keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Suomi, hullu maa

"On lottovoitto syntyä Suomeen". Lapsia on helppoa kusettaa. No, onhan siinä ne etunsa, mutta niinpä on joka maassa. Suomessa on kylmää, hirveät etäisyydet, juro kansa ja kaameat hinnat. Toisaalta, Suomessa ei ole malariaa, slummeja, egyptiläisiä basaarimyyjiä tai Zimbabwen inflaatiota. Jokaisella kolikolla on kaksi puolta ja vielä ne reunukset.

Kun itse asun Liettuassa, olen ehkä hieman eri tavalla tietoinen Suomen eduista ja haitoista. Täten ajattelinkin jakaa täällä muutamia ajatuksia viimeisimmästä Suomen reissustani.

Tulin siis autolla ja Viking Linellä lahden ylitse. laiturissa huomasin, että todennäköisesti Suomen festarivessat muuttavat talvea pakoon etelään, niin paljon satamassa oli pikkukoppeja. Laivaan ajettuani huomasin, että samoin huokea viini muuttaa pohjoiseen, muualla kun sitä ei kukaan joisi. Viking Drive-In viinasyöttölä oli jotakin aivan käsittämätöntä - mutta niin suomalaista. Mitä enemmän viinaa juot, sitä enemmän säästät. Se, että edes harkitsisi olla juomatta olisi täyttä hulluutta! Tässähän se eurooppalainen viinikulttuuri tekee tuloaan sivistymättömään Pohjolaan. Bag-in-Boxeissa!

Matkalla Suomeen ei voi olla huomaamatta yhtä asiaa: laivalla varmasti jokainen humalainen on suomalainen. Yksikään ei-suomalainen ei näytä ottavan kuin korkeintaan yhden lasillisen, mutta suomalaiset juovat kuin pesusienet. Oli niitä lapsia tai ei, isi on silti humalassa ja äitee ajaa kotiin. Niin se kohtuudellanauttimisen kulttuuri leviää.

Suomen tiestö on huikeista etäisyyksistä huolimatta pääosin erinomaisessa kunnossa. Kuoppia on vähän, viemärinkannet ovat paikallaan, ja nopeusrajoitukset ovat suht' kohdallaan. Autot tietenkin ovat useimmiten vanhoja (eu-rekkareiden suhde valkoisiin läpysköihin joissakin paikoissa hyvin matala), mutta mitä sitä hyvää nyt vaihtamaan? Suomalainen tiesuolahan ei syö autoja, ja vuoden 1995 passatti on vähintään yhtä turvallinen katuraketti kuin aivan uusi variantti. Tavallaan sääli nähdä nastarenkaiden ja vanhojen autojen kuluttavan hyviä teitä, mutta kun kaikkea ei näemmä voi saada. Pitäähän niitä teitä pitää yllä verorahoilla, ja kun joka perkeleen perähikiään pitää vetää asfalttitie, niin ne verot ovat aika kovat.

Suomalaiset, vaikka melko vähän tykkäävät ainakin tuntemattomille puhua, elävät aikamoista laissez-faire elämää. Asiat menevät painonsa mukaan, ja siinäpä se - mitä sitä turhaa hätiköimään. Toisaalta, puistot ovat siistejä, kaupungit vaikuttavat turvallisilta ja kun ketään toisen asiat eivät tunnu kiinnostavan (paitsi tietenkin niiden BB-Aki-Sirpojen ja Tuksujen touhut ovat ihan ihkuja!), niin kansalainen on turvassa.

Suomalainen kaukolämpöverkko näyttää toimivan. Lämpöä tuntuu riittävän joka talossa missä kävin. Ennemmin sitä on liian paljon kuin vähän. Vielä kun tullaan siihen hassuun faktaan, jossa energia Suomessa on bensaa lukuunottamatta Liettuaa halvempaa, niin naama vääntyy kummaan itkunsekaiseen hymyyn.

Kalliit hinnat ovat myytti. Ei Suomessa kallista ole! Siellä on vain aivan järjettömiä pakkauskokoja. 350 grammaa sipsejä, 400 g makeisia ja suklaatakaan ei meinaa saada annospaloina. Pakastepitsa pitää olla 3-paketissa, olutta myydään 6-24 tölkkiä kerrallaan ja limonadia on turha etsiä annospakkauksissa. Kun isot pussit ja paketit ovat halpoja, niin pienet ovat sitten "tarpeettomina" kalliita. Ja kun muualla "ne" tykkäävät pienemmistä pakkauksista, niin vertailussa Suomi on pirun kallis. Mutta eihän kukaan täysjärkinen suomalainen nyt osta 1,29 eurolla 100 grammaa tuttifruttia, jos 1,99 euroa kustantaa 400 gramman kerta-annospakkaus. Kohtuus, mikä kohtuus?

Suuret suomi-ostokset sisälsivät 5 euron Rukan housut, 5 euron Gymstick sauvat ja 4 euron kirjan. Ei niin kovin kallista edes liettualaisella mittapuulla - kaikissa tietenkin oli 75-90% alennusta.

Bensa on Suomessa todella hintavaa. Suomenlahti tuo olemassaolollaan lähes 30 sentin hintaeron litraan. Ei se tietenkään vielä tee kannattavaksi Virossa tankilla käymistä, mutta kyllä sieltä tulevan on paras täyttää ennen tänne tuloa. Siellä ei ole edes mitään helevetin E85 bensaa. Ei siinä ole kovin hyvin päättäjällä mennyt, kun luullut Euroopan vanhimman autokannan kaipaavan (m)etanoolia, varmaan ollut joku Klamydian livelevy soittimessa ja tallinnan votkulia nupissa aika sumeasti. Niin, ja se Suomen kilpailutilanne: kun jokaisen kaupunginvaltuuston enemmistö istuu Seta-kortti takataskussaan, niin eipä ole ihme, kun kansalaisten lukutaitoa kyseenalaistavia asemia ilmestyy joka kolkkaan.

Muita vähäisempiä havaintoja:
  • Koiria oli aivan pirusti, mutta kissoja en nähnyt yhtäkään
  • Oletuksena, vieras juo kahvia
  • Pankit ovat järjestelmällisesti kiinni, mutta automaatteja on riittävästi
  • Suomalainen teini-ikäinen pukeutuu kuin Haitin slummien asukki - mutta maksaa tuhottomasti vaatteistaan.
  • Miksei täällä ole vapaata oikeallekääntymistä? Palaa hermo valoihin
  • Katukivetys ei kuulu autoväylälle.
  • Suomalaista designiä arvostetaan maailmalla: erityisesti Suomessa ja... Suomessa! Ei kai nyt kukaan täysijärkinen maksa kahden euron kauppakassista kolmeakymppiä siksi, että se on ommeltu mauttomasti kuvioidusta kankaasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä