tiistai 27. heinäkuuta 2010

Autoa ostamaan Liettuaan?

Nyt on palanut hermo autojen vuokraamiseen, ja tarvetta omalle autolle ilmaantui kuin tuhkapilvet Islannista. Auton ostin ja ihan kiva peli löytyikin pikkurahalla - oletettavasti voisin myydä sen heti Suomessa 3x hintaan (esittely vasta sitten, kun olen sen pessyt ja käyttänyt korjaamolla). Myyjänäkin oli autoharrastaja, joka kertoi yhtä ja toista autokaupasta - nyt jaankin hänen viisauksiaan autojen ostamisesta Liettuassa.

1) Never trust a dealer - automyyjä on ketkuakin ketkumpi Liettuassa. Kaikki on vasta uusittu sisältä (kuitteja ei tosin koskaan ole), kaikki toimii, auto on kuin tuliterä ja moottorikin kuin uusi. Valheita kaikki. rehellinen kauppias aloittaa listaamalla kaikki huollot jotka ovat edessä ja viat joita autossa on. Liettuassa tyypillisiä fiksauksia ovat kilometrilukeman ruuvaaminen, paikkamaalaus, moottorin pesu öljyvuotojen peittämiseksi, teipattu pakoputki, auton kuraaminen, (jottei fiksaukset näkyisi ja näyttäisi ajetulta), varastettujen autojen uudelleen-identifiointi, leikatut johdot, etteivät mittarin varoita... Katso myös auton alkuperä.
2) Älä sorru painostukseen. Jos myyjällä on kiire, tai antaa sinulle vain hetken tutustua autoon, ei sitä kannata ostaa. Jos puolalainen tulee 30 minuutin päästä autoa ostamaan, niin antaapa hänen vain tulla ja ostaa.
3) Vältä: Liettuassa BMW ja Audi ovat niitä nuorisoautoja - ja kaikki lähes tuotu Saksasta. Nämä ovat lähes poikkeuksetta myös fiksattuja tai kolaroituja. Yleisesti, hyvänhintainen auto on kolaroitu tai siinä on jotain muuta perustavanlaatuista vikaa. Jos auto on kolaroitu, ja silti haluat sen, tutki kunnolla: katso että kaikki on paikallaan, että korjaus on nätisti tehty, ovet menevät kiinni, kuten peräluukku ja konepelti (ilman mitään säätämistä), renkaat ovat tasaisesti kuluneet ja ettei moottoritilassa ole mitään vuotoja.
Tämäkin todennäköisesti myytiin fiksattuna hyvään hintaan
lähde investar.lt

4) Käytä korjaamolla. Nosta auto ylös, katso alle - tai paras temppu on viedä se kuntotarkastukseen. Sellainen maksaa noin 70 litaa Vilnassa, ja tehdään rekisteröintitoimiston naapurissa - kätevää vielä! Autosta kannattaa katsoa ainakin, että katalysaattori on paikallaan, eikä pakoputki ole kotitekoinen - nämä ovat fiksatun auton tunnusmerkkejä.
5) Onko mittaria fiksattu? Liettuassa autolla ajetaan yleensä siinä missä Suomessakin, joten pienet lukemat saattavat olla epäilyttäviä. Katso siis huoltokirjasta (jota tietenkään ei ole) tai kysy suoraan: paljon tästä lukemasta on ruuvattu pois? Testaa kaikki mittarin toiminnot: katso, että ABS toimii, että Airbagit kunnossa (kytke pois lasten turvaistuin -lukosta) - mittarin takaa johdot saattaa otta leikattu, etteivät ledit loista.
6) Älä osta keneltä tahansa: Liettuassa omaisuuden kunnioitus - jopa oman - on joskus hieman vajavaista. Autoja huolletaan jos todellinen tarve ilmenee, ja silloinkin vaihdetaan vain öljyt ja stereot. Ostettuasi auton, tee niin kuin minäkin aion tehdä: kaikki hihnat, öljyt ja suodattimet uusiksi, sekä tietokoneanalyysi auton tilasta. Merkistä riippuen hintaa tulee, mutta se on kuitenkin halvempaa kuin katkennut hihna tai leikannut moottori.

Sitten vielä muutama erikoisuus: auton ostaminen maksaa noin 40 litaa (paperit), ostettaessa Liettuaan. Viennistä en tiedäkään. Tarvitset henkilöpaperit autoa ostaessa, ja katso samat myös myyjältä. Ostopapereihin yleensä myyjä haluaa kirjoittaa 1 litan,  mutta voit vaatia myös todellista summaa. Tämä tosin ei pakosta onnistu, sillä myyjä joutuu maksamaan auton myynnistä 15% veron, jollei ole omistanut sitä yli vuotta.

Hinnat: 2000-luvun auto maksaa yleensä alk 5000 litaa. Vuotta 2004 uudempi alk. 10000 litaa (Chevrolet Sparkin tosin voi saada halvemmalla). Halvimmat uudemmat autot saat Jenkeistä tilaten (uusia ja edullisia, kuten Mitsubishi Eclipse hintaan  26000 litaa veroineen ja kuljetuksineen vuodelta 2006 tai BMW 330 2005 13100 litaa). Löytöjä voi myös tehdä: Italiasta tuodut Alfat ovat hyväkuntoisia useimmiten, tosin niissä on ne italialaiset viat (katso puskurit hyvässä valossa). Liettuassa rekisteröidyistä kannattaa etsiä autoja, joiden ensirekisteröinti on tapahtunut Liettuassa ja ostaa voit ensimmäiseltä omistajalta. Lisäksi, voit löytää harvinaisuuksia, kuten Chevellen 10000 litalla tai vanhoja neuvostoautoja pikkurahalla.

Linkkejä:
Regitra.lt - täältä löydät lähimmän rekisteröintiaseman, hinnat sekä autojen haun rekisterinumeron perusteella
auto.plius.lt - maksullinen autojen myyntisivu . siis vain vakavasti asialla olevat löytyvät täältä
autogidas.lt - ilmoita ilmaiseksi -sivu. valikoima auto.pliusiin eroaa hieman
autogt.lt - pieni valikoima, mutta autoja nämäkin
kaunoturgus.lt - Kaunasin autotorin sivut. Täällä on pääosin tuontiautoja tarjolla. Jos olet vakavasti autodiilauksesta kiinnostunut, niin voit löytää täältä koko perävaunullisen autoja jälleenmyyntiin. Vastaavia toreja on myös Vilnassa, Tauragessa, Marijampolessa sekä Radviliskisissa.

3 kommenttia:

  1. Hyvää tietoa ja paikkansa pitävää

    VastaaPoista
  2. Onko tullut kokeiltua kanssa? Hinnat täällä ovat niin edullisia, että siinä sokaistuu helposti. Kannattaakin katsella niitä edullisimpia hintoja miettien, että tuossa on vuoden kuluttua varaosa-auto. Ajattelinkin aloittaa ns. pimpparauta-maahantuonnin, mutta jos täältä toisi halvalla nuorisoautoja, jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän kyseenalaisessa kunnossa, niin siinä saattaa kohta olla kuolemantuottamussyyte niskassa.

    VastaaPoista
  3. Autopliuksessa eikä oikeastaan missään Vilnassa löydy etsimiäni autojamalleja. Etsiskelen Peugeotin 308:aa ja VolvoC30:a. Valikoima todella suppea ja melkein kaikki dieseleitä.

    VastaaPoista

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä