tiistai 14. syyskuuta 2010

Antavatpa

Törmäsin vasta-argumenttiin Liettuan kansan saituudessa. Paikalliset antavat, mutta lahjoitukset tehdään matkapuhelimitse. Totta. Täällä on hyvin usein päällä jonkinsortin tekstiviestikeräys. Rahaa kodittomille, vanhuksille, vähäosaisille, orvoille... Parlamentti ei vielä ole kerännyt, mutta eiköhän kohta valtionkin budjetti kerätä tekstiviesteillä.

Nämä keräykset tuottavat miljoonia vuorokauden sisällä. Tämä tarkoittaa ehdottomasti, että yli 4% liettualaisista antaa rahaa hyväntekeväisyyteen. Tosin, miten määrittely menee? Jos vaaditaan vähintään 10 euron minimilahjoitus, ennen kuin se lasketaan hyväntekeväisyydeksi, niin silloin 4% voi olla jopa oikea summa. Keräyksiin kun yleensä voi lahjoittaa maksimissaan 10 litaa viestillä.

Samassa keskustelussa kävi ilmi eräs toinen ongelma. Lastenkodeissa on paljon lapsia siksi, että vanhemmat hylkäävät lapsensa. Tässä alkoholilla ja esiaviollisella sukupuoliyhdynnällä on roolinsa. Eli siis juopot nussivat. Valitettavasti alkoholistien kastrointi ei ole laillista, niin tästä ongelmasta ei päästä ylitse. Sitten, lapsille kerätään rahaa, ja ne voivat lastenkodissa todennäköisesti paremmin, kuin oikeiden vanhempiensa huostassa. Eihän lastenkoti ole kuitenkaan kovin hyvä alusta kasvattaa mallikansalaisia, joten adoptiot ulkomaille (tai edes kotimaahan) olisi monen lapsen pelastus.

Tätä ei valitettavasti laajalti tueta, erään pahamaineisen adoptiotapauksen takia. Amerikkalainen perhe adoptoi kaksi tyttöä Liettuasta, mutta kun he tulivat 15-vuotiaiksi, vanhemmat päättivät, etteivät enää tyttöjä tarvitse ja lähettivät heidät takaisin Liettuaan. Tämä adoptio oli vielä laiton, sillä tyttöjen äiti ei ollut koskaan antanut lupaa adoptioon. Noh, nyt tytöt eivät puhu liettuaa, eikä äiti englantia. Iso ameriikan kaupunki vaihtui pieneen liettualaiseen kylään. Muistaakseni toinen tytöistä koitti jo itsemurhaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä