maanantai 7. kesäkuuta 2010

Ulkopuoliset

Lähiaikoina romanit ovat Suomessa nousseet puheenaiheeksi - lähinnä kerjäläisten ilmestyttyä kadulle. Suomessa romanit tuntuvat olevan... noh, ihmisiä. Jotakin saamelaiset ja somalin välillä. Yleensä vanhat mersut, ravit, kansanasusteet ja pikkurikokset liitetään heihin. Kukaan ei usko, että manne voisi työtä tehdä, eikä heidänkään asenteensa aina aivan kohdallaan ole. Karmeaa yleistystä. Kuitenkin, romaneja on ollut Suomessa ties kuinka pitkään ja he ovat suhteellisen hyvin kansallistettuja.
Eri maissa romaneilla on erilainen rooli. Siinä missä Ruotsissa he ovat poliittisesti järjestäytyneitä, olivat he Venäjällä perinteisesti viihdyttäjiä. Suomenkin ehkä rakastetuimmat mustalaiset ovat juuri taiteilijoita, erityisesti tangolaulajia.
Mitä mustalaiset sitten ovat Liettuassa?
Laittomasti rakennetut hökkelikylät, huumekauppa, laittoman tupakan myynti, varastaminen... assosiaatiot ovat aivan toista luokkaa. Liettuassa romanin asema on jotakin somalin ja koiran välillä - tosin terrierit nousevat heidän yläpuolelleen. Julkisesti heitä näkee lähinnä toreilla sekä asemien alueella myymässä venäläistä tupakkaa. Ihmiset pelkäävät puhua heidän kanssaan, sillä mustalaiset ovat kuuluisia siitä, että he hypnotisoivat ihmisiä ja varastavat heiltä rahat.
Liettuassa romanille ei kuulu ihmisarvoa. Valtio ei tule heidän avuksensa ja poliisikaan ei paljoa välitä mitä romanialueilla tapahtuu. Hyvin heidät on yhteiskunnan ulkopuolelle suljettukin, ja huumekauppa on alkanut kukoistaa näillä alueilla.
Kuitenkin, ei niin paljoa pahaa, ettei edes jotain hyvää: Vilnan kaupunki tuomittiin luovuttamaan romaneille heidän asuinalueensa. Selkkaus lähti liikkeelle tietenkin siitä, että kaupunki päätti tuhota laittomat asunnot (ja rakentaa tilalle rikkaille asuinalueen). Tämä ei tosin paljoa lämmitä, sillä lämpöputket ja sähkö tietenkin vietiin pois alueelta.
Seuraavan kerran kun romani kerjää teiltä rahaa - älkää antako. Kerjäämisongelmaa ei täten ratkaista Seuraavan kerran kun keskusta pyytää teiltä rahaa - älkää antako heillekään. Vanhasen poliittinen ratkaisu oli perinteinen matonallelakaisu. Lahjoittakaa nämä rahat - siis keskustan puoluetuki ja taskunpohjanne kolikot jollekin rahastolle, joka edistää romanien roolia yhteiskunnassa Itä-Euroopassa. Tarjoamalla heille samat mahdollisuudet osana yhteiskuntaa (siis, samoissa kouluissa ja työpaikoissa) sekä asennekampanjoinnilla voidaan tästä päästä joskus eroon. Sama pätee tietenkin myös puolalaisiin rakennusmiehiin.
Niin, työllistääköhän Nokian tehdas Romaniassa yhtään romania?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä