keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Kaunas nyt - mitä turistille?

Syksy tuli, takki kaivettiin naftaliinista ja alennusmyynnit loppuivat. Onko tässä enää mitään järkeä tulla Kaunasiin, kun vesikin on liian kylmää uimiseen? No totta perkseleessä, sillä Kaunas on syksyllä kuin... lehtiin peittyvä kaupunki. Ei vaan, täällä joka aamu manuaalisesti lakaistaan kadut ihan perus oksaharjoilla, joten lehtiä ei paljoa ole. Nähtävyydet muuttuvat nyt hieman, ja suosittelenkin kulttuurin painottamista terassien sijaan, jollei kylmä kalja kylmässä kädessä ole fantasiasi.

Hieman matkailuvinkkejä
  • Urban exploration (tms.): Kaunasissa on paljon tuhoutuneita tai puoliksirakennettuja rakennuksia sekä huonokuntoisia ja lähes unohtuneita linnoituksia. Nyt, kun keli ei ole enää paahtava, on hyvä hetki jalkautua ja kävellä vaikka Zaliakalnista ympäri. Itse "löysin" sunnuntaina noin kilometrin päästä kodistani suuren tehdasrakennuksen, jota koskaan ei oltu rakennettu loppuun. Jos näiden bongaaminen kiinnostaa, niin ota pari kaveria mukaan, jottei kodittomista tai juopoista tul ongelmia - he kun saattavat majoittautua hylätyissä taloissa. Zaliakalnis on tavallaan kuin Pyynikki Tampereella: pieniä puutaloja. Parhaimman kävelyreitin alueelle löydät joko kiipeämällä sotamuseon itäpuolella olevat raput ylös, jatkamalla isolle kadulle, ja alittamalla sen; tai sitten nousemalla kukkulalle presidentin palatsin pohjoispuolella olevalta tieltä (tällä reitillä näet kummallisen "pöllöpuiston").
  • Museot: Kiinnostaako taide: sitten Laisves Alejan alun pippelipoikagalleria on sinulle. muistaakseni 4 kerrosta eri aikakausien maalaustaidetta sekä vaihtuva näyttely vievät useamman tunnin. Muut katsomisen arvoiset kohteet ovat Ciurlionis-museo (parempi kokoelma kuin Turun Sibelius-museossa) sekä modernin taiteen museo. Paholaismuseo ei itseäni oikein säväyttänyt, sillä kokoelma koostuu lähinnä pikkupatsaista tai naamioista. Animalialaiset voivat suunnata eläinmuseoon, jossa on museokuntoisia eläimiä.
  • Netitä: aivan kuin kotona et pystyisi, mutta Kaunasissa on useassa paikassa ilmainen wlan. Akropolis, hotellit ja pääosa kahviloista tarjoaa palvelua, sekä tietenkin koko kävelykatu on ilmaisen netin aluetta.
  • Syö: ravintolat ovat se mesta Liettuassa, missä hintatason eroavaisuudet paistavat räikeimmin silmään. Lohifile 6 euroa, Pizza Hutin pitsa 4 e, iso olut 2 e .... olut on tietenkin kallista verrattuna eteläisempään Keski-Euroopppaan, mutta muuten hinnat ovat aika passeleita. Jos sää ei anna muulle myötä, niin ainahan sitä voi istua koko päivän vaikka baarissa?
  • Eläintarha: muistaakseni paikka on normaalisti vielä auki, ja kylmempi sää tekee eläimistä hieman aktiivisempia kuin +35. Paikkahan on hyvin ränsistyneen oloinen, mutta eipähän voi ainakaan liian kliiniseksi haukkua. Edellisellä kerralla muistan kun kani oli karannut aitauksestaan. Hoitaja sanoi, että antaa olla, kyllä se takaisin palaa, kun tuon leijonan näkee.
  • Kävele tai pyöräile: nyt olisi mitä parahin hetki kävellä vaikka Niemenin rantaa, sillä alkusyksy on vuodenajoista vihrein (ihmiset ja kaupunki kun lopettavat viheralueiden kunnossapidon). Ota kuitenkin kamera mukaan, sillä yleensä ikuistamisen arvoiset nähtävyydet ovat odottamattomissa paikoissa. Pyörän voit vuokrata riistohintaan Laisves alejalta, tai voit sellaisen halvalla ostaa myös kaupasta ja lahjoittaa minulle loman päätteeksi :D
Siihen loppui aamupäivän ideani, joita voidaan suositella lähes kaikenikäisille. Seuraavaksi tulee muutama vaihtoehtoinen vinkki aikuisille. Älä lue niitä, jos kukkahattu kiristää päätäsi - pahoitat vain mielesi. Inspiraation lähteenä maailman paras potkupalloa pelaava puolalainen rekkakuski:
  • Käy huorissa: Lueskelin Wayne Rooneysta kehkeytynyttä keskustelua internetissä, ja huomasin, että suomalainen mies kaipaa kalastamaan vieraaseen kaivoon. Noh, sittenhän kannattaa lähteä seksituristiksi! Liettuassa on monia käsityöläisiä ja ruumiillisen työn tekijöitä - taksikuskisi kyllä tietää missä. Mistä sitten tietää, että asiakaspalvelija on hyvä? Siinä missä mies osaa ostaa auton ja tietää kaiken lambdasondinvaihdosta iskarin entisöintiin, niin kyllä nainen toisen tuntee. Pirauta siis vaimolle kotio, ja kysy. Vaimo osaa kertoa, onko ne keltaiset paiseet pillussa jotenkin pahoja tai onko narkkaria turvallisempaa panna perseeseen, jos kortsu unohtu hotelliin. Muista kuitenkin käyttää virallista "Öööö... kaveri pyys kysyä" -fraasia, ettet vaan jää kiinni.
  • Iske rikas mies: samaisessa Wayne Rooney-keskustelussa syväanalysoitiin rahan merkitystä avioliitossa. Lopputulema oli kutakuinkin, että naisille raha=rakkaus. Todennäköisesti analyysiin osallistui pääosin miehiä, joten tutkimustulos saattaa pitää sisällään pienen vääristymän. Liettuassa ei ole suomalaista rikkaudesta rankaisevaa verotusjärjestelmää, ja täällä rikas voi olla todella rikas, siinä missä köyhä voi olla todella köyhä - sama järjestelmä kun ei anteeksianna surkeutta. Hyvin kristillistä, eikö? Monet paikalliset naishenkilöt, varsinkin nuoremmat, jotka haluavat julkisuuteen, koittavat tasoittaa tuloeroja siirtämällä itsensä tuolta yhteiskunnan alimmalta pykälältä suoraan ylimmän pykälän kaverin kainaloon. En nyt lähde moralisoimaan tai sanomaan näiden naisten olevan valmiita naimaan vaikka sikaa rahasta. Silti, tässä on mahdollisuus myös suomalaisille naisille - naisethan tunnetusti rakastavat vain rahaa, kuten nimimerkit "antaa lopulta anteeksi" ja "Ei tarvi miestä enää" huomauttivat tässä syvällisessä seksielämää ruotineessa keskustelussa. Joskus nämä rikkaat ovat valitelleet, että he haluaisivat älykkään ja hienostuneen naisen. Tässä lienee saumaa myös suomalaisille, sillä "kaunis ja yksinkertainen" -kategoriassa on liikaa kilpasiskoja. En muuten muista koskaan nähneeni liettualaista julkkismiljonääriä, jolla olisi ollut älykäs ja hienostunut vaimo, vaan yleensä ne ovat kyllä olleet tätä kaunis ja yksinkertainen -tyyppiä. Ehkä tarjontaa ei ole riittävästi, tai sitten... puhuvat vain paksua paskaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä