keskiviikko 4. elokuuta 2010

Kedainiain kurkkufabriikki iskee takaisin!

Liettuassa kurkulla on monopoli, ja tätä monopolia pyörittää Kedainiain seutu. Aikanaan juutalaiset aloittivat kurkun viljelyn seudulla, mutta nykyään - toisen maailmansodan uskonpuhdistuksen jälkeen - tämä on vahvasti katolisten käsissä. Tai eipäs olekaan - sillä show'ta pyörittää muuan Uspachki niminen Viktor. Mutta hänestä puhutaan hieman lisää EU-sarjassamme, sillä Viktor on nyt pidätysmääräyksiä karussa Brysselissä.
Tällä kertaa mennäään säilönnän ihmeelliseen maailmaan. Jees, eli niitä kuuluisia reseptejä tulossa. Liettuassa säilötään aika lailla kaikki, mitä säilöttävissä on - ja joskus säilykkeet ovat hieman kummia (suomeksi: sekavihanneksia öljyliemessä).
Kuitenkin, kurkkujen perusresepti ei ole muuttunut yhtään: siihen tarvitaan: Lasipurkkeja ja niihin kannet (miel. ei kierrekorkkeja, koska ne eivät tiivisty kunnolla), avomaankurkkuja, tilliä, maustepippureita, kirsikanlehtiä ja laakerinlehtiä, etikkaa, vettä, sokeria ja suolaa.
Homma etenee näin: pese purkit, kurkut, tilli ja kirsikanlehdet. Leikkaa kurkku reiluiksi (3-5 cm paksuiksi) siivuiksi. Laita purkin pohjalle tillin latva, 2 pippuria, laakerinlehti ja kirsikanlehti. pinoa kerros kurkkuja, laita väliin uusi sarja lehtiä (pippuria ei enää tarvitse) ja pinoa uusi kerros. Nyt purkki on tod. näk täysi. Päälle vielä tillinlatva.
Toista tämä niin monta kertaa, kuin kurkkupurkkeja/kurkkuja riittää. Sitten, Keitä liemi. Suhteet menevät seuraavasti: 3 litraa vettä, 5 desiä sokeria, 4 desiä 9% etikkaa ja 2 ruokalusikallista suolaa. Samalla, keitä kannet vedessä. Samalla kun liemi kiehuu, kauho sitä purkkiin niin paljon kuin sinne mahtuu. Tämän jälkeen kiehuvankuuma kansi päälle, ja sulje se kunnon valurautaisella neuvostoaikaisella suljinlaitteella (sellaisella veivattavalla). Tarvitsee voimaa, mutta tulos on parempi kuin kierrekorkilla (säilyy pari vuotta, jollet ehdi syömään).
Jos neste loppuu kesken, keitä uusi annos.Siirrä korkitetut purkit pimeään, mutta älä kylmään. Kylmään ne voit viedä vasta, kun sisältö on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
Nyt kurkut ovat valmistumassa. Parhaimmillaan maustekurkku on vodkan kyytipoikana, mutta saahan siitä myös tehtyä vaikka salaatin tomaattien ja makaronin kanssa. Ja jotkut niitä kait leivänkin päälle pistävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä