tiistai 28. syyskuuta 2010

Liettualaista vessakulttuuria

Toilettihuumori on kansainvälistä.

Mutta vessakäyttäytyminen on kulttuurisidonnaista. Kun tulet Liettuaan ja päädyt vessaan, voit olettaa seuraavien asioiden pitävän paikkaansa:
1) pönttöä ei ole rassattu harjalla
2) paperia ei ole
3) jos laitat paperia pönttöön, viemäri menee tukkoon.

Viimeisimmästä ehkä kultaisimmat muistoni ovat Koreasta, jossa eräs toinen suomalainen vaihtari (tosin naispuolinen) päätti vetää tamppoonin vessasta alas. No se ei aivan päättynyt jätte bra. Liettuassa putket ovat ehkä vielä huonompaa tasoa.

Paperia et todellakaan löydä julkisesta vessasta - samoin saippuan kanssa voi tehdä tiukkaa. Varminta on pitää paketti Nessuja mukana. Tämä ei tosin päde kauppakeskuksiin, niissä paperihuolto pelaa. Jos julkisessa vessassa on paperia, moni kerää sen heti talteen.

Pönttöä ei ole useinkaan pesty, enkä ole kovin yllättynyt jos pisuaarissa on vanhat virtsat tai pöntössä sukellusvene vastassa. Julkisesta vessasta ei tarvitse välittää, kun se ei ole oma.

Eräänä päivänä itsekin olin menossa toimistossa paskalle. Meillä on ainoastaan yksi unisex-vessa, joten ajoittain asiointiensa kanssa saa odottaa, mutta toisaalta, aina tietää kuka siellä on ennemmin käynyt. Noh, nyt ei tarvinnut odottaa. Astuin sisään, vedin housut nilkkoihin ja aloitin pyhän operaation. Kun olin valmis, vedin housut ylös, ja kas - ne olivat aivan märät.

Nopean silmämääräisen analyysin perusteella edellinen kävijä - eli meidän tj - oli kussut lattialle. Nyt, minä kannoin hänen kustaan housuissani. Päälleni oli teknisesti kustu.

Tämän jälkeen en ole käynyt kertaakaan vessassa ilman tilojen täydellistä tarkastamista. Nimittäin housujen kuivaaminen käsikuivaajalla kestää hetken. Onneksi meillä sentään oli sellainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä