perjantai 27. elokuuta 2010

Fasismi Liettuassa

Aiemmin jo sivusin Liettuan oikeistohenkisyyttä, kun kirjoittelin pakollisesta liputuksesta. Oikeistolaisuudella on kuitenkin hyvin kimurantti historia tässä maassa. Kaikki alkoi 1918.... [sumennetun kuvan kautta siirrytään seuraavaan kappaleeseen...]

elettiin itsenäisyyden alkuaikoja, jolloin kaatuvan Saksan politiikaksi tuli tukea itäblokin itsenäisyysliikkeitä. Aiemmin Saksa halusi itseensä sidotut kuninkaat näihin maihin, mutta myöhemmin maista haluttiin itsenäisiä buffereita, jottei Neuvostot ottaisi niitä itselleen. Alkoi pienten valtioiden synkkä ajanjakso, kahdennenkymmenennen vuosisadan keskiaika.

Nämä poliittisesti kehittymättömät maat päätyivät nopeasti yksinvaltiaiden käsiin. Valta oli keskittynyttä ja armeija sekä poliisi saivat monessa maassa laajat toimintaoikeudet. Liettuassakin perustettiin ensimmäiset keskitysleirit, johon väärin ajattelevat tai tehneet pakattiin. Kidutus oli yleistä ja kuolemaan voitiin tuomita monesta syystä. Liettuassa, fasistisesta toiminnasta tuli syy teloitukseen.

Smetona epäonnistui täten luomaan ystäviä lännessä. Idästäkään ei pidetty ja Puola oli jo vanha vihollinen.

Toinen maailmansota. Natsit saivat liettualaiset hyvin sinisilmäisesti luulemaan juutalaisten olleen kaiken pahan takana. Kaunasissa hakattiin kepein kymmeniä juutalaisia kuoliaaksi kaupungin keskustassa. Kyllä, kyseessä oli joukkomurha, johon natsit eivät osallistuneet.Kuitenkin, tästä hetken oikeistolaisuudesta päästiin Stalin-nallen lämpimään, mutta tiukkaan syleilyyn. Kaikille se ei ollut yhtä lämmintä, varsinkaan Siperiassa. Osa sotaa paenneista rekrytoitiin vakoilijoiksi. Huhupuhe kiertää, että Valdas Adamkus, joka myös farmarina tunnettiin, toimi Yhdysvalloissa neuvostoliiton vakoojana. Hänellä on sattumoisin ansioluettelossa tämän pestin mentävä aukko.

Spekulaatiosta reaalimaailmaan. Viidenkymmenen neuvostovuoden jälkeen perestroika ja glasnost - sekä Gorbatchev - tietoisesti tai vahingossa - avasi ovet uudelle ajalle. Se tuli. Se meni. Villit vuodet Venäjällä ovat kaikkien muistissa. Näin käy, kun koeputkilapsille opetetaan kapitalismia. Sama kävi tietenkin koko blokissa. Oikeistolaiset arvot ottivat niskasta, länteen haluttiin hinnalla millä hyvänsä. Joissakin maissa alun pettymystä seurasi uusi kommunistien aalto - tällä kertaa demokraatteina. Niin, demari on kommari, kuten me kaikki tiedämme - ei se puku oikeasti miestä hiippalakista tee.

Silti, kommunisteilla oli parempi ymmärrys politiikasta ja johtamisesta, kuin yliyritteliäillä ääriliberaaleilla. Nämä nousukkaat kehittyivätkin kahteen suuntaan: osasta tuli isänmaallisia ja maan vanhaan historiaan vetäytyviä konservatiiveja, osasta äärikapitalismia suosivia laissez-faire -hemmoja. Kehitys jatkui kutakuinkin seuraavasti: jokaisen tulevan hallituksen tehtäväksi muotoutui syyttää edellistä kaikista ongelmista, kääntää kaikki edellisen päätökset ja kuluttaa määrärahat omaan hyvään. Syklin jatkuessa maat junnasivat paikallaan, mitä yhteiskunnan kehitykseen tuli, mutta ulkomaalainen raha toki loi työtä ja EU rakensi infraa.

Mutta palataanpa fasismiin: otan kolme esimerkkiä, miten oikeiston arvot ovat nostaneet päätään.
Ensimmäinen on ns. Berneen -case. Afrikkalaislähtöinen laulajatar, joka ei mikään Beyonce lopulta ollutkaan, tuli tänne idoliohjelmaan. Hassun liettuan ääntämisen ja monen muun syyn takia, hänestä tuli ns. turha julkkis. Kuitenkin, joku tuli lopulta, ja veti tyttöä turpaan. Tiettävästi ihonvärin takia. Oikeus ei armahtanut, vaikka kansa ehkä näin tekikin.

Seuraava on Kedys-case. Drasius Kedys oli - lähteestä riippuen - rikollinen, homo, pedofiili - mutta yht'äkkiä hänestä tuli vapauden, oikeuden ja oikeamielisyyden symboli. Violetti väri symboloi nykyään hänen fanejaan. Kaikki lähti liikkeelle siitä, että hän syytti erästä poliitikkoa lapsensa hyväksikäytöstä. Kun oikeus ei edennyt, Kedys kävi ampumassa tuomarin. Hirveä mediahulabaloo seurasi. Kedys löytyi lopulta kuolleena, vähän sen jälkeen kuoli myös poliitikko. Poliisi ja syyttäjänlaitos saivat runsaasti paskaa niskaansa, ja ihmisten luottamus meni. Eräskin kaveri maalasi autoonsa tekstin "I kill pedofill". Todennäköinen seuraus: mediamyllyn pyörittäjä seuraavan kerran parlamenttiin. Koko jutun takana todennäköisesti mafia, jolla oli yhteyksiä kaikkiin osapuoliin (ammuttu tuomari aiemmin lähetti mafian jäsenen linnaan).

Kolmas, hieman tahaton tapaus: Kaunasin yleisyliopiston, Vytautas Didziojo Universitetasin ylioppilaskunta muutti nimensä natsien kuuluisimmaksi aseeksi: ylioppilaskunta tunnetaan nykyään nimellä V2. Aiemmin nimellä VDUSA tunnettu porukka siis vaihtoi puolta, from allies to axis. Taitavat pelata kovasti sotapelejä. Ilmoitin tästä heille kertaalleen... Hopsan, katsoin juuri heidän sivua, ja nyt nimi on palautettu. V2 on ainoastaan heidän iltamien nimitys nykyään.Toista se oli vielä viime syksynä, kun uniformut päällä marssittiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä