tiistai 3. marraskuuta 2009

Keskusta kuolee keskuksen takia

Lepää rauhassa

Kun vielä opiskelin laitoksessa, Turun kauppakorkeakoulu teki ns. Mylly -tutkimusta, jossa tavoitteena oli löytää mitä suuren ostoskeskuksen rakentaminen keskustan ulkopuolelle tekee keskustalle. Turun seudulla noita keskuksia olikin paljon, ja Mylly oli vain yksi, tosin hieman suurempi ja etäisempi, projekti. Muistaakseni tulokset olivat sitä suuntaa, että keskusta ei kuollut, mutta muut etäisemmät ostoskeskukset kärsivät. Ehkä kiinnostavin tieto olisikin ollut, miten kävi Raisiolle, jonne keskus rakennettiin.

Kaupungin sydän yleensä on se viimeinen keidas jossa elonmerkit säilyvät, ja erityisesti erikoisliikkeet keskittyvät alueelle. Kaupunkien rakennetta kuvataan usein puun vuosirenkailla, ja tällä tapaahan vuokrien hinnat normaalisti laskevat etäisyyde kasvaessa. Nyt Lempäälässä on käynnissä äärimmäinen kokeilu, jossa IdeaPark ostoskeskus saattaa syrjäyttää kaupungin keskustan. Kuka hullu antoi luvan tälle kokeilulle lienee löytyy KMS jutun lehdiltä, mutta mielenkiintoista onkin nähdä Lempäälä 2015 - ja onko keskustassa enää muuta kuin kirkko ja Siwa. Mutta mitä tekemistä tällä on Liettuan kanssa, ja eikö juttu mene jo hieman liian vakavalla tasolla? Tämän päivän aiheena on Kaunasin kuoleva keskusta.

Muutama vuosi takaperin Liettuan talous oli kovassa kasvussa. Elettiin talousoptimismin aikakautta, jolloin inflaatio laukkasi lähes kymmenessä prosentissa ja länsimaiset luksustuotteet tekivät kauppansa. Kaunasin kävelykadulla nousu näkyi monina muotiliikkeinä ja yhteensä kymmenenä kello- tai kultakauppana. Eräs kiintoisa esimerkki: Kun tulin Liettuaan ensimmäistä kertaa vuonna 2005, söin 11 litalla pizza + iso olut -aterian. Viime vuonna, tämän aterian hinta samassa paikassa oli 19 litaa. Tämä vuonna, kun iso pizza kutistui 20 senttiseksi rääpäleeksi, hinta laski 14 litaan, mutta eipä sitä enää edes halunnut syödä.

Nykyään Kaunasin kävelykatu on muuttunut. Muotitalot ovat vaihtuneet kahviloihin, Sampo pankin tilalle tuli pirtelöbaari, kenkäkaupan korvasi kiinalaisten pitämä vaateliike (siellä myydään kaikkea mahdollista mitä kiinasta ovat tuoneet), ja leluliike muuttui kirppariksi. Nämä ovat niitä hyviä kohtaloita, sillä moni arvokiinteistö on nyt täysin tyhjillään. Olisi osuvaa syyttää lamaa tästä kehityksestä ja varmasti myös hyvin osuvaa, mutta taustalla on myös toinen ilmiö.
Vuonna 2007 Kaunasiin avattiin aivan keskustaan uusi ostoskeskus nimeltä Akropolis. Tämä nelikerroksinen projekti on kuin Koskikeskus Tampereella, mutta paljon paremmin suunniteltu - jokaisessa kerroksessa toimii erityylisiä liikkeitä. Lisäksi keskuksessa on kaupungin suurin elokuvateatteri ja jääkeikkokaukalo jota ympäröi lähes kymmenen ravintolaa. Tietenkin, kaiken kattaa kasino ja strippiklubi.

Kun tämä keskus avattiin, moni keskustan liikkeistä avasi uuden kaupan keskukseen, ja alusta alkaen keskus on ollut täynnä. Laman tultua, lopetuspäätös tehtiin useimmiten keskustan toimistolle ja toimintoja jatkettiin Akropoliksen ikuisessa nousukaudessa. Keskus muutti myös ihmisvirtoja kaupungissa, ja nykyään muutama ennen hiljainen pikkutie on muuttunut merkittäväksi väyläksi. Lisäksi, kuin keskusta tukeakseen, Kaunasissa rakennetaan viereiselle saarelle suurta koripalloareenaa, joka olisi liitetty sillalla kauppakeskukseen.

Mikä tässä paikassa sitten viehättää? Itse käytävät keskuksessä muistuttavat hieman Siljan promenadeja, ja keskus os melko valoisa. Keskukseen on tuotu hieman vihreyttä muovipuin, mutta vesi puuttuu kokonaan, jollei jäätä lasketa (valo, vihreys ja vesi ovat yleensä löytyvät ostoskeskussuunnittelijan työkalupakista). Keskus rakennettiin vanhojen teollisuushallien päälle, ja nämä on jätetty sisään kunnostettuina - lisäksi alle jäi melkein kirkko. Niin, mikä siinä viehättää, onhan ympäri Kaunasia vastaavia keskuksia vaikka kuinka paljon? Onko se iso koko, lämmin sisäilma, mahdollisuus näyttäytyä..? Vai kenties pako arjesta? Laman jyllätessä kylmässä ja pimeässä Liettuassa, ehkä kenkien ostaminen todellakin nostattaa ihmisten mielialaa (jolleivat kengät ja käsilaukut olisi vanhoja perinteitä yhteiskunnassamme, ne varmasti kiellettäisiin huumausaineina). Lisäksi, ostoskeskuksessa soi jatkuvasti kappale "Kaikki on ja tulee olemaan hyvin... Kaikki on ja tulee olemaan hyvin Akropoliksessa..."

Ja sitten, tässä kohtaa voidaan jo mainita, että tuossakin keskuksessa on nykyään muutama tyhjä paikka. Aikoinaan muistan nähneeni Hesburgerin edustajien katselevan keskusta, mutta silloin he päätyivät kävelykadulle - muuttaako saatavuus ja kylmä sää mielipiteen, vai ehkä heitä ei vain päästetty keskukseen, jossa jo operoi KFC ja Pizza Hut?

Sitten takaisin kuolevaan keskustaan. Toissapäivänä illalla Kävelykadun keskellä oli kaksi riviä kynttilöitä, todennäköisesti koko matkalla - merkitsikö tämä keskustan kuolemaa? (huom. ylläoleva kuva ei liity tähän - en vain löytänyt parempaakaan).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä