perjantai 19. marraskuuta 2010

Joulu tulossa

"Jouluruuhkassa ihminen sokkona ryntää, kadulla adventti sohjoa kyntää", menee eräs Suomen suosituimmista joululauluista. Mitäpä jos sen joulun viettäisikin edes kerran elämässään stressittömästi ulkomailla? Ottaisi vaan kympin lennot vaikka Kaunasiin ja lepäilisi hotellissa?

Ulkomailla joulun vietto on hyvä idea monestakin syystä. Siinä pääsee katselemaan paikallisten joulupaniikkia, oppii toisten maiden joulukulttuureista ja ei tarvitse sitä kinkkua syödä tuhatta ja sataa kiloa. Sitten kun sitä kirvestä ei ole porstuassa, niin muillakin on hauskaa, ei vaan isillä. Ei tarvitse olla jouluaattona kännissä, ripustaa suklaapukkeja kaulasta kuuseen tai miettiä hyasinttiallergioita.

Niin, mutta tykkääkö ne lapset? Uskokaa tai älkää, kyllä ne tykkää. Lahjat voi ostaa joko määränpäästä tai sitten kuljettaa jotain pientä mukana. Eihän mikään Stigan lätkäpeli tietenkään mahdu mukaan, mutta nämä mastodonttilahjat voi sitten avata kun tullaan kotiin - kaksi joulua yhdellä hinnalla.

Lapset tykkäävät joulusta - paikalla ei ole väliä, ainostaan riittävällä jouluhengellä
Kaunasissa jouluna on lunta hieman paremmalla todennäköisyydellä kuin Turussa, joka on kyllä joulukaupungin irvikuva. Niin, onhan siellä se tuomiokirkko (mikä ehkä on eräs Suomen vaikuttavimmista uskonnollisista rakennuksista) ja julistaahan se kaupunginhallituksen puheenjohtaja joulurauhan (vai olikohan se kansliapäällikkö), mutta ei Turku nyt vain ole kovin jouluinen mesta. On tullut siellä asuttua sen verran, että voinen puhua kokemuksesta.

Kaunasin joulua, vintage-kuva vuodelta 2005

Ei sinänsä, ei Kaunasissakaan ole niin paljoa jouluista toimintaa, jollei kauppakeskuksia lasketa. Mutta aatto kun on täällä melkein arkipäivä, niin sitä voi istuskella pääkadun kahvilassa paikallista (siis, saksalaista) glögiä juoden ja katsella kadun vilinää ja toivottavasti kevyttä lumisadetta. Sitten jos vaikka ne lahjat eivät olleetkaan aivan mieleisiä, vielä on aikaa käydä kaupassa paikkailemassa tilannetta - tai jos ne vaimon helmikorvakorut sekä Chanelin vitonen nyt sattuivat unohtumaan kauppalistalta, nekin voi vielä yllätyksenä hankkia, etteivät yöpakkaset saavu makuukammariin.

Vielä täällä ei ole lunta, mutta sään pitäisi tässä alkaa jo kylmenemään ennusteen mukaan. Vanhan kaupungin raatihuoneentori on joulun tietämillä todella nättiä katsottavaa, ja siellä yleensä Kraft Foods (jolla on tehdas kaupungissa) tarjoaa Jacobsia halukkaille. Viime vuonna niillä oli pieniä puutaloja torin laidalla, eli pihalla ei edes tarvitse väristellä.

Pistämme nyt tutkan päälle tässä päässä, ja koitetaan ilmoitella täällä kaikista sesongin tapahtumista. Mutta sitä ennen, tervetuloa Kaunasiin, joulun alla tai vaikkapa jouluksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä