torstai 1. huhtikuuta 2010

Uusi maa, uusi kahvimaku

Olen asunut kolmessa maassa yli kolme kuukautta. Kolme kuukautta on sen verran pitkä aika, että siihen ei Juhla Mokka paketti aivan riitä, ja paikallista blendiä joutuu koittamaan. Kerronkin hieman kahvikokemuksistani.
Suomessahan me juodaan pääosin kahvinkeitinkahvia, joka on ehkä hieman kitkerää, mutta helppoa juoda. Ensimmäisen kerran lähtiessäni ulkomaille, Koreaan, uskoin edessäni olevan neljän kuukauden teedietin. Koreaan oli kuitenkin iskenyt kahviobuumi, ja italialaistyylistä kahvia sai joka kulmalta. Valitettavasti omalta kannaltani, en voi juoda maitokahveja, ja olinkin tilanteessa, jossa jouduin valitsemaan kahvioissa kolmesta tuotteesta: hazelnut, espresso tai americano. Näistä hazelnut oli tietenkin pähkinänmakuista, mutta todella vetistä kahvia, espresso sitä tuttua, ja americano lähinnä suomalaista kahvia. Join kuukauden kahviokahvia, kunnes lähdin epätoivoissani kauppaan - kai täällä nyt hyvä luoja jossakin on myös oikeaa kaffia?
Asunnolleni saavuin kädessäni Nescafen Java - granuloitua alkuperämaakahvia. Alussa pikakahvi oli yhtä helvettiä, mutta palattuani Suomeen siirryin siihen lähes kokonaan. Ongelmaksi tosin tuli, että Suomessa ei ole oikein hyviä pikakahveja tarjolla, ja Nescafe Gold ei ole kovin edullista. Suomalainen kahvi oli alkanut maistua tervaiselta ja katkeralta siirapilta, jota en oikein saanut enää kurkustani alas.
Seuraava ulkomaanetappini oli Liettua, jossa siis yhäkin olen (käytännössä vuodesta 2006). Täällä pikakahvin tarjonta on selkeästi Suomea parempaa, mutta opin myös uuden tavan tehdä kahvia: lusikallinen kahvipurua kiehuvaan veteen. Lopputulos on kuin pannukahvia, ja esim Jacobs Kronung tai Tschibo Exclusive toimivat aika hyvin tähän tarkoitukseen. Tähän totuteltuani, yritin sitä kerran myös Suomessa, mutta Juhla Mokat tai Presidentit eivät kyllä mitenkään sovi tarkoitukseen.
Liettuassa huomasin myös toisen puolen Pauligista, joka Suomessa on kuin pyhä lehmä. Pauligin kahvithan ovat pahoja! Täällä on valikoimissa ollut yleensä Pauligin Extra (halpakahvi) ja Pauligin Presidentti (tumma paahto), mutta uusi tulokas kalliimpien kahvien joukkoon, Paulig Original oli kyllä kaikkien rimojen alitus - eihän näitä juo oikeasti paikallisetkaan, jolleivät tarjouksesta löydä (Extra on huonolaatuinen, tummahko sekoitekahvi, jossa tod. näk. huomattavasti Robustaa, Original taas hyvin yksiulotteinen, josta puuttuu pehmeä ja täyteläinen jälkimaku - eihän siinä edes ole jälkimakua!).
Mitä sitten Pauligin kahvi maksaa? Tässä hinnat ja suluissa yleinen tarjoushinta.
Paulig Original 450g 8,99 (5,99)
Paulig President 500g 10,99 (8,49)
Paulig Original 500g 12,99 (8,99)
Siirryin vähän aikaa sitten erikoiskahveihin löydettyäni pienen mutta hyvälaatuisen kahvikaupan, Skiron. He myyvät vain 20 eri kahvilaatua (papuina tai toiveesi mukaiseen karkeuteen jauhettuna), kahvit maksavat alkaen euron per 100g, mutta kyllähän sen eron maussa huomaa. Päinvastoin kuin esimerkiksi Mokkamestarit Suomessa, valikoimassa ei ole pelkästään espressopaahdettuja kahveja, vaan myös todella mietoja laatuja. Hyviä ovat, ja kyllä alueella on selvästi väliä, mitä kahvin makuun tulee.
Nyt olen tulossa taas Suomeen visiitille, ja taidan ottaa omat kaffeet mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä