maanantai 13. joulukuuta 2010

Googlen tuomaa

Taasen kerran katsastamme eniten haettuun tietoon:

Liettualainen karpalokiisseli: Jouluksi tehdään karpalokiisseliä. Resepti on aikalailla sama kuin Suomessa, jos se tehdään "oikeasti", mutta helpompi tapa on seuraava: osta Maximasta pussi kiisselijauhetta, lisää se kuumaan veteen, ja laita joukkoon muutama karpalo.

Liettuan myytävät moottoripyörät: näitä löytyy auto.plius.lt ja autogidas.lt sivuilta. Erityisiä kummastuksia ovat kolmipyörät. Huomioikaa, että maassa saattaa olla käytössä laitteita, jotka ovat maahantuotu jenkeistä ilman suurempia tarkastuksia. Lisäksi Liettuan tiestö ei ole tehty kaksipyöräisille saati matalille autoille. Suositeltavia pyöriä tee-se-itse -miehille sekä vanhojen pyörien keräilijöille.

Miksi hinnat nousee: maailmantalous on monimutkainen ja herkkä systeemi, jossa kaikki vaikuttavat kaikkeen. Kun Mongoliassa on kuivaa, talouden ammattilaiset spekuloivat kaakaon hinnan nousevan, ja tästä seuraa kylmä talvi Välimeren seudulle, joka taasen lisää Suomessa kaupan marginaaleja. Tästä syystä hinnat nousevat. Jollakin tavalla se liittyy myös sinun palkkaasi sekä lentoalan lakkoon.

Suomalainen hullu: onhan niitä internetissäkin, mutta parhaiten niitä näkee kyllä, kun rantautuu jalan ihmisten joukkoon. Suomalaiset hullut voidaan jakaa kolmeen kategoriaan:
luovat hullut: kaverit jotka tekevät vetoköyden turvavöistä
hullut hullut: kaverit, jotka tekevät vetoköyden turvavöistä ja lähtevät etsimään metsästä peikkoa köydenvetokaveriksi
 lähde: crap.fi

helsinkiläiset: ilman peiliä syntynyt ryhmä ihmisiä, jotka pukeutuvat kuin hullut. He eivät kutsu itseään hulluiksi, vaan "luovan alan ammattilaisiksi" tai "designereiksi".

Sano Se Liettuaksi: eräs monista kielioppaista - Vartiaisen Jorman kirjoittamana. Olen hänen Suomi-Liettua-Suomi sanakirjaansa lukenut, ja siellä on (ainakin omassa versiossani) käännösvirheitä jopa melko monta. En ole Sano Se Liettuaksi - kirjaa koskaan käyttänyt, vaan opiskelin kieltä englanninkielisen kirjan avulla. Syitä on pääosin kaksi: 
1) suomenkielistä kirjallisuutta ei ole kovin laajalti saatavissa
2) englanninkielinen oli edullinen
Sen verran kuitenkin edistetään Jorman toimintaa, että voin varauksetta suositella hänen keskusteluopastaan (vai olikohan se hänen): pieni paperivihko Suomiski-Lietuviski pokalbiai maksaa 1-2 euroa kirjakaupasta riippuen. Tosin, ei enää kaikkialla saatavilla.


Postin toimitusaika Liettuasta Suomeen: paketeissa menee 3-5 työpäivää, kirjeet ja kortit yleensä samalla viikolla. Liettuassa posti toimii myös lauantaisin.

Kagor, bulgarialaisia viinejä, moldovalainen viini: Itäeuroopassa tehdään kolmenlaisia viinejä.
1) huonoja - nämä tuodaan yleensä yksinomaan Suomen markkinoille
2) puolimakeita - jälkiruokien kanssa tai seurusteluviiniksi soveltuvia tuotteita, joiden hinnat ovat yleensä 2,5-6 euroa pullo. Viinit ovat yleensä (punaisina) tummia, tuhteja sekä riittävän vahvoja. Kun budjetti on tiukka, ostan mielummin tällaisen, kuin halvan kuivan muualta.
3) jälkiruokaviinejä - aivan tajuttoman makeita ja yleensä hyvin vahvoja. Muistuttavat port-viinejä tai marsalaa. Sopivat hienosti lahjaksi, mutta - kun näitä saa jopa 1,5 litran pullossa - kannattaa olla varuillaan. Hinnat 3-8 euroa per pullo.


Kaunas katujen kunnossapito: Kaunasilla ja katujen kunnossapidolla ei ole mitään tekemistä keskenään: ei kesäisin, ei talvisin. Jalkakäytävistä tärkeimmät aurataan, mutta muille levitetään vain suolaa, joka tekee lumesta hyvin ikävää käveltävää. En suosittele missään nimessä talvista Kaunasta huonojalkaisille - tai ainoastaan heille, jotka päättävät varata hotellin pääkävelykadun varrelta.

Kaunas rahanvaihto: Rahanvaihto on tyhmää asiakkaalle. Ota mieluummin automaatista rahaa täällä, niin saat sen suoraan paikallisena valuuttana ja paremmalla kurssilla. Voit maksaa lähes kaikkialla kortilla.

Kaunas opas (elävä): jos oikeasti oppaan haluatte, niin voin tietenkin tulla näyttämään paikkoja ja kertomaan mitä tiedän. Suosittelen kuitenkin opastettua kierrosta milloin tahansa, paitsi talvella - kokemukseni mukaan silloin näkemistä on enemmän, ja sääkin on miellyttävämpi kävellä. Oppaan englanniksi voitte tilata varmasti Kaunasin turistineuvonnasta.

Kaunas opas (painettu): turhia, pääosin. Kaupunkiin tullessanne, voitte poimia perusoppaan ilmaiseksi lentoasemalta. Verkkoversion voitte katsoa wikitravelista - se alkaa tosin olemaan hieman vanhentunut, kun kuudessa kuukaudessa on ehtinyt tapahtumaan jo aika paljon.

4 kommenttia:

 1. Olen etsiskellyt Suomi-Liettua oppikirjaa, mutta näyttää hieman turhalta. Mahtanee olla järkevintä siis hankkia jotain oppikirjasarjaa akselilla Liettua-Englanti? Netissä nyt on muutama sivusto (esim. Debeselis), mutta kirjasta voisi olla mukavampi opetella ainakin aluksi. Onko vinkkejä?

  Jukka

  ps. kun se nyt ois niin nastaa (?) ja kohteliasta opetella jutteleen mahdolliselle tulevalle anopille yms. muutakin kuin niitä vähemmän mairittelevia rumia sanoja :D

  VastaaPoista
 2. Itse käytin kirjaa "Po truputi", joka on sopivan helppo aloittelijalle. Sen avulla oppiii muutakin kuin "Ei, tu! Eik i virtuve ir gamink man maista!"

  Muita hyviä lähteitä ovat esimerkiksi lasten kuvasanakirjat (opit sanoja)ja Practical Grammar of Lithuanian Language. Täältä: toimitetaan myös Suomeen: http://www.patogupirkti.lt/book/book.asp?isbn=9789955231493

  Mutta älä liikaa stressiä siitä ota. Tarvittaessa elekieli ja konjamiini auttavat.

  VastaaPoista
 3. Nyt kun asiaa mietin, en olekaan varma, käytinkö tuota po truputia, vai tätä: http://www.patogupirkti.lt/book/book.asp?ISBN=9986-453-98-4. Kansi oli ainakin erilainen kuin kummassakaan näistä. Taisi olla kyllä tämä jälkimmäinen... Toimituskulut 24 litaa ekasta kirjasta ja 12 lisää seuraavista. Samalla sivulla on myös liettualaisia keittokirjoja, jos haluat tehdä vaikutuksen.

  VastaaPoista
 4. Löytyykö nuo samaiset kirjat Liettuan kirjakaupoista tms. suoraan? Jouluksi Liettuaan ni vois tsekata.

  Jukka

  VastaaPoista

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä