torstai 14. tammikuuta 2010

Elämää Ignalinan jälkeen

Vuosi vaihtui ja Euroopan turvallisin (sic) ydinvoimala suljettiin. Ignalinahan ei ollut vaarallinen, vain väärän valmistajan tekijä (ja sitten ne vielä sanovat, että EUssa kilpailu on vapaata - ei ole, jos ranskalaiset ja saksalaiset omaavat mitään intressejä alalla).

Niin, mitä tapahtui? Oikeastaan, nyt vain yksi muutos, säkhön hinta nousi 35stä 45 senttiin kilowatilta. Liettuassa on tällä hetkellä lienee suhteellisesti kallein sähkö Euroopassa (suhteutettuna esim. ansiotuloihin), ja hinta tulee vain kasvamaan tänä vuonna. Kesäksi ennustetaan vähintään 50 cnt, ehkä jopa 65 cnt kWh hintaa sähkölle.

Nyt ovatkin hyvät neuvot tarpeessa - miten säästää sähkössä? Kesken lamaa on hyvin vaikeaa vaihtaa elektroniikkaa uuteen, leidet toimivat jo kaasulla, ja kova talvi on tehnyt ikkunoiden vaihtamisesta kylmähköä puuhaa.

Meidän ihanassa vuokra-asunnossa, floora ja fauna saivat itselleen uuden seuralaisen: lattialämmityksen. Yllättäen, toissapäivänä asunnossa kuullosti kuin heinäsirkkja olisi nurkat täynnä, mutta se olikin meidän uusi ja ihana lattialämmityspumppu. Niin, kivilaatat kaikkialla, mutta lämpöä ei ollut, siitä siis flooraa tuli hieman ympäristöön. Miten tämä liittyy säästöön?

Linkki on suora. Koska isäntämme on monitoiminimimies, hän tietenkin kätevästi veti tilanteen käteen, eli koko homma meni vituralleen. Joko ilmaa ei poistettu putkista, tai pumppu pumppaa väärään suuntaan, mutta talon lattia ei lämpene, ja pattereistakin lähti se viimeinen voima. Se, että pumpussa lukee, että anna asennus ammattilaisen tehtäväksi ei tietenkään hidastanut prosessia, ja asennuksen teki mr. Handyman. Kaveri joka asensi taloon mittarin ohitse juoksevan varavesiverkon ja "ilmaisen" sähköpistokkeen vain on osattava lähes kaikki. Helvetin einsteini...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä