keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Ignalina sulkeutuu?

Neuvostoliitto oli kyllä ihmemaa. Silloin, oli varaa rahentaa jokaiseen peräpitäjään mahtavia patsaita ja kyllä ne osasivatkin tehdä harmaasta betonista vaikka mitä - tosin maaliin ei ollut rahaa. Eräs näistä betoni-ihmeistä tunnetaan nimellä Ignalina.

Tämä loistelias voimalaitos on ainoa paikka Liettuassa, missä johtajan ei tarvitse osata paikallista kieltä, mikä voidaan kääntää myös päälaelleen, eli liettualaiset eivät osaa ohjata yhdinvoimalaa. Nyt kuitenkin EU:n sortovaltio on päättänyt, että tämä ihmisen luoma ihme pitää sulkea. Tätä varten Liettua on saanut apurahojakin, mutta mitään suunnitelmaa ei asian eteen ole tehty. Kaksi vuotta sitten maa heräsi, ja huomasi, että "Perkele, meidän pitäisi laittaa toi kiinni, eikä ole uutta vielä tilalla". Siispä, EUlta anottiin jatkoaikaa - ei tullut.

Leo LT niminen projekti käynnistettiin, missä yksityinen ja julkinen taho liittivät voimansa yhteen ydinvoimalan rakentaakseen. Vuosi ja muutama miljardi myöhemmin, yhtiö suljettiin, ja johtajalle maksettiin muutaman miljoonan kädenpuristus - varmaan että olisi hiljaa. Yritys oli nolo, ja sitä voisi kuvata demareiden rahanpesuna - laitosta johti pääministerin ystävä.

Huomattavaa on, että Liettualla ei ole vieläkään mitään hajua, miten tästä sulkemisesta pääsee ylitse. Voiko Venäjään luottaa energiantuojana, vai käykö niinkuin Keski-Euroopassa? Paljonko sähkö maksaa ensi vuonna? Ennusteet väittävät ainakin 100% hinnannousua, mikä ei ole mahdottomuus. Venäjä on sanonut jo, ettei se takaa jatkuvaa energiansaantia Liettualle. Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa: pitää Ignalina auki tai sitten vähentää sähkönkulutusta huomattavasti. Laman keskellä ydinvoimalan sulkeminen on hyvin huono idea, sillä se saattaa sysätä maan entistä syvemmälle ja toisaalta, se maksaa. EU maksoi rahat sulkemiseen, mutta mihin ne käytettiin, sitä ei kukaan tiedä.

Samaan aikaan Venäjällä: Kaliningradiin tehdään Liettuan rajan pintaan uutta ydinvoimalaa.

Liettuan suuri suunnitelma: uusi ydinvoimala. Visaginas olisi paikkana, ottaen jäähdytysveden Liettuan ja Valkovenäjän välisestä järvestä. Sijainti on noin 50 km Ignalinasta. Tätä hanketta LEO LT ajoi, ja paikka on todennäköisesti se minne voimala rakennettaisiin.Mutta täällähän se Ignalinakin on...

Ydinvoimasta Liettuassa: http://www.world-nuclear.org/info/inf109.html
Visaginas wikipediassa: http://en.wikipedia.org/wiki/Visaginas_Nuclear_Power_Plant
Ignalina kartalla:

Näytä suurempi kartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä