torstai 22. heinäkuuta 2010

Palanga - Helvetti maan päällä

Viikko alkaa lähestyä loppuaan, joten pitää yrittää edes täyttää osa lupauksistani. Käytettyjen autojen juttu on tulossa, mutta alkuun pitää tehdä hieman taustatyötä, eli ostaa yksi. Olen ollut yhteydessä aika moneen kaveriin jo, mutta kaikki haluavat jotenkin pimittää aina jotakin pientä, kuten km-lukemia tai sisätilan kuvia.

Niin, Palanga... Palanga on Liettuan ehdoton place-to-be kesällä. Yhdistämällä esiintymiskulttuuri - siis, se nuorten ja varakkaiden "kato mulla on millä mällätä" (pistä se ny piiloon, ei sun lerssiä kukaan halua nähdä) machoilu - ja etelän viinanhuuruiset rantalomat saat jonkinlaisen kuvan tästäkin mestasta.
Palanga on käytännössä kaksi kävelykatua (toinen vie meripihkamuseoon/puutarhaan, toinen on selvästi se pääkävelykatu) ja hiekkaranta. Pääkävelykadun varrella ovat kaikki viihdekeskukset ja ravintolat - ja se päättyy ylväästi mereen. Hintataso on muun Liettuan tasolla, mutta ravintoloissa ehkä on pientä lisää + hotelleista on vaikeaa löytää tilaa.

Alue tuo mieleen ehkä Yyterin, mutta päin vastoin kuin Porin hiekkarannat, Palanga ei koskaan nuku (paitsi talvisin). Yökerhoja, baareja, strippiklubeja --- kaikkea löytyy juhlaväelle, ja tietenkin livebändejä ja muita esiintyjiä on aina paikalla - onhan Palangan  asukasluku kesällä varmaan tasoissa Kaunasin kanssa!

Mitä sitten Palangassa voi tehdä? Kuten missä tahansa lomakohteessa - ei paljoa. Jos ei tykkää juhlia tai maata rannalla, niin eihän sitä silloin kannata varmaan Roodoksellekkaan raahautua? Ruoka ei täällä ole mitenkään erityistä, kulttuurinähtävyydet ovat hyvin rajoittuneita, arkkitehtuuriltaan kaupunki ei ole mitkään Itämeren helmi ja ostaa voi lähinnä supermarket-tavaraa.

Majoitus maksaa yleensä sellaisen 200 litaa per henkilö/yö, jos hotellia kaipaa. Halvemmalla pääsee, kun käyttää ns. mummokortin: kadunvarresta otat randomilla jonkun kyltin kanssa seisovan mummon ja kysyt sujuvasti liettuaksi/venäjäksi, että kiek kainuoja?, selität kauan olisitte ja paljon porukkaa - ja toki otat myös selvää missä mummo asuu. Näin saat yleensä huoneen kesätalosta tai mummon kammarin. Hintaa noin 10-20 ltl yö per henkilö. Kontakteja kannattaa toki kysyä tutuilta.

Varaukset hotelleihin kannattaa tehdä hyvissä ajoin, muuten hinnat ampuu pilviin ja tarjolla on vain ei oota. Olutta saa rannalta kylmänä, ja kyllähän jotkut kaupustelijatkin sitä myyvät. Älä kuitenkaan osta heitä mitään ruokaa - se tulee nimittäin myöhemmin ulos molemmista päistä.

Palangan matkassa ei ole mitään järkeä - silti, kaikki ovat siellä, ja jollet ole nähnyt Palangaa, et ole nähnyt Liettuaa. Niin, ja onhan se Pas Juozo:n panimo/ravintola/nähtävyys/motelli siinä vieressä (noin 10 km keskustasta). Fiksut menevät muuten sitten Sventojiin, siellä on paremmin tilaa ja leppoisampaa (ja sijaitsee 15 km Palangasta pohjoiseen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä