maanantai 30. elokuuta 2010

Päivä elämässä, eli sitä ja tätä

On se kummallista, miten paljon leveysasteet merkkaavat. Suomessa hyvä kun tomaattia voi kasvattaa. Eilen käytiin tekemässä pientä inventaariota farmilla: kurpitsat kasvavat vielä nätisti, hunajameloonit ovat vielä hieman raakoja, vesimeloonit taitavat jäädä hieman pieniksi ja maissi kasvaa hyvin. Siinä samalla muistelin, kuinka aikanaan kasvihuonekurkut ja kesäkurpitsat olivat jotenkin eksoottisia. Tänä vuonna ei taida tosin tulla yhtään saksanpähkinöitä.

Viime viikolla tuli syötyä oikein urakalla kakkuja: muistin siinä samalla, että eihän ne kakut oikein hyviä olekaan. Noh, kuudella eurolla saa kilon valitsemaansa kermavaahtoa, joten hinnat ovat varmasti ihan kohtuulliset. Kakkukauppiaatkin ovat avoimia: jo toinen liike osui silmään, missä rehdisti myytiin vanhaa tavaraa täyteen hintaan. Suomalaiseen kakkuun verrattuna liettualaiset ovat makeampia sekä vähemmän marjaisia. Eräs viime viikon kakuista mm. oli pohjaltaan 3 cm korkeaa marenkia ja päälle pinottu äkkimakeaa kahvikreemiä sekä hieman jotakin aprikoosin makuista hilloa. Niin, oli siinä varmaan muutama kerros kakkupohjaakin, mutta eihän kukaan kakkua nyt pohjan takia syö.

Sitten kuvaus liettualaisesta juhlaruokapöydästä: kalaa öljyssä (muikun näköistä), silakkaa tomaattikastikkeessa, herneitä porsaankorvilla, savustettua juustoa, leikkeleitä (kieltä paremmin tuntevat tietänevät termin vynuotis), ja leipää. Eli maistelutavaraa, jonka kanssa tarjotaan olutta miehille ja kuohuviiniä naisille. Tottakai pullo vodkaa kuuluisi asiaan, mutta tällä kertaa sitä ei ollut. Juhlan jälkeen katsotaan ikkunasta, että näkyykö poliiseja, ja sitten ajetaan kotio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä