torstai 4. marraskuuta 2010

Viinabarometrin paluu

Nyt on aika tehdä uusi katsaus alkoholin hintaan Liettuassa - viimeisimmästähän on jo hyvin kauan aikaa. Viinabarometri oli ensimmäisiä vakiojuttuja, joita täällä julkaistiin, ja koska tulevaisuudessa blogiin tulee enemmän taloussisältöä (ainakin turistikauden ulkopuolella), niin elvytämme barometrin.

Olut: oluen hinta on nousemassa: tuopin "normaali" hinta on nyt Kaunasissa 6-6.50 litaa, eli jopa yli litan enemmän kuin keväällä. Kaupassa, oluen hinta on noussut joitakin kymmeniä senttejä. Onneksi saksalaista alennusolutta on saatavilla täälläkin. 2,30 on normaali olutpullon hinta, johon lisätään vielä 25 centasin pantti.

Viini: hinnat ovat pysyneet vakaina, ja ajoittain tarjouksesta voi löytää todella laadukasta tavaraa: muunmuassa espanjalainen Vinas Del Vero Gewürztraminer maksoi 13 litaa pullo, Sekä eteläafrikkalaisen Robertsonin koko valikoima oli hinnoiteltu 14,99 per pullo.Halvimmat viinit tosin alkavat olla nykyään noin 7-8 litaa pullolta.

Viina: halvin viina oli viimeksi Maximassa 13,29 per pullo. Siihen joitakin senttejä lisää, ja saa jo valkovenäläistä superluksus-vodka, nimeltään Super Luks Vodka.

Yleisesti ottaen, ohran hinnan nousun voisi nähdä jo ennakkoon vedetyn oluen hintaan, mutta kummallisesti samasta ohrasta tehtävään vodkaan se ei ole vaikuttanut. Kumma kyllä, mutta uskon Venäjän olevan kaiken takana: kun markkinat siellä saivat alkuvuodesta kovan veroiskun, panimot (Carlsberg sekä Venäjän että Liettuan suurin panimo) siirsivät voitontavoittelun muille alueille ja Venäjällä jäätiin pitämään markkinaosuuksia paremman huomisen toivossa. Samalla, venäläiset viinantuottajat ovat mahdollisesti alkaneet dumpata viinaa ulkomaille, kun kotimaan menekkiin tuli kova isku. Spekulaatiota, mutta sitähän kaikki talousarvailu on. Jollei veikkaa, ei voi voittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä