maanantai 21. kesäkuuta 2010

Vehnäoluttesti

Mitä sitä juodaan kesällä? Tottakai jotakin huurteisen kylmää ja virkistävää! Usein oluiden b-sarjalaiseksi tippunut vehnäolut on ehdottomasti kesäisin kaikista mallasjuomista. Juomana tästä oluesta voi olla montaa mieltä. Se voi tuoda muistoja lapsuuden ensimmäisestä sahtilasista (usein negatiivinen assosiaatio), saksalaisesta olutsikailusta (hapankaalia ja bratwurstia, Schönke Dan!) tai sitten vain sitruunamehusta.

Maultaan vehnäoluet ovat lähes poikkeuksetta kuivia, happamia ja sitruunaisen hedelmällisiä. Nyt vertailuun otetaan alkutiedoista poiketen vain neljä tuotetta. Svyturys Baltas, Valentins Weissbier, Nokian Keisari EloWehnä ja Vilniaus Alus'in Kvietinis.

Svyturys Baltijos on Liettuan myydyin vehnäolut, ja ainoa, jota voi saada myös hanasta. Joka pitseerian vakiokaljana tämäkin sopii tietenkin parhaiten kevyiden ja jauhoisten ruokien seuraksi. Puolen litran pullo pantteineen maksaa noin 85 eurosenttiä, promilleja on riittävästi IVA -veroluokkaan.
Maultaan Baltijos on hyvin tyypillinen vehnäolut. Hieman kirpeä, kevyen sitruunainen maku, joka säilyy hetken suussa. Kuitenkin, maku on hyvin yksiolutteinen, eikä siitä löydy hakemallakaan luonnetta. Olutta on helppo juoda, mutta vaikeaa muistaa - mutta samaahan voi sanoa hyvistä häistä! Suositellaan janojuomaksi, mutta hyvin jäähdytettynä! Pisteitä 3/5, kunhan otetaan pitsan kanssa ja katsellaan hyvää matsia.

Valentins Weissbier on eräs niistä monista Saksan lahjoista maailmalle. Olutta on saanut edullisimmillaan Liettuassa 45 eurosentillä puolen litran tölkissä. Vaaleaa tölkkiä kuvastaa etäisesti Jeesusta muistuttava pyhimys, varmaan juuri tämä Valentin.
Olut ei ole suussa kuiva. Hyvin kevyt, vahvan sitruunainen - tuo meileen olut-sitruunalimonadi -sekoituksen (kuten Easy tai D-light). Positiivinen yllättäjä erityisesti hintaansa nähden. Tämän kanssa voi kannustaa polakkeja voittamaan Saksalle maailmanmestaruuden! Pisteitä 4/5, ja futiksen kanssa lisää.

Nokian Keisarin EloWehnä on ainoa mieto olut (siis kolmonen) tässä testissä, ja ehkä joutuu jopa hieman siksi kärsimään. Suomalaiseksi vehnäolueksi kyseessä on kuitenkin hyvä kyhäelmä, mutta kun hintaa on se kaksi ja puoli euroa tölkiltä, niin hinta-laatusuhdetestissä menestystä ei ole luvassa.
Maku on melko maltainen - selvästi vehnä on pieni vähemmistö ohramaltaiden joukossa. Olut saattaa tuntua lämmittyään hieman tunkkaiselta. Ei kovin hapan, muttei kyllä hedelmäinenkään - sitrusta on vain nimeksi. Pisteitä 2,5/5 ja suosituksena iso pussi Xtra chipsejä. Sopii Ranskan peleihin, mutta huumorilla!

Vilniaus Alus Kvietinis on testin ainoa pikkupullo-olut. 0,33 litraa tätä maksaa 60 senttiä, joten litrahinnaltaankin kyseessä on yksi niistä kalliimmista.Olut on hyvin jäähdytettynä (lue: unohtui pakastimeen ja juotiin hileisenä) suhteellisen raskas: ohra tunkee läpi ja tuo ryhtiä kevyelle vehnälle. Hedelmäpuolella tämä onkin melko yllätys, nimittäin persikka ja trooppiset hedelmät tuntuvat tulevan lävitse. Pitseitä annetaan 3,5/5 ja suositus on paikallaan junnaavaan peliin, johon tarvitsee lisäsävyä, kuten Kakan kyynerpäätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä