keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Mistä sitä olutta saa? No tietenkin Kaunasin baareista!

Kun Suomessa haluaa mennä ottamaan yhden oluen, löytyy jokaisesta kaupungista ne "oikeat" paikat. Tampereella mennään Oluthuoneelle, Turussa Daily Newsiin, ja kaikki muut tietenkin suuntaavat Siuron Koskibaariin, koko maan ehdottomasti parhaaseen olutravintolaan. Mutta sitten ulkomailla onkin hankalaa, kun paikallistuntemusta ei ole. Yleensä sitä sitten eksyy siihen pääkadun ensimmäiseen läävään, josta löytyy menu englanniksi ja siitä ei sitten noustakaan ennemmin kuin loma on ohi. Nyt kuitenkin jaan teille olutmahani tuoman auktoriteetin turvin baarivinkkejä Kaunasiin. Nämä eivät sitten ole mitään koktailbaareja tai viinitupia, vaan rehtejä ja rehellisia olutbaareja.

Tällä kertaa linkit vievät karttoihin, jotta myös nettitikuttajat Turun saaristosta pystyvät lukemaan itse jutun kohtuullisessa ajassa.

Haluatko autenttisen opiskelijabaarin? Silloin suuntaa vanhaan kaupunkiin Hotelli Klaipedan vieressä olevaan Blue Orangeen. Tämä on opiskelijoiden, erityisesti vaihto-opiskelijoiden, kantis. Olutta on laaja valikoima ja menoa ja meininkiä niin paljon, että ruuhka-aikana olut tarjoillaan muovituopeista. Hyvin niukka ja kulunut sisustus, vessaa kannattaa välttää ja tilaakaan ei useimmiten ole. Siis mitä parahin paikka heille, jotka haluavat hyvää henkeä paikallisessa baarissa. Henkilökunta puhuu englantia ja nuoren ja useimmiten teoreettisesti sivistyneen asiakaskunnan takia ylilyöntejä ei tapahdu (laitakaupungin paikallisessa voi sattua ja tapahtua taas sitten aivan kaikenlaista).

Haluatko kliinisen siistin, mutta paikan omaa olutta ja edullista purtavaa? Sitten Akropolis-ostoskeskuksen luistinradan viereinen Bravaria on hyvä paikka. Annokset ovat useimmiten riittäviä, omaa olutta on neljää eri laatua (tumma, vaalea, vehnä, hunaja) ja paikka on viileä kovimmillakin helteillä.

Miten sitten olisi "kellariravintola"? Niin, sellainen perinteinen tallinnalainen kolo seinässä? Vaihtoehtoja on kaksi: Raatihuoneentorin laidalla oleva Skliautas tai panimoravintola Avilys. Skliautas on nykyään melko hintava taiteilija/boheemibaari hyvällä paikalla. Tilaa ei useimmiten juuri ole, jos olet myöhemmin liikkeellä, mutta ravintolan sisätilat ovat aika viihtyisät. Avilys taasen on Vilniaus gatven, eli vanhan kaupungin kävelykadun varrella oleva kellariravintola, josta saa myös sitä omaa olutta.

Haluatko sittenkin hieman auteettisempaa. Noh, menepä Keturi Metu Laikai:hin (neljä vuodenaikaa). Myös nimellä Metu Laikai tunnettu ravintola sijaitsee Mickeviciaus gatven varrella. Kun tulet Park Inn hotellista, niin aluksi suunnista pääovelta länteen ja käänny risteyksessä vasemmalle. Jatka eteenpäin ja kun näet kahvilan nimeltä Alkava, niin heti seuraavasta porttikongista sisäpihalle. Hinnat ovat kohdallaan, ruokaakin saa, mutta pienenä miinuksena täällä käy VAIN KÄTEINEN. Eli varustautukaa!

Mitä sitten kannattaa välttää? Ensinnäkään, kukaan fiksu ei maksa oluesta yli kuutta litaa per tuoppi. Jotkin Laisves alejan sekä Vilniaus gatven ravintolat voivat rokottaa jopa 7,5 ltl tuopista. Toiseksi, hyvässä baarissa on oltava myös hyvää ruokaa - eihän kukaan nyt baarin mene vain juomaan, paitsi pellehermannit. Jos kuljet laitakaupungilla, vältä paikallisia katkakapakoita. Niistä saa olutta halvalla, mutta voi olla että tulee myös oluttuoppia otsaan ilman lisähintaa: mitään välitöntä vaaraa ei pakosta ole, mutta aivan siinä missä Suomessa pakolaisen ei kannata mennä Mikkelin lähiöihin ryyppäämään, kannattaa Liettuassakin pitää se pää siellä olkapäillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä