perjantai 9. heinäkuuta 2010

Baltian kirjeenvaihtaja kokkaa !

Kehumatta paras, mutta osaan laittaa muutakin suuhunpantavaa kuin kahvia ja mikropitsaa. Osittain ehkä siksi, että mikropitsaa ei Liettuassa ole. Tänään keittiövinkkinä tehdään kotitekoisia pelmenejä, joiden yksikkömuoto liettuaksi taitaakin olla koldunas.

1) Taikina: peruspastataikina, eli anna jauhoille hieman munaa. Tee kahden munan taikina; siis, sekoita, vaivaaa, jäähdytä - kai kaikki nyt sentään pastaa osaa tehdä? :D

2) täyte: kaksi täytevaihtoehtoa kehitin: sianlihatäytteen puristeille ja kasvistäytteen niille, jotka haluavat siat sukupuuttoon (tämähän on se oikea syy vegetarismin takana - syödä eläimiltä ruoka ja tehdä ne tarpeettomiksi!).
Lihaisa täyte: 400g paketti jauhelihaa, maustepippuria, suolaa, todella hyvin hienonnettua sipulia. Mix and match, eli ei kypsennetä
Kasvistäyte: jotta saadaan maantieteelliselle alueelle sopiva täyte, käytetään paikallisia aineksia: freesaa raastettua kaalia ja lisää kauden sieniä. käytä mausteena rakuunaa ja persiljaa (mutta kyllähän jokainen kasviskokki maustaa osaa - muuten tofu juuttuu kurkkuun jo parin viikon jälkeen).

3) prosessi: kauli taikina melko ohueksi. Jos käytit durumia, voi tehdä valmiiksi noin 8 cm läpimittaisia pyöreitä levyjä (paina vaikka oluttuopilla) - jos käytit proletaarijauhoa, et saa niin ohuita levyjä aikaan, joten leikkaa juomalasilla, ja kaulitse leikatut juuri ennen täyttämistä. HUOM! Älä missään nimessä yliyritä ohuuden kanssa, sillä silloin teoksesi hajoavat keitettäessä. Laita pohjan keskelle ruokalusikallinen täytettä ja sulje. Kun olet toistanut tämän kohdan noin 20 kertaa, niin olisikin aika alkaa keittämään luomuksia suolatussa vedessä. Kestää noin.. 10-15 min per kattilallinen (kunnes liha on kypsää).
3.5) lisäkkeet: läskiä, kylkisiivua, pekonia: jotakin nyt ja nopeasti rasvassa pannulle tirisemään hienosti leikattuna!
4) tarjoilu: jaa tuotoksesi veljellisesti (eli itselle puolet, veljelle puolet, muille ei mitään) ja asettele koldunait lautaselle. Päälle laita smetanaa, tai proletaari voi tyytyä myös juustoportin kommuunikermaviiliin. sitten kippaa tuota lisäkekastiketta hieman päälle, niin se on sitten bonapetit, varsinkin jos kaapissa on pullo korkeamman veroluokan mallasjuomaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä