keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Liettuassa kylmää, mutta aurinkoista

Kaunasiin saatiin uusi joulukuusi ja nyt pelattiin jo ensimmäiset vaalikortitkin. Nimittäin, Kaunasin kaupunginjohtajaa syytettiin vaalipelin avaamisesta kunnan rahoilla, kun nyt yllättäen löytyi iso budjetti joulukoristeluun. En lähde kommentoimaan kuusta tai koristeluja sen enempää - näillä pakkasilla ei viitsi liikaa liikkua.

Samalla itse olen koittanut väsätä pipareita. Tai siis - taikina on "vaiheessa". Siirappia ei ollut yhdessäkään keskustan liikkeissä saatavilla, joten hunajasta sekä vanhan siirappipurkin lopusta tuli sekoitettua sokerilientä. Seuraavaksi piti ymmärtää mitä tarkoittaa 550D, 405C, ja muut paikalliset jauhomerkinnät. Kun en tajunnut, ostin Raision jauhoja. Neilikkaakaan ei ollut saatavilla jauheena, joten tuli siinä tuhottua kahvimylly - on nimittäin aikas kovia nuo kuivatut neilikat.

Tämän vuoden jouluksi ajattelin väsätä puoli-liettualaisen pöydän. 24 päivä pitää tarjota vähintään 12 eri ruokalajia, joiden joukossa ei saa olla makeisia saati lihaa. Kalahan ei ole lihaa, joten sillä eletään. Itse kun en silakkaa voi sietää, pitää keksiä joitakin hienoja tapoja valmistaa kalaruokia olemassaolevista kaloista. Toivottavasti tarjolla on muutama purotaimen tai kuha. Hieman on mielikuvitus kovilla, kun 12+ ruokalajia pitäisi saada pöytään, ja 24 päivä on perjantai - eli työpäivä täällä. Siinähän menevätkin loistavasti pyhäpäivät viikonlopuille - aivan kuin niinä vanhoina hyvinä aikoina Suomessa.

Nyt pitäisi kohta tulla tietoa myös siitä, julistetaanko 24 päivä myös vapaapäiväksi. Ehtona oli, että joku muu päivä muuttuu arjeksi, ja vappu on todennäköisesti uhrilampaana. Näin ne pakanalliset perinteet vievät tilan työväen juhlalta. Toisaalta pakanallisella päivämäärällä juhlimme toki erästä jumalan lapsista. Kyllä se on kummaa, kun nykypäivänä pitää uskoa kerubeihin, merihirviöihin, jättiläisiin ja jumalan poikiin (kaikki, myös nuo pojat monikossa, löytyvät Genesiksestä).

Mutta, jos sen takia saa piparia, niin mikäs siinä. Vai mitä, Hansu?

lähde: foorumi.haistapaska.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähän voit kirjoittaa palautetta tai esittää kysymyksiä