perjantai 10. syyskuuta 2010

Altavastaajana neljän parhaan joukkoon

Kyllästyttääkö Fiban verkkosivujen pohjilta kirjoitetut suomalaisen verkkomedian suosimat koripalloartikkelit? No, lukaiskaapa sitten ottelun katsoneen näkemys Liettua-Argentiina -pelistä.

Liettuan ei oletettu menestyvän näissä kisoissa. Joukkueessa ei ollut oikeastaan mitään tähtiä, jollei Kleizaa sellaiseksi lasketa. Songaila, Macijauskas, Lavronovicit ja Jasikevicius eivät lähteneet mukaan, jokainen eri syistä.
Harjoitusottelut kuitenkin lupasivat hyvää, vaikka tiukkoja olivatkin. Turkki, Kroatia, Saksa ja muutama vähäisempi maa kaatuivat, tosin Espanjalle ei pärjätty.
Nyt, kisoissa kaikki menee aivan toisin. Vielä neljännesvälierissä Liettua toisti koko kisojen siihen mennessä vallinnutta kaavaa, jossa alun jumiutumista seuraa kolmannen neljänneksen nousu. Sitten vastaan tuli Argentiina.
Argentiina oli ehkä eräs suurimmista mestarisuosikeista, ja Scola johti pistepörssiä yli 30 pisteen keskiarvolla. Oberto, Scola, Jasen, Delfino... jotkut nimistä ovat jopa Euroopassakin tuttuja. Peli lähti käyntii melko tasaisesti, mutta sitten jotakin kummaa tapahtui: Liettua sai yllättäen 5 pisteen johdon. Yllättäen tämä venyi yhdeksään. Jotenkin, peli päättyi ensimmäisen neljänneksen jälkeen - jännitys katosi.
Temppu oli sen verran uskomaton, etten oikein tiennyt, hurratako, vai nauraa. Liettuan johto oli ensimmäisen neljänneksen jälkeen 10, toisen 20, kolmannen 32 .... ja eiköhän voitto ollut aika varma jo tässä vaiheessa. Lopputulos 104-85 on liian hellävarainen Argentiinan joukkueelle, sillä Liettua ei loppua ottanut kovin tosissaan. 40 pisteen voitto olisi ollut mahdollinen - mutta kun välieräpaikka on lähes varma, ei kannata riskeerata loukkaantumisilla tai pitää Maciulista kentällä. Joonakselta kun palaa helposti heromo (mieleen tulee ikimuistoiset sakot, jotka "pätkä" kerran hankki Zalgirikselle).
Seitsemän Liettuan pelaajaa merkkautti enemmän kuin 10 pistettä, ja kerrankin joukkue myös dominoi levypalloissa. Tilastojen valossa ero kuitenkin tuli kaaren takaa: Liettua heitti 12 kolmosta 24:stä sisään, kun Argentiina vain neljä 21:stä. Ensimmäisellä puoliajalla Liettua heitti ainoastaan kaksi kolmosta ohitse, kummatkin muuten "supertähti" Kleizan toimesta. Kolmannella neljänneksellä kaaren takaa "ainoastaan" 50% heitoista meni sisään, ja viimeisellä taasen kaikki ohitse - tämä hieman rumensi tilastoja, mutta lopussa Argentiina aloitti agressiivisen puolustamisen - alinta miestä otettiin edestä ja takaa.
Voitto tuli, ja ottelu jopa näytti helpolta. Seuraavaksi vastassa tosin Yhdysvallat, ja ottelu saattaa hyvinkin ratkaista mestaruuden. Turkki - vaikka voittojen tiellä on kotonaan pysynytkin, ei ole kuitenkaan aivan ylitsepääsemätön vastus.
Liettua pelasi joukkueena, ja hyvä puolustaminen jumiutti Argentiinan avainpelaajat. Delfino teki tietenkin paljon pisteitä, mutta nämä tulivat lähes kaikki pelin lopussa. (hyvin muuten heitti, kun puolustus ei ollut tarkkana). Scola saattoi menettää tähän peliin turnauksen MVP pystin, niin heikko oli hänen suorituksensa, johon sisältyi aika paljon kyynerpäätä ja tuittuilua. Tosin, jos heikoimman pelin saldo on yli kymmenen pistettä, mahdollisuudet silti on olemassa.
Kenestä sitten MVP, jos Scola sitä ei nappaa? Penney oli joukkueelleen kaikki kaikessa, mutta, kun Uusi Sjællandi ei ole enää mukana, niin hänen mahdollisuutensa eivät ole kovin hyvät. Durant on ykkösveikkaus USA:n sakista. Liettualta Kleiza on ylitse muiden. Serbia on niin tasainen, ettei sieltä tähteä saa esiin. Ehkä sitten Ilyasova? Onhan hän sentään isäntämaan edustaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä