maanantai 31. toukokuuta 2010

EU parlamentti - poliittisten raatojen loppusijoituspaikka

Eurooppalaiset eivät kunnioita unioniaan tai sen johtoa - silti tämä liitto vaikuttaa ihmisten päivittäiseen elämään hyvinkin yksityiskohtaisesti. Onko Eurooppa-aate kuollut, etsimässä uutta muotoaan, vai nykyinen "emmäätiä"/"evvk" -mentaliteetti vain ottanut kuristusotteen ihmisten tahtotilasta?
Ihmisiä on helppo syyllistää, mutta tottahan on myös se, että politiikka on etääntynyt ihmisistä. Ranskalaistyylinen byrokraattinen ja ihmisten yläpuolelle nouseva auktoriteetti-unioni ei ole se mikä esimerkiksi suomalaisiin vetoaisi -  mutta eipä sitä näytä olevan edes oma eduskuntamme. Ihmiset ovat tottuneet helppoon elämään ja jatkuvaan viihteeseen. Mikään ei ole enää luksusta, eikä vapaus tai mahdollisuus vaikuttaa kiinnosta, jos sen takia joutuu nostamaan perseensä sohvasta. Suomi tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan massatyöttömyyttä, sortokapitalismia ja uskonnollista fundamentalismia - ehkä ne herättäisivät ihmiset päättämään itse omasta kohtalostaan?
Mutta pysytäänpä lestissä, eli Baltiassa. Nyt luvassa on poliittinen katselmus Liettuan EU-parlamentin jäseniin. Äänestysprosenttihan täällä oli 20,98% (Wikipedia, 2010), joka omalta osaltaan kertoo vähäisestä luottamuksesta tai vieraantuneisuudesta. Parlamenttiin valittiin 12 henkilöä, joista 3 uudelleen. Naisia valittiin yhteensä kolme. Nyt käydään läpi kaikki henkilöt, ja lajittelemme heidät luokkiin nobody, poliitikko ja raato. Muutama yllätys tulee olemaan mukana....

1)  Laima Andrikiene, syntynyt 1958.
Pitkän linjan poliitikko jolla on ollut professuuria kauppatieteissä useammassa maassa. Itsenäisyyden palauttamisen allekirjoittajia sekä hyvin monessa muussa mukana ollut nainen. Mieleen tulee ehdottomasti Liettuan nykyinen presidentti, ja lienee siihen suuntaan ura jatkunee, jollei EU:sta tai muulta löydy parempia tehtäviä. Tuomio: Poliitikko
2) Zigmantas Balcytis, 1953.
Kerran jo melkein pääministeriksi julistettu kaveri, jonka historiasta löytyy monia kummiakin haaroja. Pitkää uraa tosin ei ole tehnyt missään. Suuria rasitteita ei ole niskassa, mutta kun niitä saavutuksiakaan ei ole tuomiona on: raato.
3) Vilija Blinkeviciute, 1960
Presidentinvaaleihinkin osallistunut Liettuan versio peruskokoomuslaisesta sosiaalitantasta. Vuodesta 2000 vuoteen 2008 hän oli nostamassa eläkkeitä ja sosiaalitukeja ja suosiotaan - joita nykyinen hallitus joutuu leikkaamaan. Tuomiona: puolikuollut populisti, jolla vielä ehkä saumaa kotimaan politiikassa.
4) Leonidas Donskis, 1962
Donse on Helsingin yliopistossakin tohtorin paperit opiskellut filosofi ja VDU:n entisiä merkkihahmoja. Hän on vetänyt tv ohjelmaa, kirjoittanut kirjoja sekä koittanut päästä pinnalle kaikkialla. Kuitenkin, vaikka Donse on johtanut politiikan laitosta, ei hän ole poliitikko. Silti, äänivyöryllä pääsi Eurooppaan. Tuomio: poliittinen nobody, mistä ei pakosta ole ollenkaan haittaa, sillä Liettuassa poliittinen menneisyys voi olla painolasti.
5) Juozas Imbrasas, 1941
Vilnan entisellä pormestarilla on kaapissa enemmän luurankoja kuin monella muulla poliitikolla. Mies on tiettävästi hieman ottanut omaan taskuun julkisten rakennusprojektien määrärahoja, ja hänet liitetään usein syyllisten listaan, kun mietittään, miksi Vilnan suurstadion ei koskaan valmistunut. Tuomio: raato, mutta onhan sitä ikääkin jo..

6) Vytautas Landsbergis, 1932
Landsbergis, jolla on jo hieman liikkumisongelmia, kuuluu Itä-Euroopan eliittipoliitikkoihin, samaan ruhmään Haveleiden ja muiden itsenäisyysliikkeiden kärkihahmojen kanssa. Ikää on mittarissa, ja tämä kausi jäänee viimeiseksi. Toisaalta, olihan Otto von Habsburg'kin Parlamentissa 87-vuotiaaksi. Tuomio: poliitikko viimeiseen asti.

Siinä olikin enemmän poliitiikkaa ja kummia nimiä, kuin keskiverto suomalainen viikossa pystyy sulattamaan. Siksi aihetta jatketaan uudella postilla, ja paljon miiiielenkiintoisemmilla henkilöillä kohta puoleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä