keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Suomalais-Liettualaiset häät: kyllä onnistuu!

Lähes mittatilaustyönä eräälle kommentoijalle kirjoitettu artikkeli ruotii kv. häävalmisteluihin liittyvää problematiikkaa.

Ensin sitä tavataan, sitten mennään saatille ja jonkun vuoden päästä sitten saatta hyvinkin olla edessä suhteen virallistaminen. Sukulaisia on tavattu, ja kummankin puolen alkoholistisedät on saunotettu. Kun häiden paikkaa lähtee miettimään, niin kannattaa pitää mielessä muutama asia
1) Liettuassa on halvempaa, ja
2) Liettualaiset tulevat sukulaisesi todennäköisesti eivät ole miljardöörejä, ja
2) siippasi on todennäköisesti katolinen

Niin, eli tavallaan kaikki tiet vievät .. Kaunasiin! Tai mielellään johonkin pienempään paikkaan, niin ei ole hirveitä jonoja. Kaunasin ja Vilnan kirkkojen jonoista en sano sanaakaan, kun en tiedä, mutta muualla sitten harvemmin liian montaa paria osuu samalle päivälle.
Kirkko ei toki ole välttämätön, mutta maistraatissa joudutte käymään. Kyllä, olette menossa kaksi kertaa naimisiin, mutta kyse ei todellakaan ole kaksinnaimisesta (tai tavallaan on): kirkolla Liettuassa vain ei ole samaa asemaa valtion elimenä (meneepä pervoksi) kuin Suomessa.
Hintaa touhulle tulee tietenkin omien varojen mukaan, mutta seuraavassa yllättävimmät menoerät:
1) joudutte maksamaan kirkosta. Tai ette joudu, mutta tapana on antaa lahjoitus. Noin 200-500 litaa. Ja kirkon saatte koristella tietenkin itse!
2) maistraatin leima tietenkin maksaa muutaman kympin
3) niin, ja ennen kirkkohäitä, joudutte käymään avioelämään (ja katolisiin ehkäisymenetelmiin) valmistavan kurssin, joka kustantaa alta satasen.
4) ja jos haluatte pitää juhlat kartanossa, linnassa tms. niin ennakkomaksut yleensä otetaan. Esim. sodyban vuokra (sodyba on kuin kesämökki rakennettu kesäjuhlia varten) on yleensä 1000-3000 litaa vrk.

Entäs sitten: noh, puvun saat halvalla, morsiuspuvun vuokra on yleensä 1000-2000 litaa mallista riippuen ja blaah. Ei kai näitä kannata paljoa luetella, voin vain sanoa, että loppusumma on yli 10000 litaa, mutta alla 20000 pärjää, jos suku ei ole laaja.

Kun menet naimisiin katolisen kanssa, teet muutaman lupauksen kirkossa:
1) avioliitto on koko elämäksi
2) lapsia hankitte, sehän koko homman idea on
3) lapset lupaatte kasvattaa katolisiksi

mutta näistä kaikista pääsee todella helposti eroon ostamalla puhtaan omatunnon vaikka homeopaattisena lääkkeenä. Ajattele silleen, että jos Jeesus kerran hengitti tätä ilmaa, niin tavallaan sinäkin olet ilmankosteuden homeopaattisen efektin takia täysin puhdas ja synnitön. Myyvätköhän ne muuten vielä aneita? Kirkon sana kun ei täällä ole laki, niin sitä saa sitten lopulta tehdä mitä itse tykkää. Tietenkin, jos uskontoa kohtaan on tällainen näkemys, niin kannattaako sinne kirkkoon edes lähteä?

Niin, sitten jos haluatte joku päivä kaksoiskansalaisuuden, sen voi saada ainoastaan, jos lapsi on syntynyt Suomessa: jos lapsi syntyi Liettuassa, niin game over, better luck next time.

Papereita: totta kai tutkinnat hutkitaan molemmissa maissa, tarvitset kaiken maailman kirjat Suomesta ja vielä liettuaksi käännettyinä. Vinkki: pyydä paperit joko englanniksi tai ruotsiksi - kääntäminen on halvempaa kuin Suomesta.

Mutta entäs sitten itse juhlat: Liettuassa kun kansa ei puhu paljoa englantia, ja vaikka mitä itsestämme luulisimme, niin kyllä se suomalainen tankero-englanti on aikas hirviää kuultavaa. Tätä varten tilaisuuteen voi hankkia tulkin (mutta tehkää sille heti selväksi, että kyseessä on hänelle työpäivä, ei ryyppääjäiset) tai sitten tarjota vaan niin helevetisti alkoholia että kieliongelmista päästään yli: vessanpönttöä halatessamme me kaikki puhumme samaa kieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä