torstai 4. marraskuuta 2010

Liettua - kesämökkirosvojen kotimaa!

Siinä missä pienellä lapsella, myös pienellä maalla on vaikeaa: isot eivät ota vakavasti, koskaan ei pääse mukaan pelaan pesäpalloa ja kaikki tönivät. Vaikken Freud olekaan, väitän, että pieni koko vähentää itsevarmuutta, ja vähentynyt itsevarmuus taasen vähentää uskottavuutta.

Jo varmasti viimeiset kymmenen vuotta liettualaiset ovat pohtineet, että keitähän he oikein ovat. En nyt tarkoita mitään sukututkimusta tai kieliperheanalyysia, vaan aivan sitä perus positiointihässäkkää. Yksinkertaisesti: liettualaiset ja Liettua haluaisivat löytää jotakin, josta voisi olla ylpeä ja jolla markkinoida maata.

Suureen ongelmaan etsitään suureellisia ratkaisuja: kansallisia visiokilpailuja, mainostoimistoja suunnittelemaan logoja, poliitikkoja kokoamassa valtion rahoja imagotutkimuksiin... Lopulta näissä on käynyt niin, että kun voittaja on valittu, alkaa jo seuraava kilpailu. Monet logot elävät yhtä aikaa ja mistään ei enää ota selkoa. Alla muutama käytössä yleistynyt Liettua-logo:

Liettua - Baltian sydän: meripihkaklöntin sisällä on vaakunasta tuttu ritari. Kuinka moni muuten ensisijaisesti yhdistää ritarit ja meripihkan Liettuaan? Entäs edes toissijaisesti? Itselleni tulee lähinnä Jurassic Park sekä Runescape mieleen.


Virolaiselle piratismille vastaisku:Welcome to ESTonia -logoa matkimalla tehty värikollaasi, joka sopisi ehkä paremmin Kiasmaan. Mitä näette kuvassa: Onko siinä Liettuan kartta? Hei, eikös tossa ole Afrikka? Vai onkohan se teräväleukainen kukkahattutäti?

 Ei siitä nyt vain tule yhtään mitään, kulkaas. Pitäisi olla hieman enemmän sitä kuuluisaa pitkäjänteisyyttä ja yritystä elää tulosten kanssa. Ja aivan turhaa niitä rahoja (erityisesti tämä oli totta lamavuosina) syytää mainostoimistoille tässä tapauksessa, tuherruksia osaa tehtä kuka tahansa. Logolla ei ole väliä, suuret suunnitelmat voi heivata helvettiin.

Mitä Liettuan imago tarvitsee on toiminta. Konkreettisia toimia, ei haahuilua. Kuinka moni lukijoista tietää Liettuan suurlähettilään nimen? Entä osaatteko sanoa useamman liettualaisen perinneruuan nimen? Entäs niitä kuuluisia urheilijoita?

Viime keväänä Suomen suurlähettiläs hyppäsi heti virkakautensa avajaisiksi eetteriin, puhui siellä vielä suomeksi ja esitteli sauvakävelyä - perään pidettiin sauvakävelytapahtuma. Budjetti ei pakosta ollut huima, mutta näkyvyyttä tuli maanlaajuisesti. Asenne oli positiivinen ja samalla sauvakävely lanseerattiin suomalaisena ideana sekä suomen kieleen sai hieman kosketuspintaa ("hei, se ei kuullostakaan yhtään ruotsilta!").

Samaa kaavaa käyttäen, Liettuan suurlähetystö voisi pitää Helsingissä vaikka liettualaisen ruokaviikon yhteistyössä jonkun ravintolan kanssa. Siitä sitten televisioon sitä mainostamaan ja jos vielä saisi kääntäjän mukaansa, niin liettuan kieltäkään ei pakosta enää verrattaisi venäjään. Kansantanhutapahtuma, Ruslanasin konsertti... mitä tahansa, millä saa näkyvyyttä. Paras olisikin juuri imagolähettiläs, tunnettu kaveri, joka tekee myös samalla kotimaatansa tunnetuksi.

Niin, ne tunnetut liettualaiset Suomessa, varmasti myös tunnettuvuusjärjestyksessä: Kesämökkirosvo, Rahanväärentäjä, Ruslanas, Alekna. Joku saattaa tietää vielä Zubrusin tai Saboniksen. Niin, mitenkäs näillä nyt sitten maata markkinoisi: Ruslanas ei mene yksi yhteen erään Euroopan homofobisimman maan kanssa, Zubrus on niin marginaalikaveri maassa, jossa rusettiluistelu on miesten parissa jääkiekkoa suositumpi harrastus, Aleknan ura on jo ehtoopuolella ja Sabonis taasen on niiden pompottelijoiden kavereita. Eipä meille sitten jäänyt niistä oikein kuin se R- tai kebabkioskille 300 euron seteliä tunkeva setämies sekä sinunkin kesämökin talviteloille siivonnut kaveri. Eli kumpaa laitetaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä