tiistai 8. kesäkuuta 2010

Dilemma nimeltä Direktorius

...jos joka toinen lause päättyy "en tiedä", niin ehkä silloin kaverilla todellakaan ei ole mitään hajua siitä, mitä hän tekee?

Seuraava työ on täysin kuviitteellinen eikä missään nimessä perustu todellisuuteen, sen tarkoituksena on esittää, miten vaikeaa on olla johtaja Liettuassa.
Yritys N tarvitsee uusia työntekijöitä. Taas on käynyt perinteisesti. Palkattiin nainen, joka pyysi kokoaikaista työtä, ja ilmoitti seuraavana päivänä yht'äkkiä tulleensa raskaaksi. Sitten partnerit Virosta soittivat, etteivät he ole kiinnostuneita käännöstöiden tekemisestä, ja nämä pitäisi siirtää N:n toimistoon. Samalla, palkkoja pitäisi leikata, jotta omistajille voitaisiin maksaa osinkoa - uusasiakashankinta olisi liian työlästä, eikä resurssit pakosta riittäisi siihenkään. Motivaatio on pohjamudissa, sillä viimevuoden leikkuri söi työntekijöistä yli puolet sekä samalla jäljellejääneet saivat 30% palkanalennuksen.
Eräs työntekijöistä päätti ottaa lomaa 2 tunnin varoitusajalla, eikä halua edes puhua johtajan kanssa asiasta puhelimessa. Häntä ei olla erotettu, koska HR:n luullaan olevan hampurilaiskastike tai tulostin.
Nyt ollaan kasvuongelman edessä. Uusi asiakas on siis tulossa Virosta, ja tarvitaan uusi henkilö. Totta kai, aluksi käytetään kontaktit, mutta eihän kukaan työntekijöistä ole halukas auttamaan. Sitten, laitetaan ilmoitus verkkoon. Etsitään työntekijää. Tarjolle tulee neljä, joista yhdenkään englannin taitoa ei voi kuvailla hyväksi. Valitaan siis se, jolla on paras venäjän taito viron lisäksi.
Sitten, saadaan kuulla palkka toive, joka todellisuudessa on vaade: toista työntekijää ei ole. Toive on korkeampi kuin tällä hetkellä työssä olevien henkilöiden palkkataso.
Miten tämä hoidetaan?

Ratkaisu A: Neuvotellaan työntekijäkanditaatin kanssa, kartoitetaan lisävaihtoehtoja ja tehdään vastatarjous.

Ratkaisu B: Koitetaan nyhtää enemmän rahaa asiakkaalta. Jos asiakas ei ymmärrä mitä halutaan, HUUDETAAN lujempaa. Pidetään ääni niin kovalla tasolla, että varmasti jokaikinen nykyisistä työntekijöistä kuulee olevansa alipalkattu, ja kysytään asiakkaalta, että mitä meidän pitäisi tehdä.

Arvaatte varmasti, että jälkimmäinen on se todellinen ratkaisu tähän ongelmaan. Liettuassa johtajien taso voi olla hyvin alhainen, ja pääosa heistä on hyvin mekaanisia asenteessaan. Jos koskaan aiot perustaa yritystä Liettuaan, tuo paikalle ulkomainen johtaja tai ainakin seuraa pari kuukautta paikallisen tekemisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä