tiistai 3. elokuuta 2010

Elää ja kuolla Kaunasissa

Jossakin vähän aikaa sitten julkaistetussa tutkimuksessa Liettua oli Suomea parempi paikka vanhuksille. Toisessa, irlantilaisessa tutkimuksessa Liettua rankattiin kaikkein parhaaksi maaksi asua. Voidaan toki sanoa, että jokainen mittari sisältää yhtä monta valhetta kuin totuutta, mutta kyllähän tämä toki kuullostaa siltä, että Liettuaan voisi muuttaa. Nyt tästä asiasta pieni infopaketti.
1) Oleskelulupa.
EU-kansalainen ei tarvitse oikeastaan oleskelulupaa, vaan oleskeluoikeuden. Noh, Liettuassa tätä kuitenkin kutsutaan luvaksi: Leidimas gyventi. Tällaisen saa poliisiaseman yhteydessä olevasta siirtolaistoimistosta. Sitä varten tarvitset muutaman passikuvan, hieman rahaa, pari paperia valmiiksi täytettynä ja passin. Totta kai, sinun tulee todistaa, että olet töissä tai sinulla on joku muu riiitävän hyvä syy oleskella maassa. Jos paperi ei ole liettuaksi, tietenkin se tarvitaan käännettynä. Kääntäjästä ja tulkista tuleekin rakas kaverisi, jollet puhu liettuaa tai venäjää - siirtolaistoimisto ei puhu kuin virallista kieltä, ja sitäkin ainoastaan sen verran kuin tarvitsee. Oman kokemukseni mukaan tädit eivät välitä muusta kuin siitä kuuluisasta pilkusta: skandinaavit muuttuvat nätisti ae, oe tai aa yhdistelmiksi, paperit tarkastetaan moneen kertaan - ja jos joku ei ole kunnossa, älä odota apua heiltä. Tarvitset tietenkin todistuksen siitä, että asut jossakin (tämän rekisteröinnin teet kunnallisessa toimistossa, jossa tarvitset virallisesti leimatun vuokratodistuksen, tai asunnon omistavan puolison). Aiemmin he lähettivät sinulle pankkikortin kokoisen läpyskän - nykyään saat a4 paperin. Tätä paperia joudut sitten kantamaan seuraavat viisi vuotta mukanasi, minne tahansa menetkin. Kaunasissa tädit pitävät toimistoaan kaupungin laidalla (olikohan kuuden fortas lähin pysäkki), ja itse olen käynyt heitä morottamassa neljä kertaa.
2) Työpaikka
Liettuasta työn löytäminen on hankalaa - voit käytännössä toimia suomen kielen käännöstehtävissä tai kv. firmassa. Johtajaksi pääsee vain kansallista kieltä sujuvasti puhuva henkilö, joten uratoiveita ei kannata heti alkuun kehitellä liiemmin. Palkat ovat pieniä - minimipalkka alle 1000 litaa kuussa, ja yliopistolta opettamisesta voi saada "jopa" 1500 litaa samassa ajassa. Johtaja voi hyvinkin saada 10x työntekijän palkan, eikä siinä ole hänen mielestänsä mitään kummallista, vaikkei hän suuremmin mitään tekisikään - onhan hän johtaja.
Liettuan työkulttuuri vaihtelee huimasti paikasta toiseen. Yleensä sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeämpää kuin itse työ, ja asiakkaat koetaan riesaksi, jotka tätä kanssakäyntiä häiritsevät. Työtä tehdään sen verran, mitä on pakko, ja alkoholia on tapana nauttia työpaikalla aina, kun hyvä tekosyy sille löytyy. Johtamiskulttuuri on mekaanista, ja strateginen ajattelu ei ole kovin vakiintunut johtajien joukossa. Aloitteellisuuteen ei suhtauduta lämpimästi, vaan se koetaan usein uhkana (johtaja pelkää asemaansa ja työntekijät muutoksia työpaikalla). Työterveydenhuoltoa ei ole - päinvastoin - joudut omakustanteisesti todistamaan että terveytesi on riittävä.
3) Asunto
Asuntojen hinnat vaihtelevat, ja ulkomaalaisen on usein vaikea löytää halpaa ja hyvää. 2008 maksoi kaksio Kaunasin keskustassa jopa 1400 litaa kuussa + sähkö, vesi, kaasu ja kiinteistön muut kulut. Liettuassa vuokralainen maksaa siis kaiken, mikä asuntoon liittyy. Ennakkoa yleensä maksetaan 1-12 kuukautta - sopimuksestanne riippuen, ja välityspalkkiot ovat muutaman kuukauden vuokria. Jotkut asunnonvälittäjät ovat huijareita: heidät tunnistaa epämääräisestä toimistosta, josta he lähettävät teidät noin 300 litan palkkiota vastaan asuntonäyttöihin, jotka olivat listattu paikallisessa lehdessä. Kun teet vuokrasopimuksen, et pääsääntöisesti saa virallista paperia - vuokranantajasi ei halua maksaa valtiolle välistä.  Täten et saakaan itseäsi rekisteröityä asuvaksi yhtään minnekkään (paitsi kunnan kodittomien listaan). Nykyään keskusta-asunnon käypä vuokrahinta on noin 500-800 litaa Kaunasissa, mutta tällä hinnalla asunnon pitäisi olla jo kohtuullisen hyvässä kunnossa ja kalustettu.
4) Lahjonta
Paras lahjus on hyvät hermot ja hymy - ainakin Suomessa. Liettuassa, on hetkiä, jolloin suklaapaketti tai seteli voivat olla paikallaan. Useimmiten erilaiset lupa-asiat ja sairaanhoidon palvelut vaativat rasvaa toimiakseen. Valitettavaa, mutta näin se nyt vain on. Homo sovieticus kuolee hitaasti. Ja siitäkin ne parhaat puolet kuihtuvat ensin, ja huonot pysyvät kuin herpes.
5) Rikollisuus
Jos asut ensimmäisessä kerroksessa, kannattaa tarkastaa, että ikkunoissa on metalliset suojaverhot tai kalterit. Autoissa on hyvä olla hälyytin, sillä vaikkei auto minnekkään lähtisi, niin renkaat irtoavat helposti. Stereot ja muut irtain on totta kai kiinnostavaa varkaille, siinä missä pihalle jätetyt työkalut tai puutarhakalusteet. Naapureihin ei kannata luottaa myöskään liikaa - kukaan ei näe / halua nähdä rikollisia, joten yllätyksiä voi sattua ihan silmien alla. Myös naapurisi voivat olla varkaita: itseltämme varastettiin kerran kaikki kivet pihasta (siis, koristeina käytetyt irtokivet, ei laatat) sekä tv-antennin johdosta lyhennettiin kaksi metriä.
6) Lievennys
Tässä oli kuvattuna kaikki mahdolliset riesat, mitä eteen voi tulla. Hyviä puolia toki löytyy myös: kulut ovat matalat, autopaikka on lakisääteinen, rikollisuudesta ei ole juuri riesaa - kunhan on varustautunut - ja kun oleskeluluvan olet kerran saanut, ei niitä poliisitätejä tarvitse enää nähdä. Liettuassa asuminen on melko leppoisaa, kunhan siihen asennoituu oikein. Kulttuurishokkeja tulee ajoittain (niistä lisää tulevaisuudessa), mutta tuleehan niitä vastaan kaikille ulkomaalaisille Suomessakin. Liettua on kehittyvä valtio. Täten kaikki asiat eivät vielä pelaa, mutta edistyksen näkee jo muutamassa vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä