keskiviikko 11. elokuuta 2010

Kahvia, kiitos!

Joskus valittelin paperikuppikahviloista. Niitä tänne kriisin aikana ilmestyi kuin sieniä sateella. Sylki meni juurikin näin:
1) Akropolis tehtiin. Kävelykadun kaupat avaavat sivuliikkeen sinne
2) Kriisi alkaa: Kävelykadun liikkeitä lopetetaan, tilalle kirpputoreja ja kiinalaisia tavarataloja
3) Kriisi lievittää hieman: tyhjiin koloihin ilmestyy kahviloita, kirpputorit häviävät
4) Kriisi löysää taas hieman: leipomokahvilat ilmestyvät kilpailemaan pelkkien kahviloiden kanssa

Seuraavaksi, olisi mitä ihaninta, jos VeroCafeiden, Miojen ja muiden kuravesiliikkeiden lisäksi tarjolle tulisi kahvila, jossa keskeisenä elementtinä ei olisi italialaistyylinen pahvikuppikahvi ja kertakäyttöpakkaukset, eikä se lähes paikanpäällä tehty muffinssi, vaan itse kahvi. Hyvää kahvia tarjoilevia liikkeitä kun Kaunasissa ei ole.

Mielestäni paras kahvi on pannukahvia.Se tukkii suoneni, kiristää päätäni kuin vanne ja verenpaineellani voisi varmasti täyttää autonrenkaan. Silti, pannukahvi on parasta. Mutta koska olen laiska pesemään pannua, teen pannukahvini kupissa - siis, liettualaiseen tapaan. Reilu ruokalusikallinen kahvinpuruja (hienoksi jauhettuja, ei mitään santapaperikarheutta!) kupin pohjalle ja päälle kiehuvaa vettä. Anna seisoa 30 sekunttia, sitten, joko sekoita tai puhalla pinnalla olevat purut pohjalle.

Kahvikseni kelpuutan Jacobsin Kronungin tai Tschibon Exculusiven. Löfbergs on hieman sävytön ja Pauligia en antaisi edes vihamiehelle. Erona tietenkin on veden kovuus - Suomen pehmeään veteen Pauligit sopivat paremmin kuin tänne.

Parhaat kahvit ostetaan kuitenkin Skiron myymälistä. 100g kahvia maksaa 3,2-8 litaa, ja sen saa joko papuina, tai haluamaansa karkeuteen jauhettuna. Pidän erityisesti Afrikkalaisista kahveista, vaikka nyt intialaista juonkin.

Jos tulet käymään Kaunasissa, voit hakea itsellesikin Skirosta hyvää kahvia - turistiystävällisin sijaitsee tietenkin Akropolissa. Suomessa voit toki koittaa myös tätä pikapannukahvia - itse käytin siihen yleensä Jacobsia sielläkin, mutta jos Pauligin makuun on tottunut, niin kyllähän se silläkin sitten käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä