keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Miksi Baltit eivät pidä Venäjästä?

Suomalaiset ovat kyllä niin pirun kaksinaamaisia, mitä naapureihin tulee. Kaikista (paitsi norjalaisista) puhutaan pahaa, mutta silti ollaan niin mielinkielin, kun kohdataan kasvokkain. Kaipa se kaasu ja öljy vaientaa suomalaisen siinä missä saksalaisenkin. Ja pitäähän sinne koittaa saada sitä radioaktiivista jäätelöä viedä. Ruotsalaisten kanssa puheet ovat ehkä nykyään pienemmät, mutta kaikkihan sen tietävät, että svedupelle työntää perseeseensä vaikka vesipostin. Niin, ja eikös ne kaikki virolaiset ole joko varkaita tai huoria?

Ennakkoluuloista ehkä jonkunlainen varautuneisuus Venäjää kohtaan voidaan 1800- ja 1900-luvun tapahtumilla motivoida, mutta pitänee muistaa suomalaisten myös hyökkäilleen Neuvostoliiton alueelle itsenäisyyden alkuaikoina. Mutta en rupea tätä asiaa pyörittelemään sen enempää - siirrytäänpä Baltiaan.

Baltian kohtalo Venäjän vallan alla oli julmempi kuin Suomen. Tähän vaikuttanee historia, missä suomalaiset lienee olivat oppineet hieman enemmän diplomatiaa, kuin eteläiset naapurit. Viro ja Latvia olivat aiemmin saksalaisen ritarikunnan maakuntia, eikä paikallisväestö koskaan kohonnut merkittävään asemaan. Liettua taasen oli kummassa välikädessä. Valtioliitto Puolan kanssa kusi täysin reisille, eikä voimistuva Venäjä auttanut ollenkaan. Liettua joutui koko ajan tekemään Puolalle myönnytyksiä saadakseen apua Venäjän hyökkäyksiä vastaan, ja oli hetkiä, jolloin Liettuan aatelisto lähestyi mielummin Moskovaa kuin Krakovaa. Aiemmin valtava Liettua olikin ollut valtiona mahdollinen vain itäisen Euroopan valtatyhjiössä, jossa se toimikin idän ja lännen välisenä puskurivyöhykkeenä.

Niin, mitä Venäjä teki Baltiassa? Karkoituksia Siperiaan tehtiin ja paikalliset kielet kiellettiin. Painaa ei saanut mitään, ja kirjojen salakuljetuksesta sai kuolemantuomion. Sitten tuli itsenäisyys. Maat eivät olleet siihen mitenkään valmiita, ja lopputulos oli mitä oli. Kolme enemmän tai vähemmän diktatuurimaista valtiota syntyi. Neuvostoliittoa ei liiemmin arvostettu, mutta toinen maailmansota toi sen Georgian nallekarhun myös Itämeren rannoille.

Nyt en puhu enää Latviasta tai Virosta, sillä en tunne niiden kehitystä neuvostoaikana. Liettua taasen oli maana maatalousvoittoinen. Ihmiset elivät pienillä tiloillaan ja kasvattivat ruokaa pääosin omiin tarpeisiinsa. Neuvostoliiton kolhoosit tulivat, ja tuhosivat tämän kulttuurin. Mm. Pohjois-Liettuassa, 95% farmeista muuttui kolhooseiksi. Neuvostoaikojen alussa maassa toimi myös partisaaniliike. Liikkeelle aina ajoittain tarjottiin antautumismahdollisuutta ilman seuraamuksia, mutta jokainen antautunut tapettiin. Lopulta liike murskattiin, kuten olettaa saattaa.

Stalinin jälkeen tilanne tietenkin parani hieman. Eräs hassutus, mikä siinä ajan mittaan tapahtui, oli maissin viljelyn aloittaminen Liettuassa - sitä kun piti pystyä viljelemään paremmin kuin amerikkalaiset. Vielä nykyäänkin, maissia kasvaa monella pellolla. Aikaa kului. Gorbatchev tuli valtaan. Itsenäisyys saatiin. Kaikki hyvin?

Heti itsenäisyyden jälkeen, Liettuan rajavartijoiden kimppuun hyökättiin, ja yksi taisi selvitä hengissä. Ampujat ovat tiedossa, ja asuvat Venäjällä tai Valko-Venäjällä. Heitä ei luovuteta Liettuaan, sillä siihen hetkeen mennessä, Liettua ei ollut Venäjän tunnistama valtio, ja täten nämä miehet eivät voineet mitenkään rikkoa Liettuan lakeja.

Hinnat nousivat. Kapitalismin iskoistaminen venäläiseen yritystoimintaan nosti rankasti polttoaineiden hintoja Baltiassa. Aiemmin lähes ilmainen bensa olikin yht'äkkiä kallista. Samaan aikaan kansallisaatteet nousivat kummallakin puolella. Venäjä halusi olla jälleen suuri ja kohdella pieniä pieninä. Pienet taasen halusivat olla tasaveroisia, ja kohtelivat Venäjää pienenä. Liettua pelaa yhäkin kylmän sodan politiikkaa Venäjän kanssa, jossa jatkuva kiistely ja tit-for-tat ovat arkipäiväisiä. Venäläisiä vihataan, ja syyksi annetaan Neuvostoliitto sekä Venäjän energiapolitiikka (aina löytyy hyvä syy vihata Venäjää). Saksaa ei kuitenkaan mitenkään arvostella sen toisen maailmansodan tuhotöiden takia - Saksa on lännessä ja se on Nato-kaveri.

Itse uskon Venäjää vihattavan osittain sen asenteen, osittain oman riittämättömyyden takia. Liettua on itsenäinen, muttei se kuitenkaan ole. Venäjä voi pitkälti määrätä maan kohtalon energiatoimituksillaan (eihän niiden ole pakko öljyä myydä), ja tämä aiheuttaa epätietoisuutta ja pelkoa. Tästä kehittyy helposti viha. Olisiko mahdollista, että Liettua, ja ehkä myös muut Baltit, eivät pysty hyväksymään riippuvuutta vanhasta isännästä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä