perjantai 13. elokuuta 2010

Maailman huonoin sijoitus

Jos sinulla olisi 70000 euroa rahaa, minkä auton ostaisit ja miksi? Eteeni tuli kumma tilanne, kun kyselin autovinkkejä ja lueskelin erinäisiä kirjoituksia asiasta. Kovin moni puhuu jälleenmyyntiarvosta. Lyhyesti: italialaiset, ranskalaiset ja korealaiset autot menettävät tämän arvon nopeasti, ja hyvin arvonsa pitävät Toyota ja saksalaiset.

Öööö.... entä sitten?

En ole oikein sisäistänyt tätä ideaa, että auto voisi olla sijoitus. No, ehkä joku 50-vuotta vanha GT voi sellainen ollakin, mutta kyllä ihminen saa olla melko ymmärtämätön sijoittamisesta, jos ostaa auton sen arvonsäilytyksen takia.

Ensinnäkin, auto ei kasva arvossa. Kyse on kuluvasta koneesta, johon uppoaa aina enemmän rahaa, kuin siitä saa irti. Täten tyhmintä onkin ostaa uusi auto, sillä se ensimmäinen 100 metriä syö sen arvosta enemmän kuin viides omistusvuosi.

Toiseksi, jos ihminen luulee auton olevan sijoitus, en ottaisi häneltä vastaan sijoitusvihjettäkään. Sijoituksen on kasvettava arvossa nopeammin kuin inflaation, muuten kyseessä on vain kuluerä. Jos siis ostat tänään auton 70000 eurolla ja myyt sen 3 vuoden kuluttua häkellyttävän korkeaan 53000 euron arvoon (huomioi suhteellisen pieni arvonpudotus), niin teet tietenkin tappiota 17000 euroa + inflaatio ja muut huoltokulut. Jos olisit ostanut 15000 euron auton, ja myyt sen 5000 eurolla (käsittämättömän suuri arvonpudotus) - mutta investoit nuo 55000 säästettyä euroa 5% tuotolla esim. osakkeisiin, niin olet tappiolla noin tonnin + huoltokulut ja inflaatio (inflaatiotappio on noin 5000 euron luokkaa).

Päivän sijoitusvinkki onkin: osta halpa auto hyvällä takuulla, jos sellaisen tarvitset. Fillarin arvokehitys on paljon suotuisampi, ja toisaalta, jos autoa et niin hirveästi tarvitse, on taksissa tyyliä ja julkiset kulkevat, milloin eivät ole lakossa. Niin, ja käytetyn auton ostaminen on myös kierrättämistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä