torstai 3. joulukuuta 2009

Lietuvos Pastas

Oletko koskaan kuullut kenenkään valittavan tai haukkuvan Itä-Euroopan postilaitoksia? Itse olen usein kuullut vaikka mitä pörinää, ja siitä saa verkkoshoppailija kärsiä.

Ongelma on, että Liettua on pieni ja tuntematon maa. Tämän takia, täällä ei aina löydä sitä mitä tarvitsee: ruusuvedestä mausteisiin, matkapuhelimesta piirtopöytään. Näitä sitten saa tilailla ulkomailta. Toistaiseksi, ainoat reilut kaupat ovat olleet Levykauppa Äx, joka lähettää minulle levyt ja elokuvat alle kolmen euron postikuluilla, sekä Pixmania, josta saa elektroniikan noin kymmenen euron kuriirimaksua vastaan.

Mutta paniikki iskee, kun preissuchemachinella etsii tavaraa, ja huomaa saksalaisen sketpikon hinnoitelleen: tilaa puhelin tai kamera, maksa 50 euroa postikuluja! Taksinkin saisi samalla hinnalla...

Mistä tämä johtuu? Varmasti skeptikkoja liikkeellä, joille historia painaa liikaa kupissa. Itse tykkään ostaa verkosta (sillä silloin minua ymmärretään ja myös halutaan ymmärtää), joten olen ollut usein postin kanssa tekemisissä: tähän mennessä nolla pakettia kadonnut. Liettuassa, jokainen paketti on rekisteröity. Yleensä hintaan sisältyy yksi kotiintoimitus yritys. Yksinkertaisesti, pakettia ei saa postista, jollei varmenna olemustaan henkkareilla. Missä on riski, kun paketteja vielä voi seurata tietojärjestelmästä? Katoavatko itä-eurooppa -lähetykset jo Saksassa?

Silti, Liettuan postiin voi luottaa, ja hinnat ovat suht' edulliset. Viime vuonna 5kg paketti Suomeen maksoi alle 25 euroa rekisteröitynä ja vakuutettuna.

HUOM! Seuraavaksi aloitan Liettuan panimoteollisuutta käsittelevän juttusarjan, olkaapa valmiita (jouluolut vinkkejäkin voi tulla, vaikkei Suomesta varmaan saa kuin Utenosin sinistä ja Svyturyksen tummaa). Esitellään seuraavat yhtiöt: Svyturus-Utenos, Gubernija, Kalnapilis-Tauras, Vilniaus Alus, Kauno Alus, Vilkmerges, Horn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä