maanantai 15. marraskuuta 2010

Ryanair-opas ja Kaunasin lentokenttä

Kun tulette Kaunasiin Tampereelta, kaikki on parhain päin: 0,4 l olut terminaalissa maksaa 5 euroa, mutta koneessa 0,5 litran tölkin saa 4,5 eurolla (HUOM! Vain käteinen ja katevarausta tarvitsemattomat kortit käyvät, ei electron tai maestro). Lento on lyhyt ja aina ajoissa. Kaunasin lentokentällä ei tarvitse turhaa juosta, vaan ulos pääsee helpost.Sitten pitäisi palata takaisin...

Suomessa terminaalin työntekijät ovat hyvin höveleitä, käsimatkatavaroita ei liiemmin tarkastella eikä lasketa. Kaunasissa tämä muuttuu täysin: laukkuja voi todellakin olla vain yksi, ja sen on mahduttava siihen metallikehikkoon. Tämähän ei ole mikään ongelma, siihenhän saa riittävällä tahdolla mahtumaan vaikka norsun. Mutta laukku olisi myös hyvä saada ehjänä ulos - eli älä käytä laukkua, joka voi levitä sivusuunnassa, äläkä ainakaan sellaista, jossa on leviävä tukikehikko.

Tähän laukkuun on myös mahduttava kaikki lentokentältä ostetut tuliaiset: viinat, karkit, korut ja parfuumit. Totta kai, kätevä matkailija täyttää ensin taskunsa ja sitten kainalonsa. Mutta jollei tämä riitä, niin vinkkaan aina kerrospukeutumista - kaksi villapaitaa kestää hyvin sen portilla odottelun ajan.

On muuten todella hyvä olla varuillaan Kaunasin kentällä: sitä ei ole suunniteltu huonojalkaisille. Check-inin jälkeen kivutaan portaat, jonka jälkeen on turvatarkastus. Sitten onkin kierreportaat takaisin alas ja kentän tasollekin mennään porrasputkea pitkin. Lisäksi, henkilökunta tykkää hätiköidä. He haluavat pakata ihmiset odottelemaan pitkään ja ohueeseen lasituubiin, jopa tunniksi. Siellä ei ole penkkejä, ei tarjoilua, ei mitään - lopulta ei edes paljoa ilmaa. Tosin lämpöä löytyy. Itse tykkään odotella viimeisiä matkustajia, ennen kuin kävelen portista lävitse.

Jos matkalaukkusi on liian suuri, mene mukaan isoimpaan laumaan. Yksittäiset matkustajat kontrolloidaan helposti, mutta kun porukkaa on riittävästi, virkaintoilijat keskittyvät enemmän omaan työhönsä ja vähemmän intoiluun.

Mutta mennäkö ensin vai vasta viimeisenä? Paikkoja kun ei ole merkitty, niin isolla porukalla kannattaa rynnätä ensin, jos haluatte paikat vierekkäin. Mitä lähempänä ovia pysytte, sitä todennäköisesti pääsette myös ensimmäisenä ulos. Parhaat paikat ovat tietenkin siipien kohdalla, jossa jalkatilaa on runsaammin, mutta näillä paikoilla tarvitsee istujalla olla hyvä englannin kielen taito sekä laukun on mahduttava ylös. Tulette nimittäin saamaan ryaniksi selostuksen hätälaskun varalle.

Ryanairin lento kestää noin tunti 20 minuuttia, eli vähemmän kuin mitä sille on aikataulussa varattu aikaa. Tällä tavalla Ryanair pysyy helposti Euroopan aikatauluvarmimpana (joskin aikataulujen perusteella hitaimpana) yhtiönä, ja sitä käytetään sitten markkinoinnissa. Lennon aikana teille tarjotaan ensin menu-kortti, sitten Ryanairin lehti (englanniksi), seuraavaksi myydään juomaa ja ruokaa (joku täti saattaa ryaniksi kysellä että haluatteko lämmintä ruokaa), joka tietenkin on maksullista. Pieni pussi suolapähkinöitä maksaa 2 euroa ja kahvikin on tuhottoman kallista murukahviksi. Ruoka on siinä seitsemän euron pinnassa - eli odota Kaunasiin, ja saat samalla rahalla pari ateriaa KFC:sta tai pizzan ja oluen Pizza Hutista.

Seuraavaksi tarjotaan arpoja (scratch cards) ja lopulta tyrkytetään "tax-free" ostoksia. Jossakin välissä tarjolla voi olla myös savuttomia tupakoita, jotka sopivat kaikille työpaikka/baaritupakoinnin kieltoa vastustaville. Kaikki kuulutuksen ovat ryaniksi (kuulostaa portugalilaisen ja bulgaarin sekasikiön puhumalta englannilta) eikä niistä ole varmaan edes tarkoitus saada selvää.

Ihan hyvä lento kumminkin ja koneet ovat uudempia kuin esimerkiksi Air Finlandilla (niillähän on tuhkakupitkin vessassa ja ohjeet muistaakseen jossakin koneessa ranskaksi ja toisessa espanjaksi). Ei kannata tosin ihmeitä odottaa, mutta etpähän tainnut niista maksaa. Hyvää palvelua ja mukavaa lentelyä kaipaaville mm. Lufthansa tarjoaa mannertenvälisiä lentoja. Ne vaan eivät ole alk. 6 euroa.

4 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu, juuri tälläisenä Ryan ja Kaunasin kenttä meille esittäytyi vkloppuna. Blogin vinkeistä oli meille matkalla paljon hyötyä, kiitos niistä. En nyt muista suositteletteko Jurates B&B:tä majapaikaksi, mutta jatkossa ei ainakaan kannata. Meitä ei koskaan kentältä noudettu vaikka näin oltiin sovittu, puhelimeen ei vastattu ja nettisivut ovat kadonneet. No, me otettiin taksi keskustaan ja saatiin huone hotellista, johon oltiin loput yöt varattu. Loppu hyvin siis, vaikka ei perjantai yönä paljon naurattanut.. Muuten hyvä reissu ja näkemisen arvoinen kaupunki. Ihmeteltiin, kun lauantaina keskustan pääkadulla oli niin kovin hiljaista.. mutta kaikki ihmiset oli Akropoliksessa alennusmyynneissä. Hetken luultiin, ettei täällä asua ketään :D

  VastaaPoista
 2. Jurates B&B oli todellakin wikitravelin artikkelissa ainoana lentokenttäkylän majapaikkana. Itse pääsin kyllä sivuille tänään, mutta jos noin on käynyt, niin eipähän siinä ole paljoa suositeltavaa. Pitää kahlata kirjoittelut lävitse ja poistaa kaikki mahdolliset viitteet tuohon paikkaan.

  Ryanair on muuten aina ajoissa siksi, että ne varaavat lennolle riittävästi aikaa: 1h40min riittäisi potkurikoneellekin tuon matkan taittoon. Ja sitten kun lähdetään tunti aikaisessa, on vaikeaa olla myöhässä :D

  VastaaPoista
 3. Näytti nyt nettisivut toimivan uudistuneina, liekö sen vuoksi poissa käytöstä pari päivää. Kehoitan ainakin varmistamaan varauksen lähempänä lähtöpäivää, ettei varaus unohdu..

  VastaaPoista
 4. Turha sitä mitään kehoitella, jollei palvelu pelaa ilman jatkuvaa muistuttelua, niin ei sitä kannata käyttää. Tarkastin juuri, että viralliset suositukset ovat yhä "Le Grand Otel" Metropolis ja Daniela. Molemmat keskustassa ja kokeiltuja.

  Kesäisin käytetään Metropolista ja talvella Danielaa, kun Metropoliksen ikkunat vuotavat kuin [lisää tähän jokin paljon vuotava kohde].

  VastaaPoista

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä