torstai 18. marraskuuta 2010

Voiko alkoholia nauttia liikaa?

Varoitus: tämän päivän aihe ei sovi herkkämielisille ihmeisille. Luvassa huonosti kirjoitettua gonzoa tribuuttuna Pussikaljaelokuvalle.


Tänään, puhumme hyvin filosofisesta aiheesta, nimittäin alkoholista ja sen nauttimisesta. Monesti olemme huomanneet, että alkoholin nauttiminen on hyvästä: absolutistiystävämme ovat lopulta useimmiten hyvin tylsiä. He lähinnä haluavat keskustella Jeesuksesta tai kutoa sukkia kanssamme. Mutta kun me haluaisimme mielummin juoda lasillisen - viiniä, viinaa tai åttå-drinksuja. Jos sanomme tämän ääneen, kuulemme viinan pahuudesta ja alkoholismista ja jumalattomuudesta ja tietenkin Jeesuksesta. Mutta tämä ei ole tieteellinen vastaus - eivät he kerro otosta tai tutkimusmetodia saati edes näytä meille teoreettista kehystään. Joudummekin lähtemään jokaisen gonzo-journalistin unelmareissulle selvittämään, voiko alkoholia nauttia liikaa?

08:00 herätys. Kello soi, koira haukkuu ja naapurit naivat yläkerrassa. Hetekan natina muistuttaa, kuinka hyvä on edes kerran viikossa herätä ilman jumalatonta krapulaa. Mutta tänään minulla on missio - viinaa on juotava, ja tiedettä on tehtävä. On siis noustava tästä pehmeästä vuoteesta ja kohdattava ulkoisen maailman hyinen syleily.

08:20 aamupala. Aamiaiseksi päätin ottaa lasin viiniä leivän kanssa. Anti-kristus on muuttanut aivan kelvollisen pullopohjan etikkamaiseksi litkuksi, mutta hurskaasti nautin sen paremman puutteessa. Pienellä, mutta sitäkin vaikeammalla tutkimuksella olen onnistunut hankkimaan Pulsu-hengityksen muutamassa minuutissa - nyt lemuaa etikka, ja pitkälle!

08:40 tutkimusmatka alkaa. Tai eipäs alakaan, ulkona sataa vettä. No voi helvetin helvetti, ei sää saa tulla tieten tieteen tielle! Koska kuitenkin tiedostan märkien sukkien aiheuttavan vilustumisen (joka taasen vaikeuttaisi tutkimusta), jään sisälle odottamaan sään paranemista.

09:30 tutkimusmatka tauolle. Juotuani melkein tunnin verran kahvia ("työttömät juovat keskipäivään asti kahvia ja polttavat tupakkaa", eräs tuttavani sanoi - itse on valitettavasti polta, mutten ole tietääkseni työtönkään, tutkija kun olen) päätin olevani sellaisessa ylivireystilassa, että seuraamuksena saattaa olla ylirasittuminen. Levon paikka, ja kello soimaan tunnin päästä.

11:00 tutkija lähtee Maximaan. Hieman meni torkkunappulan renkkaamiseksi, mutta nyt ollaan liikeellä, ja sää muuttunut paremmaksi jo on. Suomen kieli rimmaa nyt kuin iskelmätähden sanoittajalla, mutta siihen ei kannata kuitenkaan huomiota kiinnittää yhtään liikaa, sillä nyt olemme palaamassa perimmäisten kysymysten äärelle. Moni tätä asiaa on tutkinut, mutta kukaan siitä ei vielä ole raporttia kirjoittanut. Ehkä aineeni onkin vaarallinen? Mutta ei, enää en voi vetäytyä - ihmisten on saatava tietää!

11:20 valinnan vaikeus. Veren alkoholipitoisuuden maksimointi on yllättävän haasteellinen ongelma: mistä saa rahalleen parasta vastinetta? Viinaa, halpaa 8% kaljaa, euron kuohuviiniä? Ja olisiko parempi ostaa kaikki heti (ja pelätä tulevansa varastetuksi) vai ottaa se riski, että 10 pullon jälkeen saa vielä kaupasta jotakin? Mitä jos viina loppuu juomalla kesken? Koitamme ottaa ns. sivistyneen humalan, jossa aloitamme kevyillä, ja tiukennamme loppua kohti. Siispä, mukaan lähtee pari 2 litran pulloa halpaa olutta, 2 pulloa skumppaa ja pullo halvinta vodkaa, joka on tällä kertaa ruis-pohjaista. Hintaa tuli 40 litaa, jonka vielä kestänee.

11:40 ulkona kaupasta. Koska Liettuan pullonpalautusjärjestelmät eivät tue senttihelvetin pelaamista, en voi palauttaa yhtään ostamistani pulloista. Täten, en voinut optimoida investointini jäännösarvoa. Juttuhan meni niin, että investoimalla olueen it-kuplan huipulla, sai enemmän rahaa takaisin pullopantteina kymmenen vuoden päästä, kuin ne, jotka pistivät samat pennit Soneraan. Ja kummalla oli nuo välivuodet hauskempia?

11:45 puistonpenkkiä etsimässä. Kaunasissa penkkejä on näemmä vain pääkadulla tai etäisissä puistoissa. Miksei täällä ole ajateltu tutkijoita, kuten Suomessa? Suomessahan puistonpenkin voi löytää mitä kummallisimmista paikoista, ja mitä kummallisimmat paikat ovat mitä parhaita tutkimusta tekeville tiedemiehille. Tiede vaatii omaa rauhaa, ja luonnonläheinen sijainti edistää harmaan massan toimintaa pääkopassa.

12:00 ei penkkiä. Onneksi tavallista kätevämpänä tiedemiehenä tajusin ottamaan palan retkipatjaa mukaan. Istun parhaillani Akropolisin edessä olevalla saarella, jonne myös koripalloareenaa rakennetaan. Istuin tammen alle saaren keskelle. Puut ovat pääosin jo tiputtaneet lehtensä, mutta tammet ovat tietenkin poikkeus. Nämä lehdet tippuvat vasta tammikuussa. Kuitenkin, nyt unohdetaan luonto ja keskitytään tieteeseen. Sihh... ja 2 litran Bear Beerin korkki aukeaa. Mustanpuhuva etiketti lupailee, että "strong", eli vahvistava ja "Bear" eli Karhua juon. Kumma kun ei ole Suomessa tätä lanseeraaneet. Olut on hieman makeanhapokas, mutta kivasti lämmittävä ja suuntäyttävä. Tunne on kovin vahvistava, kun lämpötila on hieman plussan puolella ja ruoho patjani ulkopuolella on märkää.

12:30 meininki hyvä. Koska ajattelinkin päivästä tulevan pitkän ja kylmän, varustauduin asianmukaisesti. MP3-soitin on täynnä Eppu Normaalia, Irwiniä ja Pate Mustajärveä. Kädessä on pulsu-mallin sormikastumput ja jalassa vahvat Goretex-kengät. Hei, muotiblogataan pikkusen! Housuni ovat Fishbone-merkkiset, ostettu hintaan 69 litaa New Yorkerista ja ne on aivan rikki ja hajalla (muhun). Paitani on Jousi Paidalta, mallia 1970-jotain, ja päässä on vuonna 1999 H&M:ltä ostettu musta-harmaa-valkoinen polyesteri-pipo. Takkini on... mistäs helvetistä tämä on... Reservedin alennusmyynnistä varmaan viime keväältä, ja hintaa tais olla palttiarallaa sellaiset 35 litaa. Väriltään se oli kerran vaaleanruskea. Olen siis pukeutunut edullisesti, luonnonläheisesti ja edustan vahvan tieteellistä tyyliä. Ja sille ihqulle, joka kirjottaa et kuva ois kiva, niin kirjota googleen, että "vahvan tieteellinen ote" ja katsokaa ainakin ilkkahanskin ja Jonen kuvat. Oraksen aivan hillitön mainos löytyy muuten juuri näillä hakusanoilla. Niin, ja muuten tuo retkipatja on tietenkin Partiokaupasta, Suomen parhaasta retkeilykaupasta (Partiokauppa, jos näette tämän, niin eiköhän näin vahvasta suosituksesta voisi maksaakin? Wink,wink?)

13:00 Pullo numero kaksi. Olut on aiva jees juomaa janoo, mutta näin ammatiksee sen ottamine on aika työlästä. Kelatkaa ny vähä itteki - pitää niinku ainaki kaks kertaa tunnis stondata tästä ylös ja mennä kuselle. Voisikoha sitä muute menestyksekkäästi kusta pulloo? Pitää varmaa koittaa kohta. Mutta sitä ennen, se on nyt pullo number too.

13:20 pullooni on kustu. Oho, kusin melkein vahingossa väärään pulloon. On se elämä vaan niin vaikeaa kun kaikki pullot näyttävät aivan samalta. Irwini on muuten yhä tosi kova. Tää Rentun Ruusu ei ole kulahtanu yhtään, vaikka samaan aikaan Idols-tähdillä on pyyhitty jo sataan kertaan sitä peräaukon seutua. On muuten varmaan parempi, etten rupee laulaan mukana, saattaa tulla muuten houkuteltua liikaa seuraa ja huomiota. Täällä ei pidetä ulkomaalaisista tiedemiehistä, ne koittavat vaan tukea omaa tutkimustaan. Ei saa apurahaa valtiolta, ei tule ymmärrystä viranomaisilta, eikä kukaan lohduta Nyytiä. Antavat vain rahaa omilleen, jotta ne nostaisi paikallisten tuottajien markkinaosuutta ja todistaisivat Liettuan olevan maailman kovin olut, viina sekä viinimaa. Viiniä juomalla päästään Euroopan keskuksiin a'la Suomen ulkopolitiikka, viinanjuonnilla promotaan tuotantoa ja tuetaan sen vientiä ja olutmaana ollaan aina koitettu peitota tsekkoslovakiaa. Vertailu on hankalaa, kun tsekkiläinen laager on mietoa ja makeaa ja liettualainen paljon tuhdimpaa. Eivät ne paini samassa sarjassa - Tsekki tuottaa kaljaa ruotsalaisille ja Liettuassa taasen pannaan. Nimittäin olutta. Ei täällä muuten ole pantu vuosikymmeniin, paitsi kylissä, se kun ei ole muodissa. Muutetaan vain maasta Irlantiin, ja otetaan asuntolainaa, jotta saadaan ostettua pala kivipeltoa.

13:40 Kalja on kiehtovaa. Oletteko muuten koskaan katsoneet pullon pohjalle? Ei minkään lasipullon, vaikka silläkin se saattaa onnistua, mutta tällaisen muovipullon? Nimittäin kannattaa varoa, ettei siellä ole mitään sisällä kun sen tekee. Tuli tuossa kaadettua hieman väärää tippaa silmään, kun unohdin tämän lähes länsimaisen mukavaisuushaluisen luontoni kehittämän elämää helpottavan pullosysteemin. Nimittäin, oikealla puolella on kuspullo ja vasemmalla on olpullo. Mutta niiden pullojen pohjat ovat aina erilaisia. Joskus siellä on selvät vuosirenkaat, jotka pistävät miettimään, että näin vanhasta öljystä tehdyssä pullossa niitä on pakostakin paljon. Joissakin näitä renkaita ei ole laisinkaan. Sitten, yleensä siellä on napa, josta on joskus lähtenyt nuora, jonka kautta pullo on saanut ravinteita äitipullolta. Sitten se pullo kasvoi riittävän suureksi, ja tavalla tai toisella täyttyi Karhulla. On se pullon elämä vaan kiehtovaa. Olisi ihan kiva olla pullo, ja katsoa kaupassa kaikkia niitä ihmisiä, jotka siellä funtsivat jotain toisarvoisia kysymyksiä. Fundeeraavat, että käyköhän tuo braatwurstin kanssa tai onkohan tuossa liian paljon kaloreita. Se pullo varmaan nauraa kaikille noille ihmisille.

14:20 juhlan paikka. Ensimmäinen tieteellinen havainto kaksi pulloa juotuani on, että alkoholi lisää kekseliäisyyttä ja aivojen toimintaa. Olen kehittänyt shokeeraavan ja maailmaa mullistavan järjestelmän, joka helpoittaa jokaisen tiedemiehen elämää ja samalla pohtinut syvällisesti elämän pohjimmaista tarkoitusta. Olen moderni Leonardo Da Vinci sekä Sokrates yksissä kansissa. Kuitenkin, on mahdollista, että tämä on vain alkuun osuva piikki, joka johtuu alkoholin aiheuttamasta verenkierron lisääntymisestä. Voi myös olla, että tämä ei ole suinkaan alkoholin aiheuttamaa, vaan kyseessä voi olla oluesta johtuva vaikutus. Ehkä mallas, humala tai se baijerilaisten lakien vastaisesti lisätty sokeri ovat vaikutuksen takana? Varmin tapa onkin avata pullo skumppaa. Sventinis, hinta 4,99 litaa per pullo, eli alle 1,5 euroa. Valmistettu Liettuassa, täysin keinotekoisesti: kuplat paineistettuja, viini ei nähnytkään luonnollista käymistä.

14:40 virvoitusjuomien kuplat hukuttavat soturin joka ei osannut uida. Ismo on kanssa ihan jees kaveri, varsinkin nämä vähemmän popimmat kappaleet.  Joku oli muuten ladannut sen kappaleita nettiin, varmaan jaettavaksi. Tässä linkki kaikille Teosto-tädeille. Syökää se! Musiikkipiratismihan aiheuttaa Suomessa vuosittain biljardien tappiot, kun jokainen suomalainen jättää sata seedeetä ostamatta. Ei sinällään, eihän ne artistitkaan niistä mitään saa, ainakaan spotifystä ja sensemmoisista. Mutta niin, tämä skumppa on aika pirtsakan helmeilevää vaikka samalla aika sokerisen hedelmäistä. Lyhyesti sanoen, se on ravitsevaa ja sisältää tarpeellista alkoholia. Tässä alkoi muuten satamaan pikkaisen jokunen minuutti sitten, mutta kun iso suomalainen Sponsorisateenvarjo on mukana, niin tämähän menee jo markkinointitempauksesta.

15:00 kosteaa. Nyt kun olen maistellut tätä skumppaa jo hetken aikaa, huomaan, kuinka hedelmäiset kuplat alkavat pikkuhiljaa nousta päähän. Jos nostaisi leukaa vähän ylemmäs, niin ne varmaan pakenisivat nenästä. Maultaan Liettualaiset skumpat ovat useimmiten makeita ja pommacmaisia. Taisi kallein paikallinen pullo maksaa noin 6 euroa... eli edullisia ovat. Kyllä näitä nyt mieluummin juo kuin turpaansa ottaa. Alkanut hieman vatsa tässä kurnia. Näillä ei valitettavasti täällä ole kovin montaa kotiin toimittavaa kebappilaa. Ja ne vähätkin mitä on, ei varmaan tuo kävellen tänne saarelle. Rupeaa persekin tässä puutumaan, pitäsköhän nousta ylös?

15:05 another one bites the dust. Mutaa suussa, naama maassa. On aika sivistymättömän salakavalaa tämä alkoholi, nimittäin tasapainoaistini ei pelittänyt, ja jaloistakin oli tuossa istunnossa veri vetäytynyt rajan taa. Pitäs varmaan nousta tästä pystyyn, ja tarkastella vaurioita.

15:30 life is life. Nanaanaananaa..!! Ei mitään suurempia ongelmia. Avasin tuossa noin varmuuden vuoksi tuon vodkapullon ja desifioin sillä suuni ja mieleni. Nyt ovat aiemmat tappiot takanapäin kuin tepsillä ja lämpö on palannut takaisin kehooni. Pitäsköhän soittaa jollekin kaverille ja kysyy jos tulis tänne kanssa?

15:50 yksin istun ja itsekseni itkeskelen. Ei kukaan tullu tänne. Yks urpo oli jossakin helevetin serbokroaatissa ja muitten numeroita en muistanu. Puheista päätellen tuolla tyypillä kuitenkin menee suhteellisen hyvin. On kait siellä Afrikassa hieman lämpimämpää tähän vuoden aikaan, kun ne polttavat siellä sitä hamppua. Pitäs varmaan ottaa Boeingi ja mennä kanssa vähän lämmitteleen, kun tää sateinen puisto alkaa hieman harmittaan. Vetääköhän ne viinaa muuten Afrikassa? Kun tota kelaa, niin eikös se haihdu siellä Saharassa? Siel on varmaan parempi olla jotain kuivaviinaa, kun vettä on muutenki niin vähä. Ja sit kun täällä vettä on paljon ja hiekkaa vähemmä, nii meil on vesiviinaa.

16:20 kuivaviinaa valmistamassa. Laitoin tuon pullon tohon korkki auki, että vesi haihtuis pois. En tiedä haittaako tuo ilman 100% vesipitoisuus prosessia. Kun pullossa on 40% alkoholia ja 60% vettä ja ilmassa 100% vettä ja 0% alkoholia, niin teoreettisesti tässä pitäisi nyt käydä niin, että ilman alkoholipitoisuus nousee 20:een prosenttiin, mikä ei olisi ollenkaan paha. Jos sitä hieman lämmittäis, niin se saattais haihtua nopeammin.

16:40 viina ei kuivu. Mutta ilta alkaa tummumaan. Ilmankosteus saattaa alkaa tästä pikkuhiljaa vähentyä, kun vesi on muuttumassa lumeksi. Tuli mieleen toinen idea: jos tosta viinasta saisi jäädytettyä veden pois, niin sittenhän kaikki olisi parhain päin. Mutta nyt tarttee varmaan hieman skumppaa lämmikkeeksi.

17:00 tuli vilu. Hyi helvetti kun on kylmä. Olen juuri löydänyt erittäin huonon puolen alkoholista. Se nimittäin passivoi. Olen unohtanut liikutella itseäni, ja nyt tärinän ja puutumisen duetto käy lävitse alavartaloani. Alan olemaan sen verran märkä, että olisi varmasti parempi lähteä kotiin kirjoittamaan tutkimusraporttia tästä aiheesta. Olen huomannut, että viinaa ei voi mitenkään nauttia liikaa. Kun juomisen ottaa työkseen, nautinto häviää. Kittaaminen ei ole kivaa, vaan yksinäistä ja hyvin, hyvin tylsää. Eppu Normaalikin on yks saatanan masentava bändi. Pitäs varmaan nousta tästä kohta.

17:20 ylös, alas ja ympäri. Alkoholi, tai vaihtoehtoisesti kuohuviini tai epäpuhdas viina, on vaurioittanut kykyäni havaita tämä maailmaa. Näin pimenevässä illassa ja heikolla tasapainolla liikkuminen on suhteellisen vaarallista. Makaan nimittäin selälläni ja todennäköisesti liukastuin joko etanaan tai koiranpaskaan. Yleensä etanat eivät liiku lumihangen alla, joten vaihtoehtoja ei ole paljoa jäljellä.

17:40 takaisin polviasennossa. Sattuu, sattuu, ai-ai. Nyt ei mene tutkijalla hyvin. Määrärahat tuli juotua, päätä kivistää ja taitaa useampi paikka vuotaa verta. Mitähän vaimo tykkää...? Ei taida tulla kiitosta tänään.

19:00 oven takana. Kädessä viinakaupasta ostettu ruusupuska sekä pullo kuohuviiniä. Ruusujen piikit pureutuvat kämmenpohjaan ja viini on jo nauttimislämpöistä. En nyt mitenkään tajua, miksi tuo ovi ei aukea. Onkohan tämä muuten oikea ovi? Kattos, nyt valot meni sisällä päälle ja jokin hahmo lähestyy ovea... "Hei kultsi, kato kuka tuli kotiin!" nyt tarttee äkkiä jonkun loistavan tarinan..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä