keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Kaunasin Olvi - RagutisHistoria

Ragutisin juuret ulottuvat vuoteen 1853, jolloin herra nimelta Volfas (Tod näk. alkp.Wolff) avasi ”I.B. Volfas” panimon, jossa tehtiin baijerilais-tyylistä olutta. Vuonna 1928 yhtiö liitettiin Engelmanin panimo ja mallas tehtaaseen, ja uuden firman nimi oli AB “I.B.Volfas – Engelman”. Ennen toista maailmansotaa, yhtiö alkoi viedä tuotantoaan naapurimaihin. Vuonna 1930, yhtiö teki kolmanneksen maan oluttuotannosta, eräs tuotteista oli Stalinio alus, eli Stalinin olut. Vuonna 1940 tehdan kansallistettiin, ja sen nimeksi tuli Punainen Hohto, joka natsimiehityksen ajaksi muuttui Perkunasiksi, eli Perkeleeksi. Vuonna 1967 yhtiö sai nimen Raguciu Kombinatas, josta nykyinen Ragutis periytyy (Ragutis = Sarvi, Raguciu = Sarven). Itsenäisyyden jälkeen vuonna 1994 nimi Ragutis otettiin osakeyhtiön käyttöön ja vuonna 1997 meillekin tuttu Pilsner Urquell osti 51% yhtiön osakkeista. Vuonna 1999 A. Le Coq osti Urquellin osuuden ja firma siirtyi täten Olvin suojiin.

Nykyään

Ragutis on tunnettu Horn oluestaan, sekä meillekin tutuista Fizz siidereistä. Ragutis toi lonkeron Liettuaan, joten nykyään jokainen tankero voi täälläkin ottaa lonkeron ja muuttua tankeroussiksi. Ragutis sijaitsee Kaunasin keskustassa, mutta osa tuotannosta tuodaan Olvin muilta tehtailta, Latviasta (Cesu Alus) ja Virosta (A Le Coq). Horn oli aiemmin suht’ näkyvä sponsori, mutta lama lienee veti hanat tiukalle. Yhtiön ehkä tunnetuin tuote nykyään on Smetoniska Gira, leipäpohjainen alkoholiton juoma, joka hieman maistuu kotikaljalle.

Tuotanto

Oluttuotannossa on kolme sarjaa: Fortas, Horn ja Volfas-Engelman.

Fortas on halpasarja. Tuotteita saa 0,5 litran tölkistä aina 2 litran muovipulloon, joten kohderyhmänä on ammattilaiset ja suurkuluttajat.Sarjaan kuuluu pilsner (4,7%), lager (5%), perinteinen (6,1% -huomatkaa trendi, nyt ollaan vasta puolivälissä), vahva (8,1%) ja vahvin, joka on sokerin avulla käytetty yhdeksään volttiin – ja tätä saa sitten kanssa 2 litran pullossa. Cheers!

Horn on yhtiön menekkituote, ja aikalailla perusolvi. Horn Premiumia saa baareista, joskus se on hinnaltaan hieman muiden yhtiöiden premium-tuotteita halvempi myös siellä. Horn Disel on hieman vahvempi, miehille suunnattu olut, joka on ehkä hieman täyteläisempi kuin Premium. Premiumissa on hieman imelän maltainen sivumaku, joka muistuttaa panimon mäskistä hajua (Kaunasissa on kaksi panimoa keskustassa, joten tiedän mistä puhun). Sarjaan kuuluu myös Horn Ice jääolut.

Volfas Engelman luotiin vasta muutama vuosi sitten yhtiön premium sarjaksi. Tuotetta myydään lagerina ja porterina. Olvin innoittamana sitä saa myös pintin tölkissä. Lager ei muistaakseni eroa kovasti perushornista, ja porterin kuvauksen löydätte jouluolut artikkelista.
Yhtiö tekee myös olutkoktaileja, kuten maikki muutkin (Utenos ja Kalnapilis pääasiassa), nimellä b-shake.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä