maanantai 22. marraskuuta 2010

Tuuri vs. Kaunas - minne mennä ensi kesänä

Nyt kun joulu on jo ovella ja suklaapukki roikkuu kuusessa, niin joistakin saattaa tuntua, että on hieman aikaista puhua ensi kesästä. Väärin! Tällä hetkellä voitte jo varata ensi talven etelänmatkoja, ja monet ovat jo kesälomansa sekuntiaikatauluttaneet.

Mutta vielä meille muille on mahdollisuuksia: me voimme vapaasti valita, minne menemme ensi kesänä, kunhan se ei ole yksi niistä monista loppuunmyydyistä Välimeren kohteista.

Kävin hiljattain Suomessa, ja mykistyin nähtyäni ohjelman nimeltä Tuuri. Kyseessä oli liekkipaidan leikkiparatiisi koko kansalle: Nahkaliivejä, karavaanareita, ja hullunpaljon kiinasta tuotua tavaraa. Hieman kuin Kaunasin Urmas. Tuurissa järjestetään monia tapahtumia, ja se onkin ehkä läntisen Keski-Suomen varteenotettavin lomakohde osalle kansasta.

Mutta onko se parempi kohde kuin Kaunas? Otetaan selvää! Huomatkaa muuten, että seuraava artikkeli saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita huumorintajuttomimmissa Tuurin faneissa.


Paras hotelli
Tuuri: OnnenTähti -hotelli. pellon keskelle rakennettu bahrainilaislinna. Virallista tähtiluokitusta Suomessa ei ole, mutta OnnenTähden logossa niitä on 13. Todennäköisesti paikkakuntansa kiistaton ykköshotelli. Hinnat alkaen 100 euroa per huone.
Kaunas: Neljän tähden hotelli Daugirdas. Vanhassa kaupungissa loistavalla paikalla sijaitseva hieman hintavampi majoitus, jossa huone kahdelle hengelle kustantaa 93 euroa yöltä. Kallein huone on 174 euroa yöltä maksava goottilais-henkinen huone.Muita hyviä majapaikkoja ovat Hotel Kaunas (alk 45e/huone) sekä Daniela (alk 93 e/2h).

Paras budjettimajoitus
Tuuri: Karavaanarialue Onnela. Telttapaikka alkaen 10 euroa yö, vaatii oman teltan, jonka voi tarvittaessa ostaa Veljekset Keskisen kyläkaupasta.
Kaunas: Hotelli Metropolis. Kävelykadun vieressä oleva kahden tähden hotelli, joka huokuaa maailmansotien välisen ajan glamouria ja historiaa. 2hh 41 euroa.


Merkittävin nähtävyys
Tuuri: iso hevosenkenkä, maalattu kultaiseksi.
Kaunas: IX Fortas. Tsaarin rakennuttama linnoitus, jonka historia karmii selkäpiitä.

Tuurin merkittävin nähtävyys on varmastikin tämä Onnenkenkä 
lähde: tuuri.fi

Suuri Moottoriurheilutapahtuna
Tuuri: Miljoona-Zetor. Maailman suurin Zetor -tapahtuma, jossa soitetaan mm. Zetor-Finlandia.
Kaunas: BikeShow Millenium. kaksi päivää kestävä moottoripyöriin keskittynyt tapahtuma Kaunasin pienkonelentokentällä: pyöräakrobaatteja, kiihdytysajoja sekä runsaasti artisteja. Yhteydessä pidetään kävelykadulla tuning-show.

Suuri kansantapahtuma
Tuuri: Miljoonapilkki. Tuhat ja sata suomalaista kokoontuvat pilkkimään toivoen saavansa OnnenKirjolohen. Jollei onni suo, niin sen saa myös tarvittaessa fileinä tai savustettuna Veljekset Keskisiltä.
Kaunas: Miesto Dienos. Monipäiväiset kaupunkijuhlat, joihin sisältyy konsertteja, näyttelyitä sekä käsityöläismarkkinat

Suuri kansantapahtuma, numero kaksi
Tuuri: Miljoonasauna. Viime vuoden onnettomuuden jälkeen saunomisen MM muuttaa Tuuriin. Kaikki odottavat Vesaa lauteille.
Kaunas: Kaziuko Muge ? Ei, se on tuotu Vilnasta. Hansa Kaunas? Ei nyt aivan. Oikea vastaus on Zalgiriksen kotiottelu joko Euroliigassa tai Vilnan Lietuvos Rytasia vastaan. Tajuton meno ja käsittämätön meininki, kun tuhansia ihmisiä huutaa kotijoukkueen puolesta ja viheltää vastustajaa vastaan.


Suuri musiikkitapahtuma
Tuuri: Miljoonarock. Vintage-rockbändi ulkomailta soittaa yhdessä vähintään yhtä legendaaristen suomalaisten artistien kanssa.
Kaunas: Kaunas Jazz järjestetään keväällä, mutta kesällä täällä on kaikille klassisen musiikin ystäville Pazaislis Music Festival - Liettuan vastine Savonlinnan oopperajuhlille (tosin, ilman oopperaa). Pääosin luostarissa pidetty musiikkijuhla kerää paljon kansainvälisiä klassise(mma)n musiikin ammattilaisia, jotka soittavat pääosin uskonnollissävytteistä musiikkia, kuten Haydnia ja vaikkapa Straussia.

Lähin lentokenttä
Tuuri: Miljoonahelikopterikenttä. Valitettavasti siihen saa laskeutua vain Onnenkopterilla, jonka omistaa koko Suomen rakkain Vesa Keskinen.
Kaunas: Kaksi kenttää, joista eteläinen pienkoneille ja pohjoinen kansainvälinen kenttä. Suora lento Tampereelta hyvään aikaan iltaisin.

Paras paikka ostaa kiinalaista krääsää
Tuuri: Veljekset Keskisen Kyläkauppa. kaikkea flataateista ja muista hiilivedyistä tehtyjä tuotteita, mitä villi aasialainen mielikuvitus on keksinyt tehdä.

 Urmas, Kaunasin itäpuolen ostosparatiisi, tai -helvetti - näkemyksestä riippuen
lähde: valstietis.lt

Kaunas: Jollei kävelykadun Asia Market riitä, niin kaupungin laidalla on Urmas: tajuttoman kokoinen lukaali täynnä pientä puotia ja isompaa liikettä.

Paras paikka ostaa muuta, kuin kiinalaista krääsää
Tuuri: Veljekset Keskisen Kyläkauppa - tarjolla myös tutut merkit, kuten Nokian Jalkineet, Arabia, Iittala ja Hackman.
Kaunas: Pääkävelykadulta löytyy Bossia ja Versacea, mutta Akropoliksen ostoskeskuksessa on neljässä kerroksessa ravintoloita ja kauppoja, sekä tietenkin (Miljoona)luistinrata, jonka äärellä suomalainen voi nauraa vatsa kipeänä paikallisten luistelutaidoille. Tosin, on siellä ajoittain junnujen lätkätreenejä ja taitoluistelijoitakin. Only, Vero Moda, Ecco, La Senza, Baltman, Esprit, Mexx... merkkejä löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä