torstai 2. joulukuuta 2010

"Avataan heti joulukuun alussa"

Niin ne siinä joulutorin ovessa lupailivat, mutta vielä ovat ovet kiinni. Kyllä siellä kovasti koitetaan laittaa paikkoja kuntoon, mutta niin kuin aina näiden kaikkeen nopeasti liikkeelle lähtevien etelänihmisten kanssa käy, niin se suunnittelu ja toimitusvarmuus ovat mitä ovat. Virolaisia ja suomalaisia kutsuvat täällä hitaiksi, mutta sehän johtuu siitä, etteivät ne osaa täällä fundeerata ja suunnitella tekemisiään.

Lunta tulee nyt taivaan täydeltä ja kaduilla ei paljoa ihmisiä kulje - ja nekin vähät liikkuvat nopeaan tahtiin. Samantapainen sää oli, kun kävin täällä ensimmäistä kertaa. Oli joulukuun 27. päivä, pimeää ja räntäsade. Tuolloin pimeässä en kaupunkia kovin hahmottanut, ja tuntui, kuin se olisi vain Laisves Aleja - varmasti monelle turistillekin tuttu tunne.

Nykyään en erehdy näin luulemaan. Kaunas alkaa nykyään olemaan lähes yhtä suuri kuin Mega ja Akropolis. Kaikki toiminta pakkautuu näihin ostoskeskuksiin, joista ei viikonloppuna tahdo autolle parkkipaikkaa löytyä. Laisves Aleja kehittyy vieläkin melko heikkoon suuntaan, vaikka on toki Akropolikseenkin tullut yllättävä kauppahävikki.

Nimittäin, KFC ja Pizza Hut joutuivat sulkemaan. Akropoliksen hallintayhtiö omistikin jo kaiken niiden omaisuuden, mutta nyt tuli vihdoin lappu luukulle. Samoin on käynyt myös monelle muulle kaupalle keskuksessa, ja laitakaupungin Mega on tällä hetkellä terveimmän näköinen kaupan keskittymä.

Silti, kyllä tuossa kävelykadussa on sitä jotakin. Olisi se toki kivempaa, jos sen kaikki tilat olisivat pikkupuoteja täynnä, mutta kun ei ole, niin pitää tyytyä nykyiseen tarjontaan - joka ei nyt kuitenkaan ole mitenkään huono. Ja kyllähän siinä käveltävää kertyy - ei taida Suomessa olla yhtä pitkää kävelykatua missään.  Sen varrella kun on vielä melko moni Kaunasin nähtävyyksistä (Soboras, draamateatteri, Kalantan muistomerkki, postitalo, presidentin palatsi, vanha kaupunki), ja yhden korttelin päässä on käytännössä kaikki muu näkemisen arvoinen, paitsi tsaarinajan linnoitukset, eläintarha, nunnaluostari ja kasvitieteellinen puutarha - niin ja ne funikulaarit.

Nyt tähän loppuun vielä muistutan tuosta kisasta. Muutaman vastauksen olen saanut, joka tietenkin tarkoittaa vain hyvää vastaajille. Toisaalta, osaanotto voi tuottaa myös tulosta teille, jotka ette vielä lähteneet mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä