torstai 4. marraskuuta 2010

Kaunasin hinnat

 Baltian kirjeenvaihtajan sivuilla lukijoita on aina kiinnostaneet hinnat. Mitä mikin maksaa ja onko siellä halpaa. Kuitenkin, kaikki on suhteellista. Kaunas on tietenkin turistille edullinen paikka vierailla - ehkä tulee jopa viikonloppu halvemmaksi kuin kotona. Paikallisille hinnat ovat normaaleja.

Rahaa kannattaa matkalle vaihtaa Liettuassa: menkää Laisves Alejalla Medicinos Bankas -nimiseen vaihtopisteeseen - niitä pitäisi olla kaksi. Hyvä kurssi ja ainakaan viimeksi en maksanut palkkiota (4 vuotta sitten, kun vielä euroilla pelailin). Käteistä tarvitsette juomarahaksi, joihinkin pienempiin ravintoloihin ja erikoisliikkeisiin, erityisesti käsityöliikkeisiin - sekä tietenkin bussiin ja taksiin. Rahaa saa tietenkin myös automaatista: Nordealla sekä Sampo-Danskella on yhteinen automaatti, josta saat rahasi ulos.

Alkoholi: edullista verrattuna Suomeen, muttei kuitenkaan yhtä halpaa kuin etelämpänä. Tuoppi baarissa 2 euroa, kaupassa olut 60 senttiä.
Autoilu: bensa noin 10-30 eurosenttiä halvempaa litralta ja huollot tietenkin halvempia. Viralliset varaosat Suomen hinnoissa.
Elektroniikka: kallista. Ei täältä kannata ostaa elektroniikkaa, jollei tarjouksessa ole jotakin akuutin tarpeellista.  Toisaalta, Suomessa elektroniikka on aivan sairaan kallista. Huomioi, että ostaessasi elektroniikkaa täältä, voit saada joko venäjä tai itä-eurooppa -version, josta aivan takuuvarmasti puuttuu suomenkielinen manuaali.
Elintarvikkeet: parikymmentä prosenttia Suomea halvempaa, eli siis paikallisasukkaille kallista. Halpaa on leipä, joista tumma myös hyvä tuliainen - parhaatkin maksavat noin 2 euroa kilo.
Kerroshampurilainen: noin 2 euroa Hesburgerissa.
Kosmetiikka: yleensä Tax Free hinnoissa. 90 ml pullo Baldessarini Del Maria kustansi aftershavebalsamin ja suihkugeelin (molemmat 50 ml) kanssa 65 euroa. 100 ml Moschinon I Love Love pullo maksoi 55 euroa.
Palvelut: Kaunasin keskustassa, 30 metriä suihkulähteestä, parturi tai kampaaja 20 litaa. Ei paljoa halvemmalla Suomesta löydy.
Ruokailu: edullista, halvemman työvoiman takia - sekä onhan osa niistä raaka-aineistakin täällä halvempia. Toisaalta, harvoin näet nautaa ravintolan listalla, ja muutenkin, kala on sitä Vietnamin monnia.
Vaatteet: ketjuissa Suomen kaltaiset hinnat, ehkä hieman alemmat. Puolalaiset liikkeet suomalaisittain halpoja. Lisäksi esimerkiksi miehen puvun voi saada edullisesti (150-300 euroa), mutta laatu ei aina ole niin kovin vakuuttavaa. Lukekaa myös niitä pesuohjeita. Normaalihintaiset farkut New Yorkerissa 89-169 litaa, mutta useimmiten niitä saa alennusmyynnistä 35-70 litalla.
Yöpyminen: 30-70 euroa yö. Tampereella muuten kahta henkeä ei alta satasella meinaa hotelliin saada, eli siis verrattaen halpaa.

Loppumietteeksi tarjoamme seuraavaa: Internetkauppojen eräs välitön vaikutus on hintojen merkityksen korostuminen. Nyt kun tarjolla on tietoa ilman sitä ahdistavaa myyjää, olemme tuudittautuneet todellisuuteen, missä hinta ratkaisee ostopäätöksessä. Ei ehkä kaikkea, mutta enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Älkäämme siis ihmetelkö, kun työnantaja potkii perseelle, vedoten liian suuriin kuluihin. Itse toimimme samalla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä