä on Jenkkilään lähtenyt, nimekkäimmät lienee Saboniksen lisäksi Ilgauskas, Kleiza ja Songaila. Liettua on koripallomaa henkeen ja vereen - ja tämä on tähän asti ollut merkittävä osa kansallisen itsetunnon rakentamista. Ihan siinä, missä Suomelle 1995 oli suuri vuosi jääkiekossa, kyllä täälläkin muistellaan niitä mestaruuksia.

Mutta nykypolvet eivät ole enää, mitä vanhemmat olivat, ja uusia uria on löydyttävä täälläkin. Kun Euroviisut eivät meinaa onnistua (vaikka ehkä joku vielä muistaakin "We are the winners" hoilutuksen) ja urheilun varaan ei kaikkea voi rakentaa, nousee esiin kysymys : mitä sitten?

Liettua on myös olutmaa, vaikkakin valitettavasti tanskalaiset ovat ottaneet haltuunsa kaksi suurinta panimoa. Merkit kuten Svyturys tai Utenos voivat olla Suomessakin tuttuja, mutta edustavat vain muutamaa mainstream brandia Carlsbergilta. Mutta kuinka pieni maa voisi kasvaa olutmaaksi Euroopassa, kun meillä on jo Saksa ja Tsekki?

Vodkamaa lienee ei se kaikkein ruusuisin kuva, mutta Liettuassa ollaan melko hyviä tämänkin tuotteen valmistamisessa. Pääosin italialaisomisteiset tehtaat työstävät laadukasta tavaraa, mutta miten erottua Puolasta tai Venäjästä - tai päästä esimerkiksi Viru Valgen ohitse suomalaisten ykkösbrandiksi?
Toisaalta, ongelmaksi on muodostumassa negatiivinen kehitys. Tällä hetkellä Baltian maat ovat varmaankin tunnetuimpia talousvaikeuksista. Lisäksi, joku saattaa Suomessa muistaa väärennetyt setelit tai pikkurikokset joita baltit, ml. liettualaiset, ovat maassa tehneet. Myös tämän hetken talousvaikeudet heittävät lisää lokaa maan imagolle.

Sitten se rankka realismi. Liettua ei ole vielä päässyt eroon edes Neuvostoliitosta ihmisten mielissä. Venäjän kieli, ex-neuvostotasavalta ja yleensä sijainti Venäjän naapurissa ovat niitä päälimmäisiä tuntoja tämä maa ulkomaisissa herättää. Paikanpäälle saapuvat saattavat myös kokea neuvostoaikojen arkkitehtuurin hyvin masentavaksi. Niin, silloinhan Liettuassa käytännössä kansa muutti maalta kaupunkeihin ja tarvitsi lähiöitä - tosin eipä ne Suomenkaan vanhat lähiöt mitään silmänruokaa ole.

Ja kuten kansanviisaus kuuluu, Liettuan pääkaupunki on Riika. Kysy vaikka kaveriltasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä