torstai 23. joulukuuta 2010

Hyvät joulut

Joulu on taas, joulu on taas, kaikilla meil on hauskaa.

Eilen, tein maksalaatikon. Liettuassahan ei ole saatavilla mitään laatikkoja, joten kaikki tarvitsee tehdä itse. Lisäksi, Liettuassa ei ole selvästikään saatavilla jauhemaksaa, joten maksa on jauhettava itse. En tiedä todellakaan miksi, mutta minulla oli aina ollut mielikuva, että maksa on jonkinlaista höttöä, minkä voisi periaatteessa jauhaa haarukalla. No, eipä ollut.

Maksa on nimittäin se maailman vihoviimeinen kimpale, josta ruokaa voi tehdä. Tätä ei aina maksalaatikkoa syödessä vaan tajua. Verta roiskuu, tylsä veitsi ei uppoa, ja haju on itselleni etova. Saatavilla oli kolmea eri maksaa: sian, kanan ja kalkkunan. Vaikka se peruslaatikko Suomessa tehdään todennäköisesti kananmaksasta, ja mielikuvani oli, että naudanmaksaa käytetään useammin ruuanlaittoon, valitsin possun. Noh, nyt on sitten kokeiltu teurastajan ammattia, tavallaan, kun lattiat, vaatteet ja pöytä veressä. Joululaulun mukaan olisi varmaan pitänyt vielä juoda sitä verta.

Porkkanalaatikko oli astetta helpompi, ja humaanimpi, tehdä. Lanttulaatikkoa ei voi valmistaa, kun täällä lanttua ei oikein tunneta. Niin lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana. Pitänee vielä koittaa, miten perunalaatikko onnistuu. Taidan tehdä imeltämättömänä, jotta aikataulu ei petä.

Mitäs muuta?

No, eivätpä ne vieläkään ole onnistunut lumenluonnissa jalkakäytäviltä. Alkaa olemaan hieman sellainen tunne, että ovat siellä Heatrow'ssakin liettualaisia nuo lumenluojat. Ei mitenkään pysty ymmärtämään, miten tämän kokoisessa kaupungissa tuntuu olevan vain kaksi kaveria, joilla on harja tai lapio kädessä. Nyt taitavat odotella, että jospa tuo lumi sulaisi kohta pois. Ei siis kannata tulla tänne ilman kumisaappaita tai hyvällä pidolla varustettuja varsikenkiä. Korkkarit ovat itsemurha ja sukat vain kastuvat varrettomilla kengillä.

Huomenna täälläkin on vapaapäivä. Kaupat saattavat tosin olla osittain auki. 24:s päivä tullaan hyvittämään tekemällä työtä jonakin helmikuun lauantaina. Lisäksi, vappu ei ole täällä enää vapaapäivä. Niin ne arvot taantuvat. Työväenliike joutuu tekemään tilaa pakanallis-kristillisille perinteille, kun Liettua ampaisee vauhdilla kohti keskiaikaa. Ja mitä täällä työväenliikkeellä edes tekisi, kun tässä maassa varmaan 10% ihmisistä kuuluu ammattiliittoon?

3 kommenttia:

 1. suomalaiset jouluruoat:
  -muusattua porkkanaa uunissa
  -muusattua lanttua uunissa
  -muusattua perunaa uunissa
  -sian takajalka (ehkä se ainoa syötäväksi kelpaava)
  -rosolli (punajuuri&omena&kurkku... wtf?)
  -lipeäkala

  Näillä on todellakin suuret ikäluokat ruokittu aikoinaan, mutta voimmeko edelleen edes hyvällä tahdolla kutsua näitä JOULUHERKUIKSI?

  Koittakaahan joskus kehua näitä turisteille/ulkomaalaisille. Voin kertoa, että pääsee siinä nauru ulkomaanelävältä tahi sitten iso itku silkasta säälistä.

  VastaaPoista
 2. Kinkun palanen kasimatkatavarassa hymyilyitti tulliviranomaista kun palasin Helsingista Casablancaan toissa paivana :)
  Lahjoja emme ole enaa vuosiin ostaneet mutta ruokaa ja juomaa riittaa.
  Oikein mukavaa joulua Marokosta!

  VastaaPoista
 3. Eihän noissa Suomen ruuissa mitään vikaa ole, ne vaan ovat sellainen perinne, jonka kestää syödä kerran vuodessa. Mutta kun kuulun silakan ja sillinvihaajien eturintamaan, niin on pakko sanoa, että kyllä nyt mielummin syön kotimaista kuin paikallista 24. päivän safkaa. Noh, onneksi on paljon lohta pöydässä ja taimen vielä tuloillaan

  VastaaPoista

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä