maanantai 14. joulukuuta 2009

SvyturysSvyturys on varmasti ensimmäinen yhtiö, joka kenellekkään ulkomailla voi Liettuan panimoteollisuudesta tulla mieleen. Yhtiön virallinen nimi on Svyturys-Utenos Alus, ja se on osa BBHta, ja siten Carsbergin osa. Utenosta käsitellään myöhemmin omassa artikkelissaan

Historia

Kauppias J.W.Reincke perusti vuonna 1784 Klaipedaan panimon. Perheen vaakuna, merikotka, koristaa yh’ Svyturyksen pulloja. Ensimmäisen palkintonsa panimo sai jo 1883. Sodat tuhosivat panimon, ja 1946 panimo kunnostettiin. Vuodesta 1950, panimo pullotti oluitaan tynnyrioluen lisäksi, ja vuonna 1960 kehitettiin kuuluisa Svyturys Baltijos. Itsenäisyyden jälkeen yritys jatkoi hyvää menestystään, ja 1999 Carlsberg nappasi omistuksen itselleen. Vuonna 2001 se liitettiin yhteen Utenan oluttehtaan kanssa.

Nykyään, Svyturys on Liettuan dominoiva olubrändi. Tuotteesta on tullut lähes kansallissymbooli vahvan koripallosponsoroinnin ansiosta. Jos tilaan baarissa oluen, saat Svyturyksen Ekstran.

Tuotteet

Liettuan panimoilla on yleensä tuote jokaiseen kolmesta päähintaluokasta: alle 2 litaa, 2,25 litaa ja 2,5 litaa.

Ekstra on Svyturyksen lippulaivatuote, ja se on hinnaltaan 2,5-3 litaa pullolta. Olut on melko täyteläinen lager ja miellyttävä juoda. Olut on voittanut hopeaa World Beer Cupissa  Yhdysvalloissa 2000 (Dortmunder kategoria) ja kultaa 2001 World Beer Championship tapahtumassa. Ekstran kanssa kilpailevia tuotteita ovat Kalnapilis Grand ja Volfas Engelman.

Gintarinis: Svyturiksen Pilsner, jota voisi myydä S-Marketissa (4,7%). Hinnaltaan yleensä alle 2 litaa. Vaikka tätä pilsnerinä myydään, ei kannata odottaa kovin tuhtia humalapitoisuutta - pilsner on täällä vain laihaa olutta.

Svyturio: 5% lager, joka on aikamoinen väliinputoaja Svyturyksen valikoimassa. Hinnaltaan 10-20 sentasia kallimpi kuin Gintarinis.Ei hyvä, ei paha: sopii kavereille, joiden mielestä Karjala on Suomen paras olut.

Baltijos: vahvahko tutti-frutti tumma olut, joka oikeastaan muistuttaa lähes portteria. Makean imelä. Sopii kinkun kanssa, muttei mene ilman ruokaa. Voitti pronssia Aspenin vuoden 2002 World Beer Cupissa Märtzen/Oktoberfest –kategoriassa.

Baltas: Vehnäolut, ja varmasti sellaisena Liettuan myydyin. Erikoista onkin, että tätä saa joka kaupasta ja melkein joka baaristakin. Yleensä tarjotaan sitruunansiivun kanssa. Aika kiva vehnä, ei yhtään liian sahtimainen.

Stipriausias: Ammattilaislaatua. Joka panimolla on yksi tälläinen kilpailija legendaarisellä Amsterdam Maximatorille. Eivät ne hyviä ole, mutta lämmittää jos ei ole kattoa pään päällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä