perjantai 28. toukokuuta 2010

Kun rikkaat säästävät

Pitää varmaan tänään niellä Euroviisutappiot pullolla skumppaa alas (puolimakea maksaa sellaisen 1,33 euroa pullo), niin kovan pettymyksen Eurooppa taas tuotti. Mutta, eipä ollut todellakaan ensimmäinen kerta. Samalla tavalla kuin Suomen kohdalla, myös Liettua kärsi nääpurien sijoittumisesta siihen ekaan välierään. Mutta itse aiheeseen.
Tele2, tuo aikanaan Harrin vetämä teletalo on lähiaikoina luottanut saippuaoopperoiden vetovoimaan mainonnassaan. Liettuassa pääkampanjat ovat Pildykin (prepaid liittymä) nuorten koheltamisesta koostuvat episodimainokset ja pääbrandi Tele2 käyttää "Ir turtuoliai taupo" (suom. myös rikkaat säästävät) konseptia. Siinä rikas, todennäköisesti ruotsalainen perhe säästää selvää rahaa käyttämällä Tele2:n palveluita (mm. rouva ei saanut helmiä, kun niitä ei ollut yhtä hyvässä tarjouksessa, kuin mitä puhelimia sai).
Eilen FTB -niminen tv-ohjelma näytti, että Liettuassa tästä oltiin otettu mallia. Vilnan (tod. näk) esikaupunkialueella oli eräs isäntä lainasi hieman sähköä. Hieman tarkoittaa sitä, että talon lämmitys tehtiin täysin sähköllä, pakkasyön jälkeen katettu ulkouima-allas oli yhä lämmin ja kaasuputkikin oli katkaistu tarpeettomana. Poliisi aluksi ihmetteli, kun laskut oli pieniä, savupiippu ei höyrynnyt mutta silti sisällä oli lämmintä. No, ei muuta kuin katsomaan, ja siellähän se mittari oli revitty irti seinästä. Arviona sadalla tuhannella oltiin käytetty "ei kenenkään" sähköä.
Tällainen tulee jälkeenpäin kalliiksi, jollei tunne ihmisiä syyttäjänvirastossa, sähköyhtiössä tai hallituksessa. Koska kyseessä on kuitenkin miljonääri, on hyvin mahdollista, että kontaktipintaa löytyy - Liettuassahan ei löydy kovinkaan montaa ihmistä, joka olisi rikastunut omilla ansioillaan.
Sitten pikakurssi kotimaahan energian säästämisestä suoraan piratebaysta. Jos haluat tulla miljonääriksi energiansäästöilläsi, ei kannata investoida kalliisiin A-luokan laitteisiin, vaan seurata seuraavia vinkkejä:
1) haluat säästää kaasua: sulje mittaria edeltävä venttiili, tyhjennä putki kaasusta, ja erittäin varovasti ja äärimmäistä tarkkaavaisuutta käyttäen, tee joustavasta materiaalista varaputki. Kätke tämä kohta rakenteisiin ja aloita ottamalla enintään 10% kaasusta varaventtiilin kautta.
2) haluat säästää sähköä: Jos asut kerrostalossa (erityisesti vanhemmassa), aloita remontti ja ilmoita tästä KAIKILLE naapureille ja isännöitsijälle - tällöin kukaan ei epäile, jos valot hieman vilkkuvat. Tee varajohto joko käytävän valosta tai sitten etsi päävirtajohto, johon liität oman johtosi.Muista piilottaa ne hyvin. Vedä johto kotiisi ja liitä siihen rasia. Talosi rakenteesta riippuen, voit pienellä vaivalla löytää rakenteista johtoja. Testaamalla löydät, mikä niistä pyörittää mittariasi - ja tärkeämpää - mikä ei siihen kiertoliikkeeseen vaikuta.
3) haluat säästää vettä: tämä on vaikeaa useimmiten, sillä lasku tulee Suomessa yhtiövastikkeessa, ja omakotitaloihin ei oikein voi varaputkea vetää. Eräs tapa säästää on kuitenkin käyttää omaa vedenlämmitintä ja ostaa täten vain kylmää vettä. Lämmittimen voit kytkeä suoraan piraattirasiaasi.
4) Haluat säästää lämmössä: onko lähistöllä metsää? Onko sinulla kirvestä? Todellinen ekoteko on tietenkin kaataa naapurin hiilinielu ja päräyttää se tuhkana taivaalle omassa kaminassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä