keskiviikko 6. lokakuuta 2010

GPS on, mutta mistä Liettuan kartat?

Jos ostit kaupasta navigaattorin, ei se tarkoita, että sait samalla myös Liettuan kartan mukana. Navigaattoreihin on monta karttojen tarjoajaa, Navteq ja TeleAtlas lienee suurimmat.

Osa Eurooppa-paketeista sisältää karttoja Liettuaan, osa taasen ei. Siksi, ajattelinkin avittaa teitä karttojen löytämisessä. Nämä kartat voinee tavalla tai toisella ladata myös autonavigaattoriin, mutta pääosin ne ovat tarkoitettu Windows-alustaisille GPS-luureille. Tai, voihan niitä varmaan S60-luurillakin käyttää, mutta en takaa mitään toiminnasta.

Mobiilinavigaatioon hyvän luurin saa Taiwanista tai Kiinasta. HTC, Acer, Asus, Mio, Gigabyte.... Osta luuri ehdottomasti eBaysta, ja pidä 100-200 euroa kattohintana. Itse ostin 80 eurolla Mio A702:n, joka taitaa olla navigaattorifirman viimeisin.

Miksi sitten Windows -luuri? Yllättäen, nämä ovat ehkä niitä monipuolisimpia ja parhaiten kustomoitavissa. Lisäksi, niille on saatavissa monta erilaista navigaatio-ohjelmaa, sillä toimiihan moni navigaattorikin Windows ympäristössä (WinCE tms). Toisaalta, akunkesto on usein surkea, ja jotkut perusasiat kuten kontaktin tallentaminen tai tekstiviestin kirjoittaminen voivat tuottaa turskaa. Sitten haisee koko käsi.

Navigaattori-ohjelmia on monia ja jokaisessa on omat hyvät puolensa - varmaankin. Oma suosikkituotteeni on iGo, mutta TomTom, Sygic, Garmin ja Navigon tarjoavat myös karttoja. iGoon saa sekä Navteqin että TeleAtlaksen karttoja, sekä myös muiden valmistajien tarjoamaa sisältöä. Tästä linkistä pääset sivulle, josta voit ladata iGon simppelin version, jota voi pyörittää myös hitaamman prosessorin puhelimessa (200 MHz riittää). Paketissa on mukana myös Liettuan kartta ja nähtävyydet. Huomioikaa, tästä linkistä valmistaja ei saa yhtään mitään, joten ottakaa se vain koekäyttöön, ja ostakaa myöhemmin - ostaessa saa muuten ilmaisen muistikortin, ja se on tosi hieno!

Igoon karttoja voi ladata täältä, tosin maksua vastaan. Liettualaisille, ja muille, jotka eivät länsimaisesta elintasosta vielä nauti, omaa sielua vastaan karttoja voi ladata myös täältä. Muistakaa lähettää sielunne NavnGo'lle, osoitetiedot löytyvät täältä.

Jos satut olemaan fanboy, voit olla kiinnostunut iPuhelimelle tehdystä iGo My Way 2010 ohjelmasta. Sen saat AppStoresta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä