keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Liettuaa opettelemaan

Pikainen tietopaketti liettuan kielestä kiinnostuneille:

1) yliopistoilla on kesäkursseja. Niissä on huimat maksut, mutta voit hakea Liettuan valtiolta stipendiä. Minä sain sellaisen, eiköhän se muillekin onnistu. Vaatimuksena opiskelu yliopistossa ja 2 suositusta.

2) kirjoja saa netistä: patogupirkti.lt on eräs monista sivustoista. Ne toimittavat vielä kirjat Suomeen. Po Truputi ja Ne dienos be Lietuviu kalbos ovat alottelijalle hyviä.

3) kirjoja saa todella hyvin varustelluista kirjakaupoista. Ongelmahan on, että nämä ovat englanniksi, ja englanninkielisiä kirjoja ei ole oikein missään. Varmoja paikkoja löytää on vähän, mutta ainakin Humanitas -kirjakaupat (esim. Kaunasissa vastapäätä VDU:n kirjastoa, sekä myös samaisessa kirjastorakennuksessa osoitteessa Donelaicio 52) yleensä myyvät näitä. Opiskelun tueksi on hyvä ostaa pari lastenkirjaa (helppoa luettavaa) sekä kuvasanakirja.

4) ole valmis haasteeseen. Liettuan kieli ei ole helppo, se muistuttaa lähinnä latviaa ja seuraava sukulaiskieli onkin jo sanskriitti. Sanoilla on sukupuolet, monia eri taivutusmuotoja, prepositioita ja ääntäminen on siten miten se on, siksi että se on niin. Kun alat opiskelemaan liettuaa, ymmärrät helposti, miksi ulkomaalaiselle suomen opiskelu on haastavaa. Ei nämä ole mitään ruotseja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä