keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Joulupöytä 24 päiväksi

24. päivä on todella perinteinen sekoitus pakanallisia uskomuksia sekä kristillisiä perinteitä. Liettualaisen joulupöydän perinteet johtavat juurensa Rezpospolitan ajoilta, eli Puola-Liettuan valtionunionin pitkiltä, vaikka ajoittain myrskyisiltä vuosilta. Samanlaisia pöytiä siis pistetään pystyyn pienin paikallisin variaatioin molemmin puolin rajaa.

Haluatteko kokeilla? No, seuratkaapa ohjeitani, ja kohta teilläkin on perinteinen liettualainen joulupöytä.

Mitä saa olla tarjolla?
Tarjoilua rajoittaa hyvin paljon paasto, joka päättyy seuraavaan yöhön. Tarjolla ei siis saa olla lihaa, eläinperäisiä tuotteita eikä makeaa. Koska liha ja eläin ymmärretään hyvin eri tavalla, kalaa saa toki tarjota. Täten, päivän pöytä notkuu vaihtelevia kalaherkkuja - useimmiten tehty vaihtelevista kalalajeista kuten silakasta ja silakasta. Toisaalta, makeisia tai makeaa yleensä ei saisi olla tarjolla, eikä myöskään alkoholia tarjoilla tänä päivänä. Työkaverini vinkkasivat, että 24. päivä päättyy klo 24, joten sen jälkeen saa mennä kaapille. Tulen varmasti muistamaan tämän.

Paljonko syödään?
Tarjolla on oltava vähintään 12 eri ruokalajia kuvastamaan 12 kuukautta tai joidenkin lähteiden mukaan 12 apostolia. Niin monta ruokaa kuin syöt, niin monta kuukautta menee hyvin seuraavana vuonna. Täten ei riitä siis 12 lajiketta, vaan 12 ruokaa, joita sinä voit syödä. Ja 12 on todellakin minimi - lisää lajeja varakkuuden mukaan. Jos budjetti on tiukka, niin eri ruokalajiksi voidaan kutsua myös kiisseleitä. Muista kuitenkin, että kaikkea tarjolla olevaa on maistettava.

Mitä syödään?
Tietyt ruoat ovat perinteisempiä kuin toiset. Seuraavaksi ne kaikista perinteisimmät ruuat

1) Karpalokiisseli. Liettuassa on aika paljon soita sekä karpaloita  - vaikken kumpiakaan ole koskaan nähnyt. Joulun ykkösjuoma on kuitenkin karpalokiisseli, jota voidaan juoda vaikka ruokajuomana.
2) Unikkomaito. Tämä on maidoton vaihtoehto maidolle. 2 litraa vettä, lasillinen  unikonsiemeniä sekä pari lusikallista sokeria tarvitaan. Laita unikonsiemenet kiehuvaan veteen ja pidä siinä muutama tunti tai yön yli (eli veden ei tarvitse kiehua tätä aikaa, ainoastaan alussa). Jauha pehmenneet siemenet. lisää joukkoon sokeri ja kiehuvaa vettä. Käytä 1-2 litraa vettä, riippuen siitä, kuinka unikkoista nestettä haluat.
3) Silliä. Ainakin sienien kera sekä erikseen myös porkkanoiden kera. Nämä ainakin minä ostan kaupasta, kun en tästä kalasta paljoa välitä.

4) Kuciukai, jotka näet yllä olevassa kuvassa. Hieman makeahkoja unikonsiemenillä maustettuja keksejä/leivänpalasia.
5) Jouluvohveli. Ohut riisikakku, joka jaetaan kaikkien kesken.
6) muita yleisiä: perunat, juuressalaatit, hapankaali, sienitäytteiset pelmenit, sienet, punajuurikeitto, leipä ja kuivatuista hedelmistä tehty keitto. Pitäkää mielessä, että perinteisessä pöydässä tulee olla vain alueelle tyypillisiä ja saatavissa olleita aineksia: siksi tuoreita vihanneksia, etelänhetelmiä tai ylipäänsä mitään eksoottista ja arvokasta ei ollut tarjolla.
Kaikkia ruokia syödään, ja lasten itkut pahasta ruuasta voidaan unohtaa: painottakaa lapsille aterian merkitystä ja että kaikki ruoka tälle päivälle on tarjolla.

Ketkä kutsutaan?
Kaikki, joiden tiedät olevan yksin jouluna. Perhe tietenkin on nykyään pääosassa tässä juhlassa. Jos perheestä on kuollut kukaan vuoden aikana, tai ei pääse vakavasta syystä tulemaan, jätetään pöytään tyhjä paikka. Tälle ei kateta muuta kuin lautanen ja lautaselle asetetaan kynttilä (kuolleelle).

Pöydän koristelu
Aluksi kerros heinää muistuttamaan seimestä, mielellään ohutta. Seuraavaksi valkoinen pöytäliina, jonka päälle astiat, kynttilä ja risti.

Koska syödään?
Kun ensimmäinen tähti syttyy taivaalle. Pilvisellä säällä, kun isoisä tai isä julistaa ajan olevan oikea.

Liettualainen joulu saattaa siis olla lapsille ankea, ei kovin kulinaristinen nautinto ja viinaakaan ei saa riittävästi, mutta siinä samalla kotiväkivalta pysyy vähäisenä, juhlaan sisältyy enemmän sitä "vanhojen hyvien aikojen" taikaa ja se tavallaan tekee itse juhlasta juhlavamman: jouluhan on 25. päivä!

Tässä ei tietenkään ollut kaikki, vaan jouluun liittyy monia pakanallisia taikoja - näistä sitten seuraavalla kerralla.

P.S. Jos kellään teistä on pääsyä JStor-orgin arkistoihin, sieltä löytyy Alfred Sennin kirjoittama juttu liettualaisesta joulusta vuodelta 1946

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä