perjantai 26. maaliskuuta 2010

Tuplastandardi

Kuulin juuri luotettavalta taholta erittäin huolestuttavasta ilmiöstä Kaunasissa, nimittäin tutkintojen myymisestä.

Liettuassa yliopistojen taloudet ovat yleisestiottaen kuralla, ja opintojen hinnat ovat nousseet samalla kuin palkat ovat laskeneet - ja opiskelijaksi pääsee kuka tahansa, jolla on varaa maksaa siitä. Eräs yliopistoista tarjosi tänä keväänä Ranskassa asuvat diplomaattiperheen tyttärelle maisteriopinnot politiikassa rahaa vastaan, vaikka tytöllä ei ollut edes politiikan kandia suoritettuna. Tämä lopulta kariutui siihen, että tyttö lopetti opintonsa, koska osa luennoitsijoista halusi hänen osallistuvan tentteihin - mikä tietenkin oli aivan liikaa vaadittu.

Nyt kuitenkin kuulin jostakin vielä karummasta. Erään yliopiston entisen laitoksen johtajan ystävä halusi itselleen tohtorinpaperit. He olivat keskustelleet aikanaan asiasta johtajan kanssa, ja hinnaksi oli muisteltu noin 4000 litaa, hieman yli 1000 euroa. Tämä ei tietenkään ollut todellinen hinta, vaan omilta opiskelijoiltaan yliopisto veloittaa 12000 litaa, eli lähes 3500 euroa.

Johtaja vaihtui, ja asiasta keskusteltiin laitoksella: Hollantilainen kirjailija joka halusi itselleen tittelin, halusi saada sen edellisen kirjansa perusteella, jossa hän kertoi nuoruudestaan neuvostoliitossa. Muutama henkilö oli vahvasti tätä vastaan, sillä 1) kyseessä ei ollut tieteellinen tuotos, 2) se ei käsitellyt laitoksen fokusaluetta ollenkaan ja 3) kaveri todellakin halusi edetä oikotietä.

Mutta kuinkas sitten kävikään? Riittävä määrä kannatti ajatusta, ja kirjoittivat hänen osallistuneen tentteihin ja suorittaneen kursseja. Siis, kirjoittivat. Ongelmaksi nousikin tämä rahasumma, sillä yliopiston hinnaston mukaan, tohtorinopinnot maksavat 12000 litaa. Hollantilainen kaveri sanoi, että he puhuivat aiemmin toisenlaisesta summasta, ja lopulta hän sai tahtonsa läpi.

Tästä ei ole tiedoitettu omille opiskelijoille eikä laitoksen ulkopuolelle, ja itsekin sain kuulla asiasta puolivahingossa. Samaan aikaan kyseinen laitos aikoo kiristää vaatimuksiaan liettualaisille opiskelijoilleen.

Miksi sitten tästä on teidän hyvä tietää? Jos joskus näette henkilön, joka väittää olevansa tohtori, lukekaa hänen väitöskirjansa. Kun pandoran lipas on avattu, tätä takaporttia on helppo käyttää. Myös kaikki henkilöt jotka ovat kiinnostuneita tohtorin tittelistä, ottakaapa tähän oppilaitokseen yhteyttä (pienellä vaivalla löytänette oikean osoitteen) ja voitte tehdä itsestänne pikkurahalla äärimmäisen pätevän: uskoisin, että gradu riittää väikkäriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä