maanantai 29. marraskuuta 2010

Dinamika, julkisuus ja median vastuu

Liettuassa oli kerran bändi nimeltä Dinamika. Itse kuulin siitä vasta tänä kesänä, kun katselin paikallistelevision vanhojen musiikkivideoiden show'ta. Tuollainen show olisi hyvä myös Suomessa - paljon hilpeämpää kuin Big Brother tai amerikkalaiset kotivideot. Bändi oli suurinpirtein kuin Aikakone, Waldo tai Miisa Suomessa. Tästä linkistä voitte katsoa hieman uudemman videon Balsas.lt -sivuilta.

Aivan kuten Waldo ja muut, Dinamikakaan ei onnistunut comebackissa. Nykyään keikkoja heitetään varmasti melko halpaan hintaan, eikä sitä varmaan pidä ihmetellä. Toinen saman aikakauden tähti (joka ei ole vielä yhtä sammunut, kiitos korkeana säilyneen äänen) vahvisti televisiossa, että kun aiemmin keikkapalkkiot laskettiin tuhansissa, nykyään puhutaan satasista -  häntä voitte kuunnella Youtubessa.

Niin, nyt Dinamikan laulaja varasti meikkejä jonkun toisen laukusta, ja televisionshow'n piilokamera kuvasi sen. Varastamisessa tietenkään ei ole mitään hyvää, mutta julkinen häpäiseminen onkin ollut sitten suhteetonta. Ei ole ollut mediaa ilman juttua tästä aiheesta - siksi sitä käsitellään nyt myös täällä. Aivan siltä varalta, että joku lukee uutisen liettualaiselta sivultä eikä pysty suhteuttamaan sitä tämän maan todellisuuteen.

Liettuassa media on raakaa bisnestä - siinä missä se alkaa olemaan Suomessakin. Juttuja on saatava, ja tärkeintä on saatava huutomerkkijuttuja. Eräskin tv-ohjelma päätti kerran lukea kaikki hyvät uutiset päivän lehdistä ääneen, eikä pystynyt lukemaan yhtään tarinaa. Uutisen on oltava negatiivinen, huomiotaherättävä sekä mielellään julkkiksesta. Ja näitä on saatava jatkuvalla syötöllä. Näkemäni perusteella tuntuu, kuin Vilnan jokaisessa baarissa tai kadunkulmassa on toimittaja metsästämässä mitä tahansa negatiivista juttua kenestä tahansa aiemmin julkisuudessa nähdystä.

Tietenkin, en lähde kieltämään median merkitystä hypen nostamisesa. Varsinkin vanhat tähdet ovat olemassa ainoastaan niiden tuttujen toimittajien takia. Mutta sittenkin, Liettuan televisiokanavilla on erilainen strategia julkkisviestintään. Isot kaupalliset kanavat, joista toinen on sidoksissa paikalliseen mediataloon ja toinen Viasatiin, kummatkin lähettävät omaa juoru-show'taan. Tämän lisäksi, kummallakin kanavalla on ajankohtais-asioista huumoria tekevä show - hieman a'la Iltalypsy. Seuraavaksi, kilpailut ovat menneet tasan: kumpikin kanava pyörittää käsittämätöntä määrää ameriikanformaatteja - on kuoroa, tanssia, kykyjä... näiden kautta ns. julkkiksia on hyvä työntää tuubiin enemmän kuin tarve vaatii. Kuitenkin julkkiksia näyttää riittävän.

Mutta miksi purra itseään nilkkaan? Televisio ja keltaiset lehdet elävät julkkiksista ja heidän toilailuistaan. Mutta onko julkinen teloitus kuitenkaan suhteellinen rangaistus siitä, että henkilö on ollut jäsen kakkoslaadun bändissä? Hänhän sitä paitsi oli jatkuva juorumylly, jonka yritykset ja siipat elivät ja vaihtuivat matkan varrella monesta syystä.

Ehkä median vastuu onkin tuhota luomansa julkkikset? Kierrättää materiaalia ja tuoda tuoreita kasvoja parrasvaloihin. Kun heidän sädehdintänsä vaimenee, voidaan heidätkin taas vaihtaa. Luonnon kiertokulkua mediassa. Koska ilman median ivallisia laseja se olisi aivan liian todellista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä