keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Ravintolavinkkejä - maailman parhaat suomenkieliset matkailuvinkit Kaunasiin

Kommentointi kannattaa, tulee eräs lukijoista huomaamaan hyvinkin pian. Nyt luvassa on ravintolavinkkejä! HUOM! jos kartat näyttävät olevan väärillä paikoilla, klikkaa otsikkoa: itselläni Firefox ei onnistu asettelussa kovin hyvin.

Kaunasin paras sushiravintola.
Akropolisista löytyy Gan Bei, kohtalainen aasialaistyylinen ravintola, mutta tämä paikka on kovin suomalainen hintatasoltaan. Toisaalta, keskustan ainoassa oikeassa sushibaarissa, Sushi Expressissä, palvelu ei ole missään nimessä express - joskus ruokaa saa odottaa muutaman tunnin (ottakaa tämä kirjaimellisesti).

Täten, parasta sushia haluavan kannattaa kivuta Zaliakalnisin kukkulalle (vinkki: funikulääri maksaa 50 centasia) ja mennä IKI -nimiseen kauppaan, joka on edellisessä kirjoituksessa mainitusta Prisikelimo Baznyciasta noin 200 metriä pohjoiseen. Täällä sijaitsevassa Sushi Nori ravintolassa sushiannos maksaa 6-16 litaa. Ravintolassa on vain muutama pöytä, mutta tungokseen en ole koskaan törmännyt. Auki ravintola on - muistaakseen - 11-21.


View Larger Map


Kaunasin paras - ja pienin - pizzeria

Keskustan "aitoitalialaiset" pizzeriat (Milano, Bella Italia ja Pas Paolo) ovat toki kokemisen arvoisia. Pakastepohjalle kyhätyt pizzat ovat usein omintakeisesti täytettyjä: esimerkiksi calzone Pas Paolossa on pizza, jonka päälle on laitettu toinen pizzapohja, tai peruna pizzan päällä tarkoittaakin muutamaa ranskanperunaa. Lisäksi, näissä saat pizzan lisukkeeksi myös kastikkeen: yleensä valkosipulimajoneesia tai tomaattimurskaa. Tämä siis kaadetaan valmiin pizzan päälle. Noh, eipähän vajavainen täytemäärä pääse häiritsemään.

Kuitenkin, myös puristille on pizzaa tarjolla. Jos Akropolisin Turtles-pizza - eli PizzaHut - ei kelpaa, löytyy suhteellisen yllättävästä paikasta suhteellisen hyvä pizzeria. Bakers Cup sijaitsee (taas) Zaliakalnisin päällä, aivan Funikuläärin oven tuntumassa (olisikohan 20 metriä oikealle). Ravintolassa on vain 4 tuolia, joten suurella seurueella kannattaa tulla vain ostamaan pizzaa hotelliin/piknikille (Azuolynasin puisto on melko lähellä). Hinnat perhepizzoille on 20-27 litaa ja odotellessa voit juoda vaikka kokiksen kahdella ja puolella litalla. Kahvi oli viimeksi hieman väljähtänyttä, mutta meni kyllä alas. Ja taasen, nuoli merkkaa paikan:


View Larger Map

Pelmen-ravintola
Pelmenit, eli liettuaksi kolduniai, ovat käytännössä täytettyä pastaa. Näitä saat lähes kaikkialta, mutta useimmissa ravintoloissa nämä ovat juuri niitä samoja pakastealtaan valmisruokia kuin mitä kaupastakin voit ostaa. Siksi kannattaakin käydä Kolduninessa. Tämä ravintola on toiminut samalla paikalla jo vuosikymmeniä, mutta sai virallisen nimen vasta muutama kuukausi sitten. Menut ovat liettuaksi joten, nyt kannattaa ottaa se taskuopas mukaan.

Pika-apuna annan tässä teille kolduniai-sanakirjan: kepta on paistettu, virta keitetty, jautiena naudanliha, darzoves vihannekset, kiauliena sianliha, vistiena kananliha ja aviena lampaanliha. Hintaa aterialle juomineen ei tule kovin paljoa, mutta ei yksi annos rehellisesti sanoen toimi kuin hiukopalana.


View Larger Map

Liettualaista ruokaa viihtyisässä ympäristössä
Nyt matka vie jo vanhaan kaupunkiin ja niille kuuluisille sivukaduille. Täälläkin sijaitsee Berneliu Uzeiga -ketjun ravintola, mutta tällä kertaa todella mukavassa ympäristössä. Suuntaa suoraan ennen sisäänkäyntiä takapihalle, jossa sään salliessa voit melko mukavassa ympäristössä nauttia koko menun. Ruokia joita kannattaa koittaa:
  • Saltibarsciai (kylmäborssi: raakaa kurkkua sekä keitettyjä punajuuria ja munia runsasrasvaisessa (7%) piimässä} on todella hyvää, vaikka ennakkoluulot voivat pompata pintaan.
  • Lietuviskos desreles - eli liettualaiset makkarat tarjottuna hapankaalin kera. Raskas ja saksalaistyylinen ruoka, mutta sopii oluen kanssa.
  • Cepeliniai - näitä täytettyjä perunapalloja saa lähes joka paikasta. Joskus ne ovat ihan hyviä, mutta monelle turistille varmasti aikamoista limaa. Näyttävät hirveiltä, ja on täysin makuasia, menevätkö ne alas. Jos haluatte jotakin todella paikallista, niin kannattaa kokeilla.
  • Berneliu Uzeigos gyvas alus - eli ravintolan "elävä" olut. Tarkoittaa siis sitä, että olutta ei ole iskukuumennettu ja se jatkaa yhä käymistään. Kesäaikoihin tätä kevyttä herkkua on joskus huonosti tarjolla, sillä lämmin ilmanala edesauttaa oluen eloa hieman liikaa.
  • Alaus rinkinys - hieman arvokkaampi olutsnack -kokoelma (jopa viisi euroa) pitää sisällään kaikkea erikoista: täytettyjä kuivattuja luumuja, juusto chipsejä, paistettua leipää ja kummallista lihaa*. Maistakaa sitä lihaa! (sivun lopussa kerrotaan mikä liha on kyseessä, mutta jos pää on heikko, ei kannata lukea).


View Larger Map

Hyvä ja edullinen terassi loistavalla näkymällä
Jos et ymmärrä hyvällä näkymällä keskustan kävelykatua ja sillä minihameissaan keimailevia tyttöjä, niin kannattaa suunnata Hotelli Daugirdasin terassille. Näkymä Nemunasin yli, sijainti melko rauhallisessa paikassa ja vielä erittäin järkevä hinnoittelu. Ja mikä parasta - täällä on myös lapset otettu huomioon: tarjolla on italialaista jäätelöä! Iso olut 4 litaa, ja se on sitä parempaa merkkiä. (myös viiniä ja pikkupurtavaa tarjolla, jos arvon turisti on liian fiini oluelle - tosin silloin olisi varmasti pitänyt suunnata Barille).


View Larger Map

Jäätelönnälkäisille
Jos todella haluatte syödä jäätelöä, niin kannattaa pistäytyä ostoskeskus Akropolisissa. Alimman kerroksen eteläpäädyssä, Nike-kaupan vieressä on Valentinon melko mukava jäätelövalikoima. Jos haluatte tarjota erityisesti nuoremmalle väelle elämyksen, ostakaapa heille jokin pöydillä seisovien listojen annoksista. Oma suosikkini on ehdottomasti pistaasijäätelö.


View Larger Map

Fine Dining
Jos tulit Kaunasiin syömään hyvin ja olet valmis siitä myös maksamaan, kannattaa harkita ravintola Gralisia. (http://www.restoranasgralis.lt/) Täällä on hintavissa puitteissa saatavilla mm. loistelias viinilista ja aika hyvää ruokaa. Ei kannata lähteä, jollei ole valmis maksamaan ruuasta (annokset "jopa" yli 10 euroa, mutta viinipullo 18-300 euroa: useimmat tosin noin 20 euron tietämillä).


View Larger Map

* kyseessä ovat savustetut siankorvat

8 kommenttia:

  1. Asutko nää Kaunasissa, vai mistä syystö olet mieltynyt Liettuan Chigagoon? Oliko tämä jatkoa edelliselle, kun en löytänyt textistä sitä "parempaa" olut merkkiä. Liettuan (ja ehkä
    maailman paras) oluthan on tietysti Svyturys extra ja hanasta (ei maistu pullotettu samalle), joka tulee Klaipedasta.

    VastaaPoista
  2. Liettuan Chicago? Nyt on kyllä joku lahtelainen toisessa päässä. :D On meininki täällä rauhoittunut aika lailla, ja taitaa olla Vilna nykyään se kaaoksen koti tässä maassa. Siellä kun on se parlamentti.

    Svyturys Ekstra on ihan hyvä olut. Maultaan suhteellisen tuhti ja sitä kun vertaa vaikka Kalnapiliksen Grandiin, niin ero on suuri Grandin ollessa paljon humalaisempi. Ekstraa on tarjolla kahta eri "mallia", tai pikemminkin hanamallia: toinen tulee todella kylmänä, toinen hieman lämpimämpänä.

    Olutsaagaa pitänee muuten jatkaa, tarvitseekin tehdä pienpanimospesiaali.

    Ja pakko tämäkin on vielä mainita Klaipedan majakkaolut on sitä "probably the most overrated beer in the world" ketjuolutta pohjimmiltaan.

    Hommahan menee näin:
    Svyturys+Utenos = Carlsberg
    Kalnapilis+Tauras = Royal Unibrew, eli Faxe
    Ragutis = Olvi, eli samaa rypästä Alekokin kanssa
    Sitten ovat merkittävinä mukana vielä: Gubernija, Kauno Alus, Vilniaus Alus, Vilkmerges (oma suosikkini) ja paljon pienempiä panimoita erityisesti Koillis-Liettuasta.

    VastaaPoista
  3. Vaikka vastaamatta jätitkin, niin ilmeisesti asut täällä Liettuassa. Oletkos löytänyt jonkun sopivan perunalajikkeen joka sopii imellettyyn perunaalaatikoon? Viime Jouluna tuli tuurilla ihan toimivaa, mutta en edes muista mistä perunasta. Lanttua olis kans kiva löytää, ainoat
    olen nähnyt Vilnan Prismassa, mutta olivat aika rujon näköisiä.

    VastaaPoista
  4. Jätit lukemasta rivien välistä ;) Asun tietenkin Kaunasissa, muutenhan tällaisen blogin pitäminen olisi melkoista hatustavetämistä.

    Lanttu ei täällä päin nauti minkäänlaista arvostusta, joten sitä ei taida saada mistään, jollei itse viljele. Nauristakin sain vain kerran, eräissä juhlissa erikoisuutena. Itse tyydyn porkkanalaatikkoon, ja varmaan sitä maksalaatikonkin voisi tehdä. Jauhemaksaa en ole nähnyt missään, mutta katsotaan, mitä kaikkea tehosekoittimella saa aikaan...

    Prismassa on ollut hauskaa: siellä on lakritsaa, salmiakkia, yht'äkkiä premium-tuotteiksi muuttuneita Rainbow ja Xtra merkkejä, sekä tietenkin ikuista hilpeyttä aiheuttaa S-etukortti. Kyllä ne sen hyväksyy, kunhan vähän aikaa jankkaa asiasta. (järjestelmä rekisteröi bonukset, vaikkei kassatädit tunne koko korttia).

    Perunalaatikkoon käytän saatavilla olevia perunoita. Suositus Pro Peruna yhdistyksellä on Matilda, Van Gogh, Afra. Itse käytän varmaankin sitä punaista, joka näyttää Rosamundalta. Onnistuu tai ei, niin on se kuitenkin parempaa kuin ei mitään. Sitten sitä siirappia etsimään: piparit tein hunajalla, kun Maxima päätti vaihtaa Vaalean Siirapin Moninin maustesiirappeihin.

    VastaaPoista
  5. No sitä punaista mikä näyttää rosamundalta minäkin aattelin yrittää. Klaipedasta löysin
    vaaleaa siirappia, taisi olla Rimistä. En muista nähneeni, että onko teillä siellä Kaunasissa Rimiä. Rimistä löytyi muös lähes
    Suomalaista (Swedu) sinappia eko hyllystä.
    Joo siellä Prismassa aika kuluu, vahinko vaan että täältä on 300km kauppamatkaa.

    VastaaPoista
  6. Prisma aukesi juuri myös Kaunasissa, eli lähempääkin löytyy. Kaunasissa on vielä kaksi isompaa Rimiä, Megassa ja Savasissa. Vielä kun kinkun löytäs - oli se Maximan kokonainen porsaanraato kyllä kutkuttava vaihtoehto, mutta kun ei oikein voi vartaalla yliyön paistaa, niin jäi hankkimatta.

    VastaaPoista
  7. Mä pistin ihan pokkana 4:n kilon pakastekinkun
    sanomalehteen käärittynä laukkuun kuun alussa Suomessa käydessä. Ja Air Balticilla Riikan
    ja bussilla klaipedaan, ihan toimiva homma, ihan umpijäässä oli kotiin tullessa. Klaipedaan
    on juuri rakennettu yksi uusi pieni ostari, joten täytyy toivoa että tulis tännekin se Prisma.

    VastaaPoista
  8. Kiitos loistavista vinkeistä! Pelmenit löytyi ja olut on hyvää. Auton haettu, ja siihen liittyvät vinkitkin olleet hyviä. Mainittakoon vielä, että Regitran www-sivuilta löytyy VIN-numeron tai rekkarin perusteella auton tiedot. Sivut toimii englanniksikin.

    Teemu

    VastaaPoista

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä