torstai 27. toukokuuta 2010

IMF arvioi - Liettuan nostettava veroja

Taas ne olivat täällä - nuo kasvottomat rakkikoirat, jotka haukkuvat kaikkea, missä on muutakin kuin taloudellista järkeä. Liettua on päättänyt päästä itse pälkähästä, mutta IMF:n viisaat totesivat, ettei se nyt aivan noin vain käy.
Liettualle ehdotettiin seuraavaa:
Eläkkeet alas ja eläkeikä ylös. Muuten aivan järkevältä kuullostava ehdotus, mutta eläkkeet ovat jo nyt alle minimipalkan, noin 150 euroa kuukaudessa. Eläkeiän korottamista on jo suunniteltu asteittain.
Verot ylös: jo nyt, Liettuassa on eräs Euroopan kovimmista arvonlisäveroista, mutta IMF haluaa veron autoihin ja asuntoihin myös. Mikäs siinä, jos työttömyysongelma ratkaistaan ensin. Muuten saadaan taas uusi aalto veronmaksajia Britteihin. Tällä hetkelllä Liettua käyttää 21% tasaveroa tuloissa, jota tietenkin voisi portauttaa. Mutta kun poliitikot nauttivat korkeampaa palkkaa kuin muu kansa, poliittista tahtoa tähän ei ole.
Tuet alas: äitiyslomaa pitää leikata ja tukea karsia: tällä hetkellä äitiysraha on ensimmäiselle vuodelle (saatan muuten olla myös väärässä) 100% palkasta, ja toiselle 85% -  tämä on Euroopan antelian järjestelmä ja sitä onkin käytetty väärin.
Reaktiot: Pääministeli Kubilius, oli - palikka kun on - heti myöntymässä kaikkiin mahdollisiin ehdotuksiin, sanoi että verojen kevennyksiä ei ole tulossa pitkään aikaan, ja teki kaiken mitä luppasilmäinen pessimisti nyt voi karkoittaakseen viimeisetkin liettualaiset maasta. Presidentti sanoi "ei" veronkorotuksille, sillä nyt tarvitaan muita keinoja kulujen leikkaamiseksi. Kansa on tietenkin aina presidentin puolella, sillä tässä maassa uskotaan vain maajoukkueeseen ja presidentiin.
Miten sitten todellisuudessa?
Maa oli muuttua jo Kreikan veroiseksi sairaaksi mieheksi, eikä budjettia ole vieläkään saatu kuriin. Poliitikot ovat muuttuneet entistä populistisimmiksi ja ihmisille tarjotaan sirkushuveja, kun leipää ei ole. Tyytyväisyys ja usko poliittisiin instituutioihin, lainsäädäntöön ja viranomaisiin on heikko. Veroja kierretään ja työtä tehdään entistä enemmän pimeästi. Toisaalta, kansa ei nouse barrikaadeille, sillä perinnettä ei ole - purnataan vain kotona. Maaperä kiristyksille ei siis ole kovin hyvä.
Mahdollisuuksia tosin on monia: hallinnon uudistaminen (3 miljoonainen kansa ei tarvitse 140 kansanedustajaa ja siten 140 vuokrajeeppiä), ulkomainen auditointi kaikkiin projekteihin väärinkäytösten havaitsemiseksi, väärinkäytöksistä linnaa vuosi per 100k euroa... mutta nämä kaikki samat ongelmathan ovat jo EU:n tasolla - siis sitä saa mitä esikuvallaan tilaa.
Loistava mahdollisuus olisi tietenkin muuttaa progressiiviseen verotukseen. Maa on köyhä, joten äkkirikastumisen sijaan olisi järkevää suosia riittävän tulotason saavuttamista. elintarvikkeiden ALV:n voisi jopa kokeiluluontoisesti tiputtaa pariin prosenttiin, jotta maan lopulta kantavana voimana toimiva elintarviketeollisuus saisi uuden mahdollisuuden. Vientiä tulisi tukea vaikka verokevennyksin - nyt palkat on nuijittu suohon (jopa 50% leikkauksia), joten tuottavuuden pitäisi olla kunnossa.
Mitä kuitenkin puuttuu on alotteellisuus.
Pitää siis näyttää esimerkkiä! Lähetänkin tästä käännöksen eteenpäin poliittisille tahoille. Katsotaan saanko vastakaikua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä