maanantai 6. joulukuuta 2010

25 päivän joulupöytä

Pitkään aikaan en olekaan täällä ruuasta puhunut. Syitä on monia, mutta omat keitokseni ovat ehkä hieman liian soveltavia ja ilman mitään mittoja tehtyjä. Tykkään myös tehdä ruokaa, jossa kypsennys kestää vain hetken. Kaasulieden ja uunin kanssa en ole vielä aivan sinut, ja haluan käyttää niitä niin vähän kuin mahdollista.

Liettualainen ruoka, kuten myös suomalainen, on harvoin listallani. Pitkät valmistusajat ja hidas uunikypsennys eivät sovi lämpömittarittoman kaasu-uunin kanssa pelleilevälle. Mutta, kerran vuodessa sitä pitää syödä perinneruokia, jotta seuraavat 360-jotain päivää muistaisi kuinka hyviä ja herkullisia ne taas olivatkaan. Täten esittelen teille nyt muutamia liettualaisia jouluruokia. En niitä 24 päivän kalaruokia, vaan ihan sitä oikeaa ruokaa. 24 päivän perinneruokiin keskitytään erikseen.

25. päivä ei toki ole niin formaali ja perinteihin nojaava kuin 24., mutta tiettyjä ruokia tai paremminkin materiaaleja löytyy lähes joka talosta. 25. päivän ruuat ovat aina tehty ennen tätä päivää (pyhistä pyhin pyhä, joten työtä vältetään), ja täten ne ovatkin yleensä melko kylmiä.

1) Terriinit
Terriinejä on tavallisesti aina ja kaikkialla - siksi myös jouluna. Moni emäntä tekee terriininsä alusta alkaen itse - jotkut jopa pistävät sian päiviltään! Terriinejä on yleensä tarjolla useampaa erilaista valmiiksi siivutettuna. Lihahyytelöäkin joistakin pöydistä löytyy. Vyniotinis on muuten nimitys, jolla näitä terriinejä/liharullia voi myös hyvinvarustellusta kaupasta ostaa. Linkissä myös ohje, tosin liettuaksi.

2) Unikonsiemenet
Unikonsiemenkakku jossakin muodossa on pakollinen. Joko se tehdään kuin tiikerikakku korvaamalla kaakao murskatuilla siemenillä, tai sitten voidaan tehdä jopa "simtalapis". Melko hyvän reseptin tähän todelliseen paikalliserikoisuuteen löydätte täältä. Kopioikaa teksti Google Translatoriin, ja lisätkää joukkoon annos hyvää tahtoa, niin eiköhän siitä saa selvää.

3) Sakotis
Eli Baumküche syödään jokaisessa merkittävässä juhlassa, siis myös jouluna. Näitä saa Maximasta vaikka tuliaisiksi. Kakun tekeminen vaatii hyvin pitkän prosessin, ja koostumukseltaan se ei ole kovin terveellinen, ollen melkein pelkkää munaa. Ohjetta en lähde etsimään, sillä se pelkkä taikina ei riitä - tarvitsette myös muotin, tunteja aikaa sekä hyvän tulisijan. Siis, ostakaa kaupasta, hinta noin 30 litaa kilo.

4) Sitrushedelmiä
Erityisesti mandariineja. Nämä kuuluvat jouluun osittain kausituotteina, mutta myös Neuvostoliitolla on roolinsa siinä, miksi näitä syödään juuri tällöin (oliko sitten saatavuus vai panna kyseessä, siitä saatte kiistellä keskenänne).

5) Kinkku?!
Luin joltakin sivulta, että kinkku on myös tyypillinen täälläpäin. En ole koskaan nähnyt kinkkua joulupöydässä saati kaupan pakastealtaassa. Kokonaisia possuja siellä toki on, kuten myös jäniksiä, mutta ei kinkkuja. Eli jos haluatte "liettualaistaa" oman joulupöytänne voitte opetusministeriön tietojen mukaan pitää sen kinkun siellä, mutta ei se ole välttämätön.

Sitten pöydässä voi olla kanaa, hanhea, kalkkunaa - ylipäänsä lihaa - ja sen kanssa tarjotaan pientä purtavaa, kuten täytettyjä munia. Kylmää ruokaa ja mielellään paljon - paasto kun päättyi edelliseen yöhön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä