torstai 26. elokuuta 2010

Kuluttaja, kuluta!

Valtio ja ekonomistit haluavat sinun kuluttavan. Huomista ei kannata pelätä, ja kulutus on turvallista. Miksi tällaisia signaaleja lähetetään köyhän maan ihmisille? Tietenkin siksi, että valtiolla on 21 prosenttisesti oma lehmä ojassa. 

Latviassa kirjojen ALVia ollaan nostamassa 21 prosenttiin. Eipä taida olla kohta enää kirjallisuudelle kysyntää, ja painotalot pelkäävät konkurssiaaltoa. Sama juttu tosin tapahtui jo Liettuassa: täällä ei diskriminoida eri kulutusmuotoja, vaan kirjoja, kulttuuria ja julkista liikennettä kaikkia verotetaan karvaasti. Pientä lohdutusta tähän tuo suhteellisen edullinen hintataso, mitä kirjoihin tulee.

Tai onkohan se nyt sittenkään niin edullinen. Pitäen mielessä, että palkat täällä vaihtelevat tuhannen ja kahden tuhannen litin välillä, niin 20 litiä kirjasta ei ole nyt kuitenkaan niin kovin edullinen, vaikkei se kuutena eurona kovalta kuullostakaan. Liettuassa painettu kirjallisuus - siis liettuankielinen on edullista / kuluttajan ulottuvilla. Sitten kääntämätön maksaa sen, mitä muuallakin.

Sama ilmiö toistuu kautta linjan: käännetty on halpaa, kääntämätön ei. Esimerkiksi dvd-elokuvien Baltia-versiot maksavat yleensä 6-20 litiä, mutta sitten kv. kustantajien tarjoamina hinnat ovat 25-40 litiä. Musiikissa paikallinen maksaa alle 20 litiä per levy ja tuontimusiikki on kalliimpaa kuin Suomessa. Sama pätee myös tietokonepeleihin. Ainoa paikka, jossa eroa ei tunne, on elokuvateatteri - siellä lastenelokuvat ovat lapsille (ei englantia) ja aikuisten leffat tekstitettyjä. Hinnat ovat hyvin suolaisia, kielestä riippumatta.

Lienee ei ihme, että Liettuassa on ehkä maailman nopein internet, mitä tulee upload-kaistaan. Kaikki on netissä, kirjat saa pdf-muodoissa ja kukaan ei valvo tekijänoikeuksia. Eräskin facebook-ryhmä toimii avoimesti jakaen pdf-kirjoja toivomusten mukaan, ilman mitään "emme ota vastuuta" -banneria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä